?>

AP heyetinden Fırat Kalkanı na destek

15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye ye desteğini vurgulamak için Ankara ya gelen AP heyeti, Türkiye nin DAEŞ le mücadele sürecine ivme kazandırmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Dünya - 8 yıl önce

AP Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Elmar Brok ve AP Türkiye Raportörü Kati Piri, Türkiye ye yaptıkları ziyarete ve gündeme ilişkin konuları Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu nda düzenledikleri basın toplantısında değerlendirdi. AP heyeti gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

"Özür dilerim"

Brok, "Türkiye ziyaretiniz 15 Temmuz sonrasında yaklaşık 40 gün sonra gerçekleşti. Neden bu kadar zaman aldı, hükümetin bu konuda eleştirileri var, Batı nın Türkiye yi yalnız bıraktığı yönündeki eleştirilerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna, "Öncelikle, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden ın dün yönelttiği özrü ben de tekrarlıyorum. Ama ilk gün Avrupa hükümetleri, Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi hiçbir şüphe bırakmayacak şekilde darbeye karşı olduklarını belirttiler." yanıtını verdi.

Fırat Kalkanı operasyonu

Brok, teröre karşı birlik içinde mücadele edilirse başarılı olunacağını vurgulayarak, herkesin ortak düşmanı olan ve ülkelerin istikrarını bozacak eylemlere düzenleyen DAEŞ e karşı da birlikte adım atılması gerektiğini belirtti.

Suriye nin kuzeyine yönelik Fırat Kalkanı operasyonunu değerlendiren Brok, Türk askeri güçlerinin dün başlattığı operasyonda durum ne kadar karmaşık olsa ve birbirine bağlı birçok farklı sebep içerse de Türkiye nin DAEŞ le mücadelesini desteklediklerini anlattı. Brok, yürütülen operasyonla ilgili olarak durumun karmaşık olduğunu söylerken, bölgede PYD nin de olmasını mı kastettiğinin sorulması üzerine, şunları kaydetti:

"Karmaşık çünkü bir Alman politikacı için zaten durum, içinden çıkılmayacak kadar karmaşık. Öncelikle, Türkiye nin DAEŞ e karşı önlem almaya başlaması bizim ortak menfaatimizedir, bunu memnuniyetle karşılıyoruz. İkinci olarak, Suriyeli Kürtlerin de DAEŞ e karşı mücadele etmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Üçüncüsü ise böylesine bir durum karşısında taraflardan birinin etki bölgesini geleneksel etki bölgesinin dışına taşırma muhtemellığı bulabileceğinden endişeliyiz. Dördüncüsü, Türkiye hükümetinin bunlardan birincisiyle üçüncüsü arasında denge bulacağını umuyoruz."

Vize serbestisi

Türkiye nin vize serbestisi için gerekli olan 72 kıstasın 67 sini yerine getirmesinden memnuniyet duyduklarını aktaran Brok, "Görüşmelerde geriye kalan 5 madde için bu hafta Ankara da müzakereler başladı. Bu konuda ekime kadar bir çözüm yolu bulabileceğimize inanıyoruz. Çünkü AP olarak bu yıl Türkiye, Gürcistan, Ukrayna ve Kosova ya vize serbestisi tanınmasını planlıyoruz." dedi.

Türkiye nin terörle mücadele kanununda değişiklik yapılmasına ilişkin AB kriterini işaret eden Brok, "Türkiye nin terörle mücadele gücünü zayıflatmak gibi bir amacımız olamaz. Bu zaten kendi çıkarlarımıza da uymaz. " diye konuştu.

"DAEŞ, Türkiye ve AB ye bir tehdittir"

AP Türkiye Raportörü Piri ise Ankara daki temaslarında Türkiye deki muhalefet partilerinin Fırat Kalkanı operasyonuna yaklaşımlarını nasıl değerlendirdiği sorusuna, temaslarında bu konunun gündeme gelmediğini belirterek, şu yanıtı verdi:

"DAEŞ le mücadele de Türkiye nin yanındayız. Burada birliklerin sınıra gittiği bir durum değil, özel kuvvetlerin oradaki endişeleri de anlayabiliyorum elbette. Avrupa nın önde gelen ülkeleri de bugün bu operasyonu desteklediler. Türkiye nin DAEŞ le mücadele sürecini hızlandırmasından memnuniyet duyuyoruz."

Türkiye nin defalarca DAEŞ saldırılarına maruz kaldığını hatırlatan Piri, "Bu, Türkiye ye ve AB ye bir tehdittir. Koordinasyon içinde bir çaba olduğu sürece bu operasyonu destekliyoruz ancak elbette gelişmeleri yakından takip edeceğiz." sözlerini kaydetti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

"Hablemitoglu, Kışlalı, Gaffar Okkan suikastleri sırasında FETÖ'nün Emniyet İmamı kim?”

2016-08-19 10:49 - Özel Haber

Gelin arabası yerine motosikletini süsledi

2016-08-23 16:02 - Gündem

Sevda Kuşun Kanadında dizisinde Tümay karakterini Sevtap Özaltun canlandıracak

2016-08-20 12:22 - Magazin

Gözleri güneş ışınlarından koruma yolları

2016-08-25 14:47 - Sağlık

Türkiye, Edirne'den Van'a 'tek yürek' oldu

2016-08-19 20:57 - Genel

Şehit olan

2016-08-19 18:47 - Gündem

Saç ekiminde saç canlılığına dikkat

2016-08-19 14:17 - Sağlık

'Türkiye DAEŞ'e yardım etti' diyen Türkiye düşmanıdır'

2016-08-22 00:52 - Gündem

Karadeniz’in dev dalgaları iki kişiyi yuttu

2016-08-24 03:02 - Gündem

'Türkiye-Rusya ilişkisinden endişeli değiliz'

2016-08-19 09:47 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'nin Arkansas eyaleti zihin sağlığı sorunlarını artırdığı iddiasıyla YouTube'a dava açt

14:32 - Dünya

Endonezya'da 6,1 büyüklüğünde deprem

13:57 - Dünya

Yunanistan'ın Mora Yarımadası'nda yangın nedeniyle köylerin tahliyesi istendi

13:48 - Dünya

ABD'nin doğu ve güney limanlarında çalışan işçiler greve gitti

13:18 - Dünya

Lufthansa, İsrail ve Lübnan uçuş iptallerini uzattı

13:02 - Dünya

Günün Manşetleri

Türkiye'nin en büyük şantiyesinde deprem konutlarının inşası sürüyor

14:37 - Gündem

ABD'nin Arkansas eyaleti zihin sağlığı sorunlarını artırdığı iddiasıyla YouTube'a dava açt

14:32 - Dünya

Finlandiya Cumhurbaşkanı Stubb: Dünyada nizamın sağlanması için çok taraflılığa ihtiyaç var

14:27 - Gündem

Türkiye'de enerji dönüşümünün toplam faydasının maliyetin iki katı olacağı hesaplanıyor

14:22 - Gündem

Dışişleri Bakanlığı: İsrail'in Lübnan'a kara saldırısı hukuksuz bir işgal girişimidir

14:17 - Gündem