?>

Arap Dünyasının Trump'a bakışı

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçi aday Donald Trump'ın seçilmesinin ardından Arap liderleri "iş birliğinin güçlendirilmesi" mesajları verdi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

ANKARA

Ortadoğulu siyasi uzmanlar ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın bölgede Rusya ile iş birliğine giderek terörle mücadeleye ağırlık vereceği ve Barack Obama döneminde bozulan Körfez ülkeleriyle ilişkilerde ilerleme sağlayacağı görüşünü dile getirdi. ABD'deki seçim sonuçlarının bölgeye etkilerini AA muhabirine değerlendiren Birleşik Arap Emirlikleri'nden Siyaset Bilimi Profesörü ve Sosyal Bilimler Arap Konseyi Başkanı Abdulhalik Abdullah, "Körfez ülkelerinin tutunacağı bir şey varsa Trump'ın nükleer anlaşmayı iptal edeceğine ilişkin vaatleridir. Bence Körfez ülkelerinde yaşayanlar özellikle bu sözü gerçekleştirip gerçekleştirmediğini izleyecek." diye konuştu. Trump'ın kampanya döneminde Rusya ile iş birliğinden söz ettiğini hatırlatan Rabah, "Aynı zamanda, Trump'ın ekibi azınlıkların ittifakından da bahsediyor. Terörizmle mücadele konusunda Rusya ile iş birliğine yoğunlaşacak. Rusya vasıtasıyla Esed rejimini güçlendirebilir." ifadelerini kullandı. Rabah, ABD'nin İran politikasında ise değişim beklemediğini aktararak, "Aynı şekilde İran'a açılmaya da devam edecek. Bence İran'ı terörle mücadelede stratejik bir ortak olarak görüyor." dedi. 

İhvan:  Trump İhvan'ı "terör listesine" almaya teşebbüs etmez

 Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) Rehberlik Konseyi Başkan Yardımcısı İbrahim Munir,  Trump'ın, göreve gelmesinin ardından İhvan'ı terör listesine alacağına ilişkin kamuoyunda yer alan haberlere ilişkin değerlendirmelerde bulunarak, "Trump'ın İhvan'ı ABD'de terör listesine alacağı yönünde bir kararı ummuyor, böyle bir karardan da korkmuyoruz." dedi. Sisi: İş birliğinin artırılmasını arzuluyoruz

Sisi: Mısır-ABD ilişkilerine canlılık getirmesini bekliyoruz

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi de yaptığı yazılı açıklamada, Trump döneminde iki ülke arasında her düzeyde iş birliğinin güçlendirilmesini umduğunu dile getirerek, "Trump'ın başkanlık döneminin, Mısır-ABD ilişkilerine canlılık getirmesini bekliyoruz. Bu dönemde iki ülke halklarının da çıkarına olan iş birliği ve koordinasyonların artırılmasını ve Ortadoğu'da barış, istikrar ve kalkınma sağlanmasını arzuluyoruz." dedi.

Kral Selman'ın tebrik mesajı

Suudi Arabistan haber ajansı SPA'da yer alan habere göre, Kral Selman bin Abdulaziz, Trump'ı başkanlık yarışında göstermiş olduğu başarıdan dolayı kutladı.  İki ülkenin köklü ve tarihi bağlarına işaret edilen mesajda, iki ülkenin yararına olan bu ilişkilerin tüm alanlarda artarak devam etmesinin iki ülke yararına olduğu vurgulandı.

Kuveyt ve Katar'da yeni dönemde "ilişkilerin geliştirilmesi" temennisi 

Trump'ı kutlayan Kuveyt Emiri Sabah el-Ahmed el-Cabir es-Sabah da  Trump döneminde Kuveyt-ABD ilişkilerinde daha fazla kalkınma ve gelişme temenni ettiğini belirtti. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, seçimleri kazanması dolayısıyla Trump'a tebrik telgrafı gönderdi. Trump'a başarı dileklerinde bulunan Al Sani, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesini ümit ettiğini kaydetti. 

BAE'den "stratejik ilişkiler" vurgusu 

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Devlet Başkanı Halife bin Zayid Al Nahyan da Trump'ı telgraf göndererek, kutladı. BAE ile ABD arasında stratejik ilişkiler olduğunu kaydeden Al Nahyan, ülkesinin çeşitli alanlarda bu ilişkilerin güçlendirilmesini istediğini belirtti. Yemen resmi haber ajansı SABA'nın haberine göre, Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi de Trump'a tebrik telgrafı gönderdi. 

Libya, Ceyazir ve Sudan Trump'ı tebrik etti 

Libya'da Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Sözcüsü Eşref es-Sulusi, basın açıklamasında, Trump’ın ekibiyle verimli işbirliği içerisinde olmayı beklediklerini, Konseyin, başkan seçilmesinden dolayı Trump’ı tebrik ettiğini ifade etti. Cezayir resmi haber ajansı APS’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika’nın tebrik mesajında, ABD’nin yeni başkanı seçilmesinden dolayı tebrik edilen Turmp’a yeni görevinde başarılar dilendi. Bu arada, Sudan resmi haber ajansı SUNA'da yer alan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir’in tebrik mesajında, Trump’ın başkanlık seçimindeki başarısı kutlanarak, iki ülke arasındaki ilişkilerin iyileşmesi beklendiği ifade edildi. 

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

DHKP/C'nin silahlı kanat sorumlusu Sevinç Bozdağ tutuklandı

2016-11-10 19:52 - Gündem

İsveç'te UETD şubesinin açılışı iptal edildi

2016-11-05 22:02 - Dünya

PYD'nin baskısından kaçan ailenin köy hasreti

2016-11-06 16:08 - Gündem

3 puan Konyaspor'un

2016-11-06 23:22 - Spor

Esra Erol, programa gelen gelin adayını kovdu

2016-11-10 17:17 - Magazin

'Terim ve Arda, birbirleri için önemli insanlar'

2016-11-09 18:47 - Spor

Kıbrıs müzakerelerinde İsviçre'de kritik zirve

2016-11-06 16:37 - Dünya

Ümit Milli Futbol Takımı'nın aday kadrosu belli oldu

2016-11-06 00:22 - Spor

'Kapı profili'nden arabayla hayata bağlanan engelliye yardım eli

2016-11-05 14:42 - Çevre-Hayat

Esrarengiz ölümün ardından koca çıktı

2016-11-07 15:08 - Asayiş

İlgili Haberler

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya