?>

Arı kovanının şeklini değiştirince üretim iki katına çıktı

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde arıcılık yapan İsmail Küçük, kendi ürettiği tek katlı uzun ve yatay tip yeni kovanlarla organik bal üretimini iki katına çıkardı. - Anadolu Ajansı

Ekonomi - 8 yıl önce

KARS - HÜSEYİN DEMİRCİ

Kars'ın Sarıkamış ilçesinde arıcılık yapan İsmail Küçük, kendi ürettiği tek katlı uzun ve yatay tip yeni kovanlarla organik bal üretimini iki katına çıkardı.

İnönü Mahallesi'nde yaşayan ve kendisine ait odunlukta yeni kovan projesini hayata geçiren 44 yaşındaki Küçük, sadece organik ve şekersiz kara kovan bal üretimi yapıyor.

Sarıçam ağaçlarından deneme olarak geçen yıl kovan yapan Küçük, başarılı olunca bu yıl tek katlı yatay olarak dizayn ettiği kovanlarının sayısını artırarak bal üretimini sürdürdü.

İlçede 20 yıldır bal üreticiliği yapan Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, arıcılığın dededen gelen bir meslek olduğunu söyledi.

Uzun yıllardan beri arıcılıkla uğraştığını ifade eden Küçük, arıdan daha fazla verim alabilmek için uzun araştırmalar sonucu kovan şeklini ve tipini değiştirdiğini kaydetti.

Küçük, yalnızca organik, şekersiz ve kara kovan bal üretimi yaptığını belirterek, "Normal fenni kovanlarda bu bölgede bir arıdan en fazla alacağın bal 20-25 kilodur. Ben de bu verimi artırmak için böyle uzunlamasına kovan yapmayı düşündüm. Bunun randımanı diğer fenni kovanlara göre çok çok yüksek çıktı ve yüzde 100'ün üzerinde bal randımanı aldık. Bir de bunu normal bal olarak değil organik yani kara kovan balı olarak aldık." dedi.

Yatay ve uzun kovanlarla bal üretimi arttı

Yeni ürettiği tek katlı uzun kovanlardan daha fazla bal alındığına dikkati çeken Küçük, "Mesela iki katlı fenni bir kovandan bir oğul aldığın zaman o kovandan alacağın bal 10 ya da en fazla 15 kilo. Biz bu kovandan 3 oğul aldık ve 15 çerçeve de bal aldık. Bu da 3 kilodan 40-45 kilo bal eder." ifadelerini kullandı.

Yatay kovanlarda arıların yorulmadan bal üretimi yaptığına dikkati çeken Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu yatay kovanda arılar yürüyüp iş yapıyor ama katlı olduğu zaman arı yukarı çıkıp aşağı iniyor. Böyle olduğunda hem zaman kaybı olduğu hem de arı yorulduğu için performansı düşüyor. Katlı kovanda ki bir arı eğer 3 sefer yapıyorsa bu kovanda 5 sefer yapıyor. Çünkü zaman kaybı yok. Bal veriminin yüksek olması bundan da kaynaklanıyor. İki katlı kovanda 20 çerçeve var, bu kovanda ise 24 çerçeve bulunuyor. Bu kovanı ister tek kovan olarak kullanırsınız ister ortadan böler iki kovan olarak kullanırsınız."

Bölgede soğuk havanın etkili olması nedeniyle bal üretim sezonunun da kısa sürdüğünü bildiren Küçük, projenin kendisinin hayata geçirdiğini ama tek gayesinin insanlığa bir güzellik sunmak olduğunu anlattı.

Küçük, Kars ve Sarıkamış bölgesinde arının bal üretme sezonunun Karadeniz bölgesine göre daha kısa olduğunu bildirerek, "Karadeniz'de 6-7 ay bal sezonu var, burada 3 ay. Bu 3 ayda yeni yaptığımız kovan sisteminde çok fazla bal alınıyor. Umuyorum ki bundan ilham alarak başka arıcılar da bunun üzerine daha güzel yeni projeler koyar." açıklamasında bulundu.

Küçük, arıları kışlamaya aldıklarında bu yeni kovanlar sayesinde güçlü arıların, zayıf güçsüz arıları da ısıttığını sözlerine ekledi.

"Bal üretimini yüzde 100 oranında artırdığı görüldü"

Sarıkamış Ziraat Odası Başkanı Nesim Gök, yapılan tek katlı uzun kovan projesinin bölgedeki arıcılık sektörüne olumlu katkı sağlayacağını söyledi.

Arıcılık sektörü açısından güzel bir proje olduğunu ifade eden Gök, "İsmail Bey, atadan, dededen arıcılığın içerisinde ve yıllardır tecrübeleriyle bu işi yapıyor. Kendi ürettiği tek katlı uzun kovanın yapılan testler sonucunda diğer iki katlı normal kovanlara göre daha verimli ve bal üretimini yüzde 100 oranında artırdığı görüldü. İnşallah bölgemizdeki diğer bal üreticileri de bu kovanı örnek alarak daha fazla bal üreterek hem bölge hem de ülke ekonomisine katkı sağlar. Biz de oda olarak bu güzel projeden dolayı kendisini kutluyoruz." şeklinde konuştu.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

AA ile Harita Genel Komutanlığı arasında iş birliği

2017-04-12 19:12 - Medya

ABD'nin ilk Müslüman kadın yargıcı nehirde ölü bulundu

2017-04-13 12:12 - Dünya

'Eyalet sistemi diye bir şey olamaz'

2017-04-14 16:37 - Gündem

Cüneyt Çakır bu akşam Suudi Arabistan'da şampiyonluk maçında düdük çalacak

2017-04-15 10:06 - Spor

Türk Kızılayından Iraklı sığınmacılara yardım

2017-04-15 01:57 - Dünya

Yurt dışında kullanılan oylar Türkiye'ye getiriliyor

2017-04-11 23:18 - Genel

Oğlunu takdis etmeyi reddeden papazı bıçakladı

2017-04-15 23:39 - Genel

'Tavan fiyat rehavet getirmesin'

2017-04-12 15:42 - Ekonomi

MİT tırlarını durduran başsavcıda ByLock çıktı

2017-04-13 19:47 - Gündem

Türkiye’nin yurtdışı varlıkları ve yükümlülükleri Şubat'ta arttı

2017-04-17 19:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Karabük'te tıbbi aromatik bitki üretim alanı yüzde 74 arttı

14:57 - Ekonomi

Muğla geçen yıl 3,7 milyon yabancı turisti ağırladı

14:27 - Ekonomi

Bakan Kacır, Sakarya'da üretilen akıllı ultrasonik doğal gaz sayacını inceledi

13:47 - Ekonomi

Türk gayrimenkul firması KKTC'de 10 yılda 6 konut projesini hayata geçirecek

13:02 - Ekonomi

Bayburt Üniversitesi 8 yıldır güneş enerjisiyle aydınlanıyor

12:48 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Marmara'nın batısı için sağanak ve kar uyarısı

15:03 - Gündem

Karabük'te tıbbi aromatik bitki üretim alanı yüzde 74 arttı

14:57 - Ekonomi

Trump, göreve başladığı gün 100'den fazla başkanlık kararnamesi çıkarmayı planlıyor

14:52 - Dünya

İsrail'in 463 gündür saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de can kaybı 46 bin 537'ye yüksel

14:47 - Dünya

Muğla geçen yıl 3,7 milyon yabancı turisti ağırladı

14:27 - Ekonomi