?>

Anne sütü alan bebekte lösemi riski azalıyor

Anne sütü alan bebeklerde, lösemi riskinin yüzde 20, ishal sıklığı ve hastaneye yatış oranının yüzde 72, zatürre oranının yüzde yüzde 57 oranında azaldığı ortaya konuldu.

Sağlık - 6 yıl önce

ANKARA - Yeşim Sert Karaaslan

Sağlık Bakanlığı Anne Sütünün Desteklenmesi ve Bebek Dostu Hastaneler Bilim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı, Yenidoğan Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Canan Türkyılmaz, anne sütü ve emzirmenin önemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Anne sütünü, ilk ay tek başına, sonrasında ise tamamlayıcı beslenme ile 2 yaşını aşana kadar bebeğin tüm gereksinimlerini karşılayan, anne için de fayda sağlayan bir mucize olarak tanımlayan Türkyılmaz, "Ne annenin ne bebeğin kanındaki hücrelere benziyor. Anne sütünün içinde çok farklı bir hücre grupları hatta kök hücre bile bulunuyor ve adeta doku nakli görevi görüyor. Anne sütünün içinde canlı yararlı bakteriler de bulunuyor. Bu yararlı mikroplar, bebeği ömür boyu hastalıklardan korunmada önemli rol oynuyor." dedi.

Türkyılmaz, obezite, kanser, alerji, astım ve bağırsak hastalıkları gibi birçok hastalığın gelişiminde vücuttaki mikropların dengesizliğinin rol oynadığına dikkati çekerek, anne sütü içindeki yararlı bakterilerin bebeğin gelecekte karşılaşabileceği hastalıkları önlemede etkili olduğunu bildirdi. "Bu mikroplarla donanmış olunduğunda bebeğin bağışıklığı kuvvetlendiriyor." bilgisini veren Türkyılmaz, anne sütü almayan bebeklerde menenjit, zatürre, orta kulak iltihabı ve ishal ihtimalinin arttığını söyledi.

"Emzirilseydi 800 binden fazla bebek ölmeyecekti"

Anne sütünün faydasının her gün yeni bir çalışmayla ortaya konulduğunu dile getiren Prof. Dr. Türkyılmaz, bu konuda sonuçları Lancet'te yayımlanan yüzlerce bilimsel araştırmadan derlenen makalede anne sütünün hastalıkları önlemedeki etkisinin oranlarla belirtildiğini anlattı.

Türkyılmaz, "Makaleye göre, 'Eğer emzirilseydi bir yılda 5 yaştan küçük 800 binden fazla bebek ölmeyecek, 20 binden fazla anne ise meme kanseri nedeniyle hayatını kaybetmeyecekti' bilgisine yer verildi." dedi.

Araştırmaya göre, annenin bebeği emzirmesi halinde yayılmış ileri meme kanseri gelişme riskinin yüzde 7 azaldığına dikkati çeken Türkyılmaz, öne çıkan sonuçlara ilişkin şunları kaydetti:

"Bebeği emzirme durumunda annede yumurtalık kanseri gelişme riski yüzde 30 azalıyor, yüzde 7 oranında meme kanserinden koruma sağlıyor, tip 2 diyabet ve depresyon görülme sıklığını düşürüyor, osteoporoz riskini azaltıyor ve annenin doğum öncesi kilosuna çok daha erken inmesine olanak veriyor.

Anne sütü alan bebeğin gelecekte obezite riski yüzde 26, tip 2 diyabet görülme sıklığı yüzde 35 oranında azalıyor. Anne sütü ile beslenen bebeklerde zeka gelişimi anne sütü almayanlara göre yüksek oluyor. Emen bebekte gelecekte lösemi gelişme riski yüzde 20 oranında düşüyor. Astım, gıda alerjisi, egzama gelişme riskini önemli oranda azaltıyor. İshal sıklığı ve hastaneye yatış oranı yüzde 72 ve zatürre gelişmesi ve buna bağlı hastaneye yatış oranı da yüzde 57 oranında azalıyor. Orta kulak iltihabı riski yüzde yüzde 33, alerjik rinit riski de yüzde 20 oranında düşüyor. Bebekte ölüm riski büyük ölçüde ortadan kalkıyor."

"Emzirme doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde yapılmalı"

Prof. Dr. Türkyılmaz, bebeğin doğumdan hemen sonra ilk yarım saat içinde emzirilmesinin uygun olduğunu belirterek, bebek istediği sürece sık sık emzirilmesini gerektiğini söyledi.

İlk günlerde az miktarda salgılanan, sarımsı renkte içeriği farklı olan anne sütünün halk arasında ağız sütü olarak isimlendirilen "kolostrumun" olduğunu anlatan Türkyılmaz, bunun özel bağışıklık elemanları, büyüme faktörleri, mineraller ve vitaminlerden oldukça zengin olduğunu aktardı. Türkyılmaz, bunun birçok hastalığa karşı ilk aşı görevi gördüğünü vurgulayarak, yenidoğan sarılığını önlemede de etkili olduğunun altını çizdi.

Canan Türkyılmaz, anne sağlığının korunması bebeğin sağlıklı gelişiminin tamamlanabilmesi için anne sütü ile beslenilmesi, tıbbi bir zorunluluk olmadıkça sezaryenden kaçınılması ve yeterli anne sütü olduğu sürece takviye adı altında formül mamaların tükettirilmemesi gerektiği uyarısında bulundu.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suriye'ye 8 yeni okul

2018-10-20 02:02 - Dünya

Düşen Özel Türk jetinin kaza ön raporu yayınlandı

2018-10-17 19:47 - Gündem

Türkiye'nin tank avcıları attığını vurdu

2018-10-15 15:12 - Gündem

Polis akü hırsızlarına savaş açtı

2018-10-20 04:32 - Asayiş

'Kenesavar' keklik ve tavuklar Yozgat'ta üretiliyor

2018-10-14 16:02 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan taziye telefonları

2018-10-18 05:32 - Gündem

Türk Telekom'da beraberlik

2018-10-20 01:42 - Spor

'FETÖ, ABD'de mafya örgütü kabul edilmeli'

2018-10-15 15:07 - Dünya

Yabancı öğrenciler Türkiye'ye 34 milyon avro kazandırdı

2018-10-20 03:42 - Eğitim

TSK'ya 7'nci 'uçan kale'

2018-10-18 14:32 - Gündem

İlgili Haberler

Arkadaşının önerisiyle gittiği Sağlıklı Hayat Merkezinde 4 ayda 18 kilo verdi

13:53 - Sağlık

DSÖ, Ruanda’ya Marburg virüsüyle mücadele için tıbbi destek verecek

12:07 - Sağlık

Anksiyete ve kalp rahatsızlıkları olan kişilere "kafein" uyarısı

11:38 - Sağlık

Eskişehir'de serebral palsili çocuk geçirdiği ameliyat sayesinde yere sağlam basacak

10:23 - Sağlık

Meme kanseri erken teşhis oranlarında artış sağlandı

15:17 - Sağlık

Günün Manşetleri

Yasa dışı 1089 internet adresine işlem başlatıldı

16:43 - Gündem

CANLI: Cumhurbaşkanı Erdoğan: Yeni anayasanın yasakçı değil özgürlükçü olması sarsılmaz ilkemizdir

16:32 - Siyaset

Suudi Arabistan'ın Vizyon 2030 Planı Türk iş insanları için yeni fırsatlar barındırıyor

16:27 - Ekonomi

Anadolu Ajansı muhabiri Yasin Dikme vefatının 1. yılında mezarı başında anıldı

16:22 - Gündem

Acun Ilıcalı, Türk futbolunda ayrıcalık değil adalet istediklerini söyledi

16:18 - Spor