?>

Aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı "aşı olunması" çağrısı

Dr. Öğretim Üyesi Firdevs Aksoy, "Son 1,5 ayda tetanostan, geçen hafta da çok genç bir hastamızı meningokoksik menenjitten kaybettik. Bu kişilerin aşıyla korunabilir hastalıktan ölmeleri bizi çok daha fazla üzen durum oldu." dedi.

Sağlık - 1 ay önce

Trabzon

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Firdevs Aksoy, AA muhabirine, aşılanmanın, önlenebilir hastalıklar açısından çok önemli olduğunu söyledi.

Özellikle belirli risk gruplarının aşılanmasını çok daha önemsediklerini vurgulayan Aksoy, "Çünkü aşılanmadıkları zaman bu kişilerin hastalanmalarının dışında, toplum sağlığını da tehdit edebilir bir durum yaşanabiliyor. O yüzden aşıyla önlenebilir hastalıklarla ilgili tüm hekimler çok daha uyanık durumda olmak zorundalar." diye konuştu.

Aksoy, enfeksiyon hastalıkları uzmanları olarak konuyu çok önemsediklerine dikkati çekerek, "Önlenebilir bir hastalıktan dolayı bize geldiklerinde üzülüyoruz, bu hastalar bazen tedavi de edilemiyorlar. Geç gelebiliyorlar, geç geldikleri zaman tedavi bile olsalar birçok hastada kalıcı sekeller ortaya çıkabiliyor." ifadelerini kullandı.

"Aşıyla korunması gereken kişilerde aşıları şiddetle öneriyoruz"

Uzuv kayıplarına kadar gidebilen durumların yaşanabildiğini anlatan Aksoy, "Keza biz son 1,5 ayda tetanostan, geçen hafta da çok genç bir hastamızı meningokoksik menenjitten kaybettik. Bu kişilerin aşıyla korunabilir hastalıktan ölmeleri bizi çok daha fazla üzen durum oldu. O yüzden aşıyla önlenebilir hastalıklarda yapılabilecek tüm aşıları ısrarla öneriyoruz. Yapılması gerektiğini söylüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Dr. Öğretim Üyesi Aksoy, erişkinler için konunun önem arz ettiğine işaret ederek, şunları kaydetti:

"Çocuklarda da çok önemli. Erişkinlerde de artık çok daha önemli çünkü yaş almak uzuyor. Altta yatan hastalıkları, aldıkları tedavilerden dolayı yine bazı aşıyla korunulabilen hastalıklara yatkınlıkları artıyor. Tedavi edilebilir kanserlerde kullanılan ilaçlar, birçok hastalıkta bağışıklığı zayıflatan ilaçlar yine aşıyla korunabilir hastalıklara yatkınlığı artırıyor. O yüzden aşılama erişkin yaş grubunda da çok daha önemli bir duruma geldi. Biz de bu yüzden aşıyla korunması gereken kişilerde aşıları şiddetle öneriyoruz."

"Özellikle 65 yaş üstündeki tüm erişkinlere pnömokok aşısını öneriyoruz"

Erişkinler için çocuklarda olduğu gibi belirli tarih aralıklarında önerilen aşı takvimi olmadığını belirten Aksoy, "Bununla ilgili çalışmalar devam ediyor. Özellikle 65 yaş üstündeki tüm erişkinlere pnömokok aşısını öneriyoruz. Şu an influenza çok yaygın, influenzadan hastanede yatışlar arttı. Bu aşıyı 65 yaş üstüne rutin öneriyoruz." dedi.

Aksoy, 65 yaşın altındaki erişkinlerde de risk durumuna göre, her aşının farklı risk değerlendirmesi olduğunu ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hastalarda risk durumuna göre gittikleri her hekim tarafından ayrıntılı değerlendirilerek aşıları öneriliyor. Kimi influenza ve pnömokok açısından riskli durumda olabiliyor. Mesela ilk nakli yapılacak olan hastalarda kızamık da dahil bir sürü aşıyı önerebiliyoruz. O altta yatan risk grubuna göre değişkenlik gösterebiliyor ama 65 yaş üstü hastalara rutin pnömokok aşısını hatta 50 yaş üstüne artık zona ve influenza aşısını öneriyoruz. "

Aşı reddinin toplum sağlığını da etkilediğinin altını çizen Aksoy, "Geçen hafta 33 yaşında bir hastamızın meningokoksik menenjit denilen hastalıktan kaybedilmesi bizi çok üzdü. Hastamız umreye giderken aşı önerilmesine rağmen yakınlarından aşısını kendisinin gönüllü olarak yaptırmadığını öğrendik." diye konuştu.

Aksoy, konuşamayacak vaziyette hastaneye başvuran bu kişinin hemen entübe edildiğini anlatarak, şu değerlendirmede bulundu:

"Aşıyı yaptırmaması hastamız için çok üzücü bir sonuç oldu. Bu hastamızın seyahat ettiği grup, uçaktaki tüm yolcular da bu hastalık açısından risk altına girmiş oldu. Dolayısıyla aşıyla önlenebilir hastalıklarda kendimizi korumak şu an için gönüllülük esasına dayalı belki ama kendimizi attığımız riskin dışında etrafımızda birlikte yaşadığımız insanları, iletişimde olduğumuz toplumu da risk altına soktuğumuzu unutmayarak sorumluluğumuzu yerine getirmemiz gerektiğini belirtmek istiyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Dünyada ilk: ‘1. Uluslararası Boşnak Zirvesi’ bugün İstanbul’da düzenlenecek

2025-02-23 08:18 - Özel Haber

Karla kaplanan Anadolu Otoyolu'nun Bolu Dağı kesimi havadan görüntülendi

2025-02-22 15:03 - Çevre & Seyahat

Vincic, Süper Lig'de maç yöneten 136'ncı yabancı hakem olacak

2025-02-22 13:48 - Spor

ABD Adalet Bakanı Bondi, Kennedy suikastıyla ilgili dava dosyalarını inceliyor

2025-02-22 15:48 - Dünya

Vatikan: Papa'nın sağlık durumu kritik olmaya devam ediyor

2025-02-22 22:22 - Dünya

Birçok ilde kar yağışı ve soğuk hava etkili oluyor

2025-02-23 11:55 - Çevre-Hayat

Türk Akımı üzerinden Avrupa'ya Rus gazı sevkiyatı yeni bir rekora imza attı

2025-02-21 18:08 - Özel Haber

TEKNOFEST 2025 teknoloji yarışmaları başvuruları 1 Mart'a kadar devam edecek

2025-02-21 15:52 - Teknoloji

İstanbul'da toplu ulaşım istasyonlarında yoğunluk yaşanıyor

2025-02-19 19:48 - Çevre & Seyahat

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-40' operasyonu şüphelilerinden 102'si ByLock kullanmış

2025-02-22 13:27 - Asayiş

İlgili Haberler

Sevdiklerini çapraz böbrek nakliyle hayata bağladılar

16:28 - Sağlık

Erkek arı larvasının bakteriler üzerinde antibiyotik etkisi gösterdiği belirlendi

16:27 - Sağlık

Bayramda "aşırı şekerli" gıda tüketimi çocuklarda kan şekeri dengesini bozabilir

13:02 - Sağlık

Anne adayları doğru emzirme tekniğini "gebe okullarında" öğreniyor

12:57 - Sağlık

Bayramda "aşırı şekerli gıdalara mesafe" uyarısı

14:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

İçişleri Bakanı Yerlikaya'dan "trafik kurallarına uyalım" çağrısı

15:28 - Gündem

Konyaspor, evindeki galibiyetlerle alt sıralardan uzaklaşıyor

15:23 - Spor

Almanya'da sanayi fuarına Türkiye yeniden damga vuracak

15:17 - Ekonomi

Bakan Kurum, bayrama yeni evlerinde girecek olan depremzede Balveren çiftinin mutluluğunu paylaştı

14:48 - Gündem

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan izinsiz gösterilere ilişkin açıklama

14:42 - Gündem