?>

'Arakan'da yaşanan şiddeti açıklayacak kelime yok'

BM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanı Arvidsson, "Myanmar'da yaşanan şiddeti açıklayacak kelimeler yok. Duyduklarımız inanılmaz derecede şok ediciydi." dedi. - Anadolu Ajansı

Dünya - 8 yıl önce

CENEVRE -Bayram Altuğ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) tarafından 3 Şubat'ta yayımlanan rapor, Myanmar'ın batısındaki Arakan eyaletinde zulüm gören Arakanlı Müslümanları bir kez daha dünya gündemine getirdi.

Arakan'da uzun süredir devam eden sivil Müslümanlara yönelik şiddet eylemlerinden dolayı Bangladeş'e kaçan 220 görgü tanığının ifadelerine göre hazırlanan rapor, Myanmar hükümeti ve ordusuna yönelik yoğun tepkilere neden oldu.

Raporu hazırlayan dört kişilik BM İnsan Hakları İnceleme Komisyonunun Başkanı Linnea Arvidsson,, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bangladeş'teki ziyaretimiz esnasında duyduklarımızdan ve şiddetin boyutundan ben ve ekibim oldukça etkilendik." diye konuştu.

Arvidsson, BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin'in, raporun açıklanmasının hemen ardından Myanmar'da devlet başkanlığı danışmanı ve Ulusal Demokrasi Birliğinin (NLD) lideri Ang San Su Çi ile telefonda görüştüğünü aktararak, "Su Çi, raporu dikkatli bir şekilde inceleyeceği ve ciddiye alacağı konusunda Hüseyin'e söz verdi. Su Çi'nin, rapor hakkında soruşturma başlatılması taraftarı olduğuna dair açıklamasından memnun olduk." ifadesini kullandı.

Arakanlı Müslümanlara yönelik insan hakları ihlallerinin bir numaralı sorumlusu olarak gösterilen Myanmar ordusu üzerinde Su Çi'nin politik etkisiyle ilgili de Arvidsson, "Su Çi'nin çabalarının sonuç vermesini gerçekten çok istiyoruz. Onun, bütün bu katliam ve yaşanan şiddetin durdurulması için gerekli irade ve arzuya sahip olduğuna inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

"Yaşanan şiddeti açıklayacak kelimeler yok"

Arvidsson, BM ekibinin görüşme gerçekleştirdiği 220 Arakanlının tamamının bir şekilde yaşanan zulüm ve şiddetten etkilendiğini vurguladı.

Rapora göre, 220 görgü tanığından 96'sı aile bireylerinden birinin öldürüldüğünü, 131'i dövüldüğünü ve evlerinin harap edildiğini, 91'i aile bireylerinin kaybolduğunu, 88'i tecavüz edildiğini, 26'sı kişisel olarak vurulduğunu veya bıçaklandığını ve 63'ü de cinsel istismara maruz kaldıklarını belirtiyor.

Yaşanan acıları açıklayacak kelime bulamadığını vurgulayan Arvidsson, görüştüğü Arakanlılarla ilgili izlenimlerini ise şu şekilde anlattı:

"Kimilerinin evleri yakılmış, işkence görmüş, kiminin de aile bireyleri katledilmişti. Tamamının bir şekilde kötü bir tecrübesi vardı. Bizzat benim, gözlerinin önünde çocuklarının katledilmesine şahit olan bir anneyle görüşme fırsatım oldu. Bunu bir anneden duymak son derece korkunç bir durum. Dünyanın hiçbir ülkesinde polisin, askerin güvenlik bahaneleriyle bebekleri, küçük yaştaki çocukları öldüreceğini düşünemiyorum bile. Hiçbir neden böylesine katliamları meşrulaştıramaz. Bütün bu duyduklarımız inanılmaz derecede şok ediciydi."

"Zorbalıklar devlet adına yapılıyor"

Arvidsson, bölgede daha önce de şiddet olaylarının yaşandığını anımsatarak, "Ama bu kez Myanmar'da şiddetin bizzat devlet görevlileri tarafından planlandığına ve gerçekleştirildiğine tanıklık ediyoruz. Çünkü üniforma içindeki askerler ve polislerden oluşan resmi görevliler bütün bu zorbalıkları devlet adına yapıyor." diye konuştu.

9 Ekim'den bu yana 400 Arakanlı Müslüman öldü

Arakan eyaletinde 9 Ekim'de sınır karakollarına saldırılar düzenlenmesinin ardından Myanmar ordusu, bölgeye güvenlik operasyonları başlatmıştı. Rohingya dayanışma grupları, operasyonların başlamasından bu yana en az 400 Arakanlı Müslümanın öldüğünü, çok sayıda kadına tecavüz edildiğini ve köylerinin yakıldığını belirtiyor.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Survivor Adem Kılıççı kimdir? Survivor Adem Kılıççı ne iş yapıyor? (Survivior Adem)

2017-02-01 19:12 - Magazin

Kahramanmaraş'ta Karı-koca yatakta ölü bulundu

2017-02-07 14:52 - Asayiş

Küçük parmaklarıyla dünyayı 'mat' etmek istiyor

2017-02-02 15:17 - Spor

Pitbull ile 8 yaşındaki kızın dostluğu şaşırtıyor

2017-02-06 13:17 - Asayiş

Erken teşhis kanserden kurtardı

2017-02-04 14:22 - Sağlık

Adem Kılıççı Survivor'dan diskalifiye edilecek mi?

2017-02-01 22:17 - Magazin

Putin, 16 generalin görevine son verdi

2017-02-03 17:57 - Dünya

'Yeğeninin yüzüne kimyasal madde döken eniştenin cezası yasaya uygun'

2017-02-01 16:07 - Gündem

Yüksekdağ hakkındaki iddianame kabul edildi

2017-02-01 23:22 - Gündem

Osmanlı'nın Üsküp'teki mührü: Taşköprü'nün başına gelmeyen kalmadı

2017-02-04 14:57 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Suriyeli Hristiyanlar yeni dönemden umutlu

14:28 - Dünya

Rusya: Esed'in eşinin boşanmak istediği yönündeki iddialar gerçek değil

13:52 - Dünya

ECB Başkanı Lagarde: Yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmaya çok yakınız

13:42 - Dünya

Lübnan Başbakanı Mikati, ülkenin güneyinde ordu ve UNIFIL karargahlarını ziyaret etti

13:32 - Dünya

Oxfam, son aylarda Gazze'nin kuzeyine yalnızca 12 yardım tırının girdiğini açıkladı

12:57 - Dünya

Günün Manşetleri

Suriyeli Hristiyanlar yeni dönemden umutlu

14:28 - Dünya

Türkiye uyduda küresel markalar çıkarmak için düğmeye bastı

14:23 - Ekonomi

İzmir ocak-kasım döneminde 1 milyon 653 bin 978 turist ağırladı

14:17 - Ekonomi

Meteorolojiden bazı bölgeler için kuvvetli sağanak ve kar uyarısı

14:12 - Gündem

Erzurum'da çığ düşmesi sonucu hayatını kaybeden milli judocu Emre Yazgan son yolculuğuna uğurla

14:08 - Gündem