?>

Arıların kovan içindeki yaşantısını öğrenmek için geliyorlar

Bursalı bir arı yetiştiricisi, yurt dışında örnekleri olan ve arılarla yakın temas kurarak bal üretimini görme imkanı sunan "apiturizm" uygulamasını hayata geçirdi.

Gündem - 5 yıl önce

Bursa

Bursa'da arıcılık yapan İslam Dikbıyık, çiftliğinde ağırladığı misafirlerine arıcılıkla ilgili tüm süreçleri deneyimleme ve üretimlere tanık olma imkanı verdiği "apiturizm" uygulamasını başlattı.

Avrupa ve Amerika'da özellikle çocuklara arıları sevdirme amaçlı yapılan apiturizm çalışmaları, son yıllarda giderek yaygınlaşıyor.

Uygulama, arı yaşantısına ve üretimine şahit olmak, farklı ırk ekotipleri görmek ve kimi zaman da arı ve arı ürünleriyle tedavi olmak isteyen ziyaretçilerden ilgi görüyor.

Bitkilerin tozlaşmasına yardımcı olarak verim artışına ve tarımsal ekosisteme büyük katkı sağlayan bal arılarını insanlara tanıtmak ve sevdirmek amacıyla yapılan çalışmalar, Bursa'da arıcılık yapan İslam Dikbıyık tarafından hayata geçirildi.

Uludağ'ın eteklerinde kırsal Cumalıkızık Mahallesi'ndeki çiftliğinde misafirlerini ağırlayan Dikbıyık, onlara arının kovan yaşantısı ve üretim aşamalarını gösteriyor. Katılımcılar ayrıca Dikbıyık'ın çiftlikte "arı sevme alanı"na yaptırdığı şeffaf ve dışı yumuşak dokulu kovan sayesinde kovan içi yaşantıyı gözlemleme ve arıları "sevme" imkanı buluyor.

"Unutamayacakları anılarla ayrılıyorlar"

Dikbıyık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıların, çiçeklerin tozlaşmasını sağlaması, meyve sebzeleri döllemesi ve insanlığa sunduğu tüm ürünleriyle büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Bundan dolayı arılara değer verdiğini ve çiftliğinde çalışmalar yürüttüğünü belirten Dikbıyık, şöyle devam etti:

"Türkiye'de ilk defa apiturizmi Bursa'da başlattık. Bu zaten yurt dışında olan bir uygulamaydı. Bursa'dan ve başka illerden insanlar arıcılığı öğrenmek için çiftliğimize geliyorlar. Kimseden ücret almıyoruz. Gelen kişileri burada çalıştırıyoruz. Apiturizm için gelenler maskesini eldivenini takıyor, körüğünü yakıyoruz ve birlikte kovanları açıyoruz. Onlara kovan içindeki kraliçe arıyı, kız ve erkek arıları gösteriyoruz. Burada kovandaki bal üretimini çıplak gözle görmüş oluyorlar. Onlarla polen topluyoruz."

Dikbıyık, çiftliğe apiturizm amaçlı gelenlerin, arıcılıkta üretim teknikleri ve aşamalarını tek ya da ailece gözlemleme imkanı bulduğunu, buradan unutamayacakları anılarla ayrıldıklarını anlattı.

Apiturizmin ilerleyen dönemde Türkiye'de daha da ivme kazanacağını düşündüğünü vurgulayan Dikbıyık, "Yoğun bir talep var. İnsanlar şehir dışından telefon açıyorlar, gelip kalmak istediklerini söylüyorlar, ücret soruyorlar. Arılar hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Yediğimiz gıdaların yüzde 80'ini arılar sayesinde elde ediyoruz. Dolayısıyla ülkemizde arıcılığın gelişmesi, yaygınlaşması ve insanların üretime adapte olabilmesi için insanları sahaya indirdik." diye konuştu.

"Arı sevmek ve ona dokunmak ayrı bir şey"

Çiftlikte apiturizm uygulamasına katılan Ertuğrul Şahin de Dikbıyık ile bir fuarda tanıştığını ve hobi olarak arı yetiştirmeye başladığını söyledi.

Apiturizmi hobi olarak gördüğünü anlatan Şahin, "Uygulamanın bize kattığı çok şey var. Şu anda benim de burada 2-3 kovan arım var. Bildiğim birkaç arkadaşın daha kovanı var. Burada kendi arılarımızın bakımını yapmayı öğreniyoruz. Hafta içi çalışıyoruz. Hafta sonu buraya geliyorum. Burayı deşarj olma ve terapi yeri olarak görüyoruz." diye konuştu.

Şahin, çiftlikte bulunan arı sevme alanında arılarla bir arada olma imkanı bulduklarını da belirterek, "İnsanlar kedi ya da köpek seviyor ama arı sevmek ve ona dokunmak ayrı bir şey. Onların o vızıltısını hissetmek çok farklı bir dünya. Arının kovan yönetimine şahit olmak, o balın aşama aşama nasıl ve nereden geldiğini bilmek muazzam bir şey." dedi.

Çağlar Aksu da uygulama sayesinde arının bal dışında ürettiği ürünleri de öğrendiklerini bildirdi.

Arıyı yeni yeni tanımaya başladıklarını anlatan Aksu, "Fırsat buldukça çiftliğe geldik ve arıcılığı öğrendik. Bildiğimizi zannettiğimiz arıcılığı aslında bilmiyormuşuz. Burada birçok insanla tanıştık, hafta sonu gelip kovanları inceledik. Bu çok güzel bir uygulama, bizi rahatlatıyor ve stresimizi atıyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

E-5 feci motosiklet kazası kamerada:1 ölü

2019-05-14 17:47 - Asayiş

'İngiliz turistler, Antalya'yı yeniden keşfediyor'

2019-05-18 15:46 - Genel

Hem meslek öğreniyorlar hem de yoksulların yardımına koşuyorlar

2019-05-18 15:48 - Eğitim

'Cennetten parçalar' 5 asırdır bu camide muhafaza ediliyor

2019-05-17 17:55 - Kültür Sanat

Tır ile çarpışan tramvay raydan çıktı

2019-05-14 01:37 - Asayiş

Kutlama yapan Galatasaray taraftarına şişeli, kemerli saldırı

2019-05-20 12:57 - Asayiş

Mısır'da piramitler yakınında turist otobüsüne bombalı saldırı

2019-05-19 20:17 - Asayiş

Tatar öğrenci otostopla Türkiye turunda

2019-05-13 15:47 - Çevre-Hayat

Kadın kasiyeri dolandıran tırnakçı kameraya yakalandı

2019-05-14 13:09 - Asayiş

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ordu’daki heyelan hakkında bilgi aldı

2019-05-16 20:00 - Genel

İlgili Haberler

Kartal Belediyesinin işten çıkardığı kadın işçiden belediye önünde protesto

21:32 - Gündem

Yalova'nın içme suyu kaynağı Gökçe Barajı'nda su seviyesi yüzde 20'lere düştü

18:22 - Gündem

Adana'nın Pozantı ilçesinde sis etkili oldu

18:13 - Gündem

Cumhurbaşkanı Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi resmi karşılama törenine katıldı

16:42 - Gündem

Malatya'da ağır hasarlı bina yıkılırken iş makinesinin üzerine devrildi

16:37 - Gündem

Günün Manşetleri

ABD Adalet Bakanlığının Google'ı Chrome'u satmaya zorlayacağı iddia edildi

03:23 - Dünya

Trump, Ulaştırma Bakanlığına eski Kongre üyesi Sean Duffy'yi aday gösterdi

03:18 - Dünya

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Bayraktar, Bakanlığının bütçe görüşmelerinde soruları cevapladı

02:08 - Ekonomi

Türk-Hollanda diplomasisinin mirasçısı Testa ailesine tarihi belge takdimi

01:58 - Dünya

BM: Karadeniz hala bir gerilim noktası olmaya devam etmektedir

00:32 - Dünya