AP'nin Macar Milletvekili Marton Gyöngyösi'den Doğu Akdeniz değerlendirmesi

AP'nin Macar Milletvekili Gyöngyösi, "Birçok AB yetkilisi ve Avrupalı temsilci Doğu Akdeniz'deki esas sorunu göremiyor. Bu sorunları çevreleyen tarihi ve coğrafi gerçeklere olan cehalet ve anlayış seviyesini gördüğümde çok şaşırmıştım." dedi.

Dünya - 4 yıl önce

Brüksel

Avrupa Parlamentosunun (AP) Macar Milletvekili Marton Gyöngyösi, Doğu Akdeniz'deki sorunların temelinde çözümsüz Kıbrıs sorununun yattığını, AB içindeki birçok yetkilinin bunu göremediğini, AB'nin Kıbrıs sorunu çözülmeden Rum kesimini üyeliğe kabul ederek çok büyük hata yaptığını söyledi.

Macaristan'daki Jobbik Partisinden Avrupa Parlamentosuna seçilen Gyöngyösi, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs konularında AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin Türkiye'yi tecrit etmek için diğer AB üyelerinden dayanışma beklediğini belirten Gyöngyösi, mevcut sorunların arka planının AP'deki milletvekillerinin çoğu tarafından anlaşılamadığını aktardı.

Bu nedenle konuya üyesi olduğu AP Dış İlişkiler Komitesinde de dikkat çektiğini vurgulayan Gyöngyösi, asıl meselenin Kıbrıs sorunu olduğunu kaydetti. Gyöngyösi, "Doğu Akdeniz'deki deniz sınırları ve enerji paylaşımı sorunlarının çözülebilmesi için önce Kıbrıs sorununun çözülmesi gerekir." diye konuştu.

Güney Kıbrıs Rum yönetiminin Avrupa Birliği'ne dahil edildiği 1 Mayıs 2004'ün adanın tarihinde kritik öneme sahip olduğunu ifade eden Gyöngyösi, "AB, o zaman Rum kesimine üye olmadan önce ön şartlardan biri olarak etnik sorunları çözmesi gerektiğini söylemeliydi." yorumunu yaptı.

"AB, kolayca çözebilecekken sorun ithal etti." diyen Marton Gyöngyösi, şöyle devam etti:

"O zamanki BM Genel Sekreteri Kofi Annan, 2004'ten önce Türkler ve Rumların yönetimi paylaşmaları için çok açık, stratejik ve akıllıca bir plan önerdi. Bu sorunları çözebilirdi. Kıbrıslı Türkler olumlu bir yaklaşım sergiledi ve bunu kabul etti. Rumlar ise AB'nin kendilerini kabul edeceğini, Kıbrıs Türklerin de tecrit edileceğini bildikleri için reddetti.

Kıbrıs'ta sorunlar çözülmeden (Rumların) üye olmasına imkan tanıyarak AB çok büyük bir hata yaptı. Bugün hala çözülmemiş sorunlar masada duruyor. Ancak aradan 17 yıl geçmiş olsa da hala geç kalınmış değil. Ama önce asıl soruna gitmemiz ve adanın bölünmüşlük sorununu Annan planı veya başka bir uluslararası plan temelinde çözmemiz lazım."

Gyöngyösi, mevcut durumda Kıbrıs sorununu çözmenin mümkün olup olmayacağını yanıtlarken şu değerlendirmede bulundu:

"Birçok AB yetkilisi ve Avrupalı temsilci Doğu Akdeniz'deki esas sorunu göremiyor. Bu sorunları çevreleyen tarihi ve coğrafi gerçeklere olan cehalet ve anlayış seviyesini gördüğümde çok şaşırmıştım. Yunanistan ve Kıbrıslı Rumlar, AB içinde dayanışma kartını oynuyorlar. Kulübün içindeler ve Türkiye'yi tecrit etmek için uğraşıyorlar. Bence bu olabilecek en kötü strateji çünkü anlaşmazlık ne kadar derinleşirse ve durum ne kadar şiddetlenirse çözmek de o kadar zor olacak.

Umarım daha fazla karar alıcı, bu soruna kaynaklık eden tarihi çerçeveyi anlar. Bence AB, BM, NATO gibi kurumlar devreye girmeli çünkü bu kurumlar anlaşamayan iki ülke arasında ara buluculuk için en iyi platformlar."

AP Milletvekili Gyöngyösi, geçen hafta AP Dış İlişkiler Komitesi toplantısına katılan Yunanistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Miltiadis Varvitsiotis'e "Türkiye'nin deniz sınırlarında çok sayıda Yunan adası bulunuyor. Bu durum Yunanistan'a sınırsız deniz sahası edinme hakkı mı tanıyor?" sorusunu yönelttiğini ancak Yunan Bakan Yardımcısının sorusunu geçiştirdiğini söyledi.

Gyöngyösi, "Yunanistan'ın pozisyonu, bu durumun hiçbir sınır olmadan kendilerine deniz sahası hakkı tanıdığı şeklinde. Böyle olursa Yunanistan münhasır ekonomik bölgelerinin sınırlarını çizerken Türkiye'yi, kendisini çevreleyen denizden tamamen tecrit edebilecek şekilde bunu yapabilir." dedi.

Uluslararası hukukta "adaların deniz sınırlarının belirlenmesinde sınırlı etki sahibi olduğuna" yönelik çok sayıda örnek olduğunu hatırlatan Gyöngyösi, "Bence bu da Türkiye'nin lehine ve kendisine sınırsız dehiz sahası verdiği iddiasındaki Yunanistan'ın da aleyhine." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Rusya’da Volga nehri üzerinde köprü ve otoyol inşaatı için ihale açıldı

2020-09-16 07:39 - Özel Haber

Türkmenistan Cumhurbaşkanı, Çalık Holding Başkanı ile projeleri görüştü

2020-09-11 07:15 - Özel Haber

Güler Sabancı'dan iş insanı Suna Kıraç'ın vefatına ilişkin açıklama:

2020-09-15 14:12 - Gündem

Libya ordusu 'Kaniyat' milislerinden 13 kişiyi yakaladı

2020-09-12 16:36 - Dünya

Rusya'daki Beko fabrikasından, mahkumları topluma kazandırma çalışmalarına destek

2020-09-16 07:05 - Özel Haber

Rusya Başbakan Yardımcısı, Türk ANT Yapı şirketinin projesini inceledi

2020-09-14 07:34 - Özel Haber

Nijer'de sellerde ölenlerin sayısı 65'e çıktı

2020-09-10 12:57 - Dünya

PKK'dan kaçan genç: Terör örgütü çatışmalarda çocukları öne sürüyordu

2020-09-12 16:35 - Çevre-Hayat

Başkurtistan Cumhuriyeti üst düzey resmi heyeti Türkiye'ye çıkarma yapacak

2020-09-11 07:02 - Özel Haber

Mehmetçik zorlu eğitimine "Kovid-19" önlemleriyle devam ediyor

2020-09-10 22:56 - Gündem

İlgili Haberler

Pentagon: Gazze’deki yüzer iskele halen İsrail’in Aşdod Limanı'nda tutuluyor

23:28 - Dünya

BM'den, Hindistan'a "Arakanlı Müslümanlara yönelik ırk ayrımcılığına son vermesi"

22:37 - Dünya

BM'den Pakistan'a eski Başbakan İmran Han'ı derhal serbest bırakma çağrısı

12:39 - Dünya

İsrail saldırısı endişesiyle Han Yunus'ta binlerce kişi gece yarısı yine göçe zorlandı

12:33 - Dünya

İngiltere'de genel seçimin sonucunu Gazze, hayat pahalılığı ve ekonomi belirleyecek

22:24 - Dünya

Günün Manşetleri

Manisa'da makilik ve tarımsal alanda çıkan yangına müdahale ediliyor

02:43 - Asayiş

A Milli Takım Teknik Direktörü Montella: Bugün, Türk yüreğini sahada gördük

01:37 - Spor

Galibiyet coşkusu meydanlara taştı

01:23 - Spor

Meydanlarda çeyrek final coşkusu

00:42 - Spor

Vatandaşlar Türkiye-Avusturya maçını dev ekranda izledi

00:33 - Gündem