?>

Antalya'da yaş sebze meyve ihracatı yüzde 27 arttı

Antalya Valisi Karaloğlu, Antalya'da ocak-nisan döneminde yapılan yaş sebze meyve ihracatının miktar bakımından yüzde 27 değer bakımından da yüzde 24 arttığını bildirdi.

Ekonomi - 5 yıl önce

Antalya

Antalya Valisi Münir Karaloğlu, kentte ocak-nisan döneminde yaş sebze meyve ihracatının miktar bakımından yüzde 27, değer bakımından da yüzde 24 arttığını bildirdi.

Antalya Valiliğinden yapılan açıklamaya göre Karaloğlu, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy koordinesinde video konferans sistemiyle gerçekleştirilen Antalya koronavirüs süreci değerlendirme toplantısında kentteki çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Salgın problemi başladığında en yüksek riskli gösterilen iki ilden birisinin Antalya olduğunu belirten Karaloğlu, etkin mücadele ile gelinen noktada ise giriş çıkışın serbest olduğu 7 kentten birinin Antalya olduğunu kaydetti.

Koronavirüsün insan sağlığı kadar kentlerdeki ekonomik hayatı da olumsuz etkilediğine işaret eden Karaloğlu, Antalya'da taşıyıcı sektörün turizm olduğunu ancak süreçte büyük oranda bu alanda kepenklerin kapatıldığını bildirdi.

"Yaş sebze meyve ihracatı artıyor"

Kentteki ikinci önemli sektörün tarım olduğunu aktaran Karaloğlu, virüsten en az etkilenen sektörün de tarım olduğunu vurguladı. Antalya'da tarım alanında hiçbir kısıtlamaya gidilmediğini belirten Karaloğlu, şu değerlendirmede bulundu:

"Çiftçimizin ekimi, biçimi, hasatı ve pazarlamasıyla ilgili hiçbir kısıtlama getirilmeden Antalya hem Türkiye'yi hem dünyayı beslemeye devam etti. Bu sene Antalya'da ocak-nisan döneminde yapılan yaş sebze meyve ihracatı miktar bakımından yüzde 27, değer bakımından da yüzde 24 arttı. Koronavirüse rağmen Antalya'nın yaş sebze meyve ihracatı artıyor, artmaya da devam edecek. Bu süreç ilk başladığında yaş sebze meyve fiyatlarında, özellikle domates fiyatlarında bazı sorunlar oluştu ve vatandaşlarımızdan şikayetler geldi ama son dönemde fiyatlar da makul seviyelere geldi."

149 bin kişiye kısa çalışma ödeneği

Karaloğlu, bu süreçte Antalya'da işini kaybeden vatandaşların da olduğunu belirtti. Kentte 20 bin iş yerinin kısa çalışma ödeneğine başvurduğunu anlatan Karaloğlu, yüzde 90'ının inceleme aşamasının tamamlandığını bildirdi. "Antalya'da 148 bin 974 işçimizin kısa çalışma ödeneği ödemeleri kimlik ve IBAN numaralarının son rakamlarına göre ödenmeye başlandı. Tahminimize göre bu süreçte 150 ila 155 bin kişi kısa çalışma ödeneğinden istifade etmiş olacak." ifadesini kullanan Karaloğlu, yaklaşık 2 bin firmanın da incelenmesinin devam ettiğini kaydetti.

Karaloğlu, 6 bin 61 kişinin de işsizlik ödeneğinden istifade ettiğini aktardı.

Vefa Sosyal Destek Hattı'na (VSDG) yapılan çağrıları da değerlendiren Karaloğlu, 19 ilçede VSDG'ye şu ana kadar 271 bin çağrı yapıldığını kaydetti. Vatandaşların taleplerinin karşılanmaya devam edildiğini belirten Karaloğlu, sahada polis, jandarma, bekçi, öğretmen, imam ve diğer kamu kurumlarındaki görevlilerin yoğun bir tempoyla çalıştıklarını bildirdi.

93 bin 19 kişiye biner lira

Ekonomik İstikrar Kalkınma Paketi kapsamında da Antalya'da 93 bin 19 kişiye 93 milyon 19 bin lira yardım yapıldığını anlatan Karaloğlu, bu yardımların yanı sıra turizm sektöründeki hayırseverlerden bağış kabul edilerek hazırlanan 47 bin gıda paketinin de ihtiyaç sahiplerine ulaştırıldığını ifade etti.

Maske dağıtımı konusunda da en düzenli çalışan kentlerden biri olduklarını belirten Karaloğlu, "Şu ana kadar eczaneler aracılığıyla 5 milyon 650 bin vatandaşımıza maske ulaştırdık. 4 milyon maske de ulaştırılmaya devam ediyor. Yine on işçiden fazla çalışanı olan işletmelere 807 bin adet maske ulaştırdık. Kamu kurum ve kuruluşlarımızın ihtiyaçları için milli eğitim müdürlüğümüze bağlı meslek liselerimizde günde 40 bine yakın maske üretiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

TRT 2'den mayıs ayında her akşam farklı film

2020-04-30 15:22 - Medya

'Kovid-19/ koronavirüs ameliyathaneleri' görüntülendi

2020-05-03 15:32 - Sağlık

Loris Karius: Beşiktaş ile olan sözleşmemi feshettim

2020-05-04 18:54 - Gündem

Türk Kızılay, Yemen'deki gıda yardımlarına devam ediyor

2020-05-05 09:32 - Dünya

Koronavirüsü yenen anne bebeğine sarılmak için gün sayıyor

2020-05-05 14:37 - Çevre-Hayat

Elektrik akımına kapılan kediye 'protez damak' yaptılar

2020-05-05 17:40 - Gündem

Kovid-19/ koronavirüs vakası görülmeyen ilçede kadınlar 10 bin maske üretti

2020-04-30 14:57 - Çevre-Hayat

Melbourne'da akşam ve cuma öğle ezanları hoparlörden okunacak

2020-05-01 13:12 - Dünya

Bakan Soylu, PKK'lı teröristlerin oğlunu kaçırdığı Bedirhan Çur ile görüştü

2020-05-03 00:52 - Gündem

Beşiktaş'tan Loris Karius açıklaması

2020-05-05 02:52 - Spor

İlgili Haberler

AB liderleri: Ek gümrük vergileri ABD'nin de zararına olur

23:37 - Ekonomi

BM, ABD'nin yeni gümrük vergilerinin küresel ekonomiye etkisinden endişeli

22:32 - Ekonomi

AJet'in ocak ayındaki zamanında kalkış-varış oranları yüzde 80'in üzerine çıktı

16:42 - Ekonomi

Savunma ve havacılık sanayisi yılın ilk ayında ihracat rekoru kırdı

16:08 - Ekonomi

Sakarya'da üretilen oto bakım ve temizlik ürünleri 84 ülkeye gönderiliyor

15:17 - Ekonomi

Günün Manşetleri

AB liderleri: Ek gümrük vergileri ABD'nin de zararına olur

23:37 - Ekonomi

UNRWA: Cenin Mülteci Kampı hayalet şehre dönüştü

23:32 - Dünya

ABD Başkanı Trump, varlık fonu kurulmasına dair kararname imzaladı

23:27 - Dünya

Diyarbakır'da sahipsiz köpeğin saldırısına uğrayan 3 kişi yaralandı

23:23 - Gündem

Trump, ABD'nin yardımlarına karşılık Ukrayna'dan nadir toprak elementleri istiyor

23:15 - Dünya