?>

Arap Yarımadası'nın en yoksul ülkesi Yemen'de 'iç göç dramı'

İki yılı aşkın süredir çatışmalara sahne olan Arap Yarımadası'nın bu en yoksul ülkesi Yemen'de büyük bir iç göç dramı yaşanıyor. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

SANA - ZEKERİYA EL-KEMALİ - MAHMUT GELDİ

Yemen'de Hükümete bağlı güçlerin ülkenin batısındaki Kızıldeniz sahil şeridinin tümünü Husiler ve devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlılarından kurtarmak üzere başlattığı operasyonların ardından devam eden çatışmalar iç göçü dramatik şekilde artırırken, gittikçe kötüleşen insani durum endişe verici boyutlara ulaştı.

Taiz'in Zübab, Muha, Mevzi ve El-Vaziye ilçelerinde yaşanan çatışmalar nedeniyle son birkaç gün içinde binlerce sivil, daha güvenli olduklarına inandıkları başka ilçelere ve ülkenin batısındaki Hudeyde kentine sığınmak zorunda kaldı.

3 milyon insan iç göçmen durumunda

Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, iki yılı aşkın süredir devam eden çatışmalar nedeniyle yaklaşık 26 milyon nüfusa sahip ülkede 3 milyon insan iç göçmen durumuna düşerken, özellikle son zamanlarda Taiz'de şiddetlenen çatışmalar, göçmen nüfusa on binlerce kişinin daha eklenmesine neden oldu.

Arap Yarımadası'nın bu en yoksul ülkesi bir süredir çatışmaların neden olduğu iç göç ve beraberinde gelen açlık ve salgın hastalıklarla boğuşuyor. Son dönemde şiddetlenen çatışmalar nedeniyle Taiz'in Kızıldeniz'e yakın bölgelerinden güneydeki El-Maafir ilçesine kaçan yüzlerce aile, barınma ve sağlık hizmetinden yoksun bir şekilde, kendi imkanları ile kurdukları derme çatma çadırlarda hayatta kalma mücadelesi veriyor.

"Kargaşa ve panik ortamında 2 çocuğum kayboldu"

AA muhabirine konuşan Yemenliler, hükümet güçleri ile Husiler ve onlara destek olan Salih yanlıları arasında çıkan çatışmalar nedeniyle iki ateş arasında kaldıklarını, her şeylerini geride bırakarak canlarını kurtarmak için buraya sığındıklarını anlattı.

Fatıma isimli Yemenli bir anne Taiz'in güneyindeki El-Kadhe beldesinde yaşarken ne olduğunu dahi anlayamadan birden kendilerini şiddetli bir çatışmanın ortasında bulduklarını söyledi.

"Kaçarken yaşanan kargaşa ve panik ortamında 2 çocuğum kayboldu." diyen acılı anne, çocuklarının akıbeti hakkında bir şey bilmediğini dile getirdi. Fatıma komşunun da aynı şekilde çocuklarından bazılarını alamadığını aktardı.

"Her şeyi geride bırakmak zorunda kaldık"

Saide Merzuk Fetini isimli Yemenli kadın da çatışmalar nedeniyle Taiz'in El-Vaziye ilçesinde bulunan evini terk etmek zorunda kaldığını söyledi.

Fetini, "Savaş nedeniyle yerlerimizden olduk. Köyümüze roketler düştü. Dayımı kaybettik. Kaçmaktan başka çaremiz kalmamıştı." dedi.

"Çadır bulamayan ve ağaçların altını mesken edinen çok sayıda aile var"

Taiz'in sahil kesiminden kaçanlar için El-Maafir bölgesinde kurulan çadır kampta insani yardım gönüllüsü olan Sabah eş-Şerabi, kamptaki imkanların çok kısıtlı olduğunu ve durumun gerçekten çok kötü olduğunu ifade etti.

Şerabi, şunları kaydetti:

"Temel ihtiyaçlar konusunda çok ciddi eksikler var. Özelikle çocuklar ve yaşlılarda hastalıklar hızla yayılıyor. Çatışmalardan zarar gören ailelerin yaralarını sarmak için bölgeye gelen yardım kuruluşları yok denilecek kadar az. Bölgede çadır bulamayan ve ağaçların altını mesken edinen çok sayıda aile var."

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hayatta kalan sürgünü yaşamış tek Osmanlı’nın belgeseli çekildi

2017-03-01 16:02 - Kültür Sanat

Üç yaşındaki çocuk tedavi olmazsa ölecek

2017-02-28 15:32 - Sağlık

'550 milletvekili var. Niye 600'e çıkarıyorsun?'

2017-02-25 21:47 - Gündem

20 yıllık izler ‘Ototelik’ sergisinde

2017-02-27 14:52 - Kültür Sanat

BM'den İsrail yargısına tepki

2017-02-24 19:22 - Dünya

Harem sabunları evleri süslüyor

2017-02-24 17:57 - Gündem

Antalya'da MHP konvoyunda kaza: 4 yaralı

2017-02-26 14:52 - Asayiş

Dünya Ehl-i Beyt Vakfı Başkanı Fermani Altun: 28 Şubat analiz edilseydi, 15 Temmuz vahşeti yaşanmazdı!

2017-02-28 18:07 - Genel

Emekli promosyonları ne zaman yatacak? Emekli promosyon ödemeleri

2017-02-28 06:17 - Ekonomi

“Güvenli Yarınlar İçin Güvenli Okul Klavuzu” Milli Eğitim Bakanlığı’na sunuldu

2017-02-28 20:07 - Eğitim

İlgili Haberler

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Trump, paylaşımında kendini 'kral' olarak tanımladı

00:07 - Dünya

İsveç Başbakanı Kristersson: Trump'ın Zelenskiy'e yönelik 'diktatör' tanımlaması

00:02 - Dünya

Günün Manşetleri

ABD’de, sınır güvenliği personelinin katil zanlısı olan LaSota, kefaletsiz yargılanacak

01:33 - Dünya

Real Madrid ve PSG, Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turuna yükseldi

01:17 - Spor

Mısır'ın idari başkentindeki ikonik kuleye Türk ve Mısır bayrakları yansıtıldı

01:07 - Dünya

İsrail basınına göre, 170 bin asker psikolojik tedavi almak için Savunma Bakanlığına başvurdu

00:57 - Dünya

Sanayi ve ticarete ilişkin düzenlemeleri de içeren kanun teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

00:43 - Siyaset