Gümrük Kanunu'nun değişmesinin ardından, yeni kanunla ilgili bilgisi olmayan gurbetçiler, sınır kapılarında mağdur oldu. Kanun değişikliği nedeniyle yabancı plakalı araçlarını yurda sokamayan vatandaşlar, gidecekleri yerlere otobüs kullanarak ulaşmak zorunda kaldı. Yabancı plakalı araçları ile Türkiye’ye gelecek yolcuların ve taşıtların Gümrük Kanunu gereği, Türkiye’den çıkış tarihinden itibaren en az 185 gün süreyle yurtdışında bulunmaları gerekiyor. Aksi durumda araçlarının Türkiye’ye girişine izin verilmiyor. Gümrük Kanunu’ndaki maddelerden habersiz olan binlerce gurbetçi, gümrük kapılarında mağdur oldu. Arabalarıyla gümrük kapılarından geçemeyen gurbetçiler, otobüslerle ülkeye giriş yapmaya çalıştı.
TÜRKİYE'DE 185 GÜN KALDIĞI İÇİN ARACININ GEÇİŞİNE İZİN VERİLMEDİ
Fransa’da yaşayan Nihat Yıldız, annesinin vefatı ve babasının rahatsızlanması üzerine acil olarak uçakla Türkiye’ye geldi. Burada 185 günden fazla kalan Yıldız, daha sonra Fransa’ya geri döndü. Son ziyaretini de arabayla yapmaya karar veren Yıldız, geçtiğimiz Pazartesi günü Kapıkule Gümrük Kapısı'ndan giriş yapmak üzere sıraya girdi. Evrakları inceleyen gümrük yetkilileri Türkiye’de 185 günden fazla kaldığı için arabayla girmesine izin verilmedi. Arabadaki valizlerini alan Yıldız, otobüsle ülkeye giriş yaptı. Kendisi gibi çok sayıda gurbetçinin mağdur olduğunu, çocuklarıyla gümrük kapısında yağmur altında kalanlar olduğunu aktardı.
Yurtdışından Samsun’a gitmek üzere Atatürk Havalimanı’na gelen Nihat Yıldız, diğer gurbetçilerin mağdur olmaması için basın mensuplarına yaşadıklarını anlattı. Son 6 ay içinde annesinin vefatı üzerine Türkiye’ye geldiğini belirten Yıldız, “Daha sonra babam rahatsızlandığı için uçakla geldiğimden dolayı burada 185 günden fazla kalmışım. Bu sefer arabayla geldiğim için arabamı içeri almadılar. Arabamı gümrükte bırakmak zorunda kaldım. Günlüğü 10 TL ne kadar kalırsa o kadar ödeyeceğiz” dedi. Gurbetçilere seslenen Yıldız, “Buradan arkadaşlara sesleniyorum. Araba vasıta üzerinde olan kişi, eğer Türkiye’de 185 günden fazla kaldıysa bu yazın yola arabasıyla izne çıkmasın. Arabanın ruhsatının eşinin üzerine devretsin ondan sonra Türkiye’ye gelsin yoksa benim gibi burada mağdur olacaklar” diye konuştu.
BİR AY İÇİNDE BİN 400 GURBETÇİ MAĞDUR OLDU
Gümrük yetkilileriyle konuşmalarını anlatan Yıldız sözlerini şöyle tamamladı: “Gümrükte bana ‘Hiçbir şey yapamayız. Bu mevzuatı gerekli her yere mesaj çektik. İtirazlarda bulunduk, anlattık’ dediler. Herkes mağdur bir ay içinde bin 400 kişinin mağdur olduğunu, en son 400 arabanın da gümrüğün otoparkında olduğunu söylediler. Orada çocukları olan, valizleri yağmurun altında dışarıda olanlar var. Arabasını bırakan 400 kişi arabasını bırakmış içeri giriş yapmış. Her gün bu devam ediyor. Günlüğü 10 TL ödeyeceğiz, bir aydan fazla gelirse faks çekerek süreyi uzatabiliyoruz. Bütün gurbetçi arkadaşlarıma sesleniyorum. Arabanın ruhsatı üzerinde olan arkadaşlar, bu yaşlı, emekli olması hiçbir şeyi değiştirmiyor. 185 günden fazla Türkiye’de kaldıysa arabasıyla giriş yapamıyor. Almıyorlar içeri en az 6 ay orada kalması lazım. Burada 2 sene uzatıldı dediler ama Türkiye’de daha önce arabası burada kalmaması lazım, 185 günden fazla kalmaması lazım”.
dikGAZETE.com