?>

Ankara'da ‘Gazetecilerin Gözünden Soykırımın 365 Günü’ paneli düzenlendi

Duyarlı Medya Derneği tarafından başkentte "Gazetecilerin Gözünden Soykırımın 365 Günü" paneli düzenlendi.

Medya - 4 ay önce

Ankara

Ulucanlar Cezaevi Müzesi Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen panele çok sayıda medya mensubu ve davetli katıldı.

Panelin yapıldığı salonun girişinde, Filistin ve özellikle Gazze'den fotoğrafların bulunduğu sergi açıldı.

Panelin moderatörlüğünü Star Gazetesi Ankara Temsilcisi Fadime Özkan yaptı.

Panele konuşmacı olarak Anadolu Ajansı (AA) Başmuhabiri Mustafa Deveci ile Filistinli akademisyen ve gazeteci Dr. Zahir Elbek katıldı.

Özkan, gazetecilerin ve basın mensuplarının bölgede çok zor şartlar altında görev yaptığına dikkati çekti.

Elbek de Gazze'deki bazı gazeteci meslektaşlarının isimlerini zikrederek onların selamlarını getirdiğini belirtti.

Gazze'de son günlerde bazı basın mensuplarının yaralandığını ve zor koşullarda çalıştıklarını dile getiren Elbek, "İsrail, Gazze'nin kuzeyini çok sert bir şekilde vuruyor. Havadan, karadan, denizden her yerden Cibaliye Kampı'nı bombalıyorlar. İşgal devleti 1948'de kuruldu, benim babamın yaşı işgal devletinin yaşından daha büyük. Cibaliye'de büyük bir katliam olacak." dedi.

Elbek, 7 Ekim'den bu yana katliamın bitmediğini belirterek, Cibaliye Kampı'na daha ağır saldırılar gerçekleştirildiğini vurguladı.

"Cibaliye Kampı'na 4 defa uyarı yaptılar, 'bu kampı boşaltın, Güney Gazze'ye gidin' diye sürekli uyarıyorlar ama hiçbir kişi Kuzey Gazze'den çıkmıyor. Tüm tehditlere rağmen kimse yerinden ayrılmıyor." diyen Elbek, işgale ve saldırılara rağmen Filistin'i terk etmediklerini söyledi.

Elbek, Gazze'de gazetecilerin de soykırıma uğradığını dile getirdi. Elbek, "Filistin'de ve özellikle Gazze'de olmak 'şehit' demek anlamına geliyor. Gazetecilerimizin hepsi şehittir; ya şehittir ya da şehadet bekliyor. 2. Dünya Savaşı 6 yıl sürdü 69 gazeteci öldü ama Gazze'de sadece bir yılda 174 gazeteci şehit oldu." dedi.

Elbek, Gazze'de İsrail saldırılarının sürdüğünü belirterek, "Soykırımlar devam ediyor, katliamlar devam ediyor ama maalesef bu normalleşti. Medyada artık eskisi kadar bu gündem olmuyor." diye konuştu.

Bazı medya kaynaklarında hayvan haklarının konuşulduğunu söyleyen Elbek, Gazze'deki katliamların hayvan hakları kadar konuşulmadığını dile getirdi.

Elbek, İsrail'in Gazze'ye yabancı gazeteci girişine izin vermediğini belirterek, "İsrail bizi sessiz bir şekilde öldürmek istiyor." dedi.

AA başmuhabiri Deveci ise Gazze'ye 2021'de iki defa gittiğini ifade ederek, Gazze'de 7 Ekim'den önce de İsrail saldırıları nedeniyle her zaman acı hikayelerin olduğunu söyledi.

Filistinlilere yönelik zulmün 1948'den bu yana aralıksız sürdüğünü, Gazze'de ise 2006'dan bu yana ablukanın olduğunu hatırlatan Deveci, "Gazze'yi sürekli insansız araçlar ile izliyorlar ve dehşet bir şekilde gürültü vardı. Birçok saldırı gördük ama böyle bir saldırı görmedik. Hastanelerin, okulların, sağlık çalışanlarının öldüğü ve öldürülmeye devam edildiği bir saldırıdan bahsediyoruz. Gazze'nin nüfusunu düşündüğünüz zaman bu saldırılarda Gazze'nin yaklaşık yüzde 7'si ya öldürüldü ya da yaralandı." dedi.

Deveci, 7 Ekim sonrası İsrail'in Gazze'deki katliamlarını "meşrulaştırmak" için birçok yalana başvurduğunu, bunlardan birinin de AA tarafından ortaya çıkarılan "başı kesilmiş bebekler" yalanı olduğunu ve birçok batılı medya ve yetkilinin bilinçli bir şekilde bu yalanı devam ettirdiğini söyledi.

İsrail'in Gazze'yi şu an ikiye böldüğünü belirten Deveci, "Gazze'nin kuzeyinde şu an büyük bir katliam yaşanıyor ve İsrail; Lübnan, İran, Yemen gibi gerilimlerle o bölgede yaptıkları katliamları göstermemeye çalışıyor." diye konuştu.

Deveci, Gazze'de insanların her türlü katliama rağmen burayı terk etmek istemediklerini, bunun nedeninin ise Gazzelilerin burayı terk ettikleri takdirde bir daha buraya dönemeyeceklerini bildiklerine inandıklarını söyledi.

Gazeteci Deveci, "Gazze'de insanlar zeytin ağacı gibi topraklarına sarılıyorlar." dedi.

Deveci, İsrail'in 7 Ekim sonrası bölgeye götürdüğü yabancı gazetecilerin hakikati ortaya çıkarmak için değil İsrail'in manipülasyonlarını yaymaya çalıştığını vurguladı.

Katılımcılara Filistin için Gazeteci Dayanışması'nın çıkardığı "GaZZete" adlı gazetenin ikinci sayısı dağıtıldı.

GaZZete'de Filistinli ve Gazzeli gazeteciler ile yapılan röportajlar yer alıyor.

Panelin ardından "Kaçış Yok; Refah'tan Sesler" belgeselinin gösterimi yapıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Tokat'ın yüksek kesimleri vargit çiçekleriyle süslendi

2024-10-08 16:33 - Çevre-Hayat

Yeni mahsul "kırma yeşil zeytin" damakları tatlandırmaya başladı

2024-10-05 11:47 - Çevre-Hayat

Türkiye'nin kornişon turşusu ihracatı 9 ayda 113 milyon doları aştı

2024-10-10 11:37 - Ekonomi

Teknoloji devleri Bakü’de InMerge İnovasyon Zirvesi’nde buluştu

2024-10-10 12:37 - Ekonomi

Kapadokya'nın üzümlerinden yapılan ürünler Avrupa'ya gönderiliyor

2024-10-09 14:43 - Çevre-Hayat

ABD'de bankalar üçüncü çeyrek bilançolarını açıklamaya başladı

2024-10-11 17:02 - Ekonomi

İranlı yetkili: İsrail saldırısı büyük olmayacak

2024-10-06 17:42 - Dünya

Dünya Bankası, Güney Asya'nın bu yılki büyüme tahminini yükseltti

2024-10-10 17:28 - Ekonomi

Suriye'nin Humus ilinde, İran destekli grupların kullandığı askeri havalimanı hedef alındı

2024-10-05 02:33 - Dünya

İzmir'de ekim alanı artan pamuk verimiyle de üreticileri sevindirdi

2024-10-11 12:58 - Ekonomi

İlgili Haberler

DMM 'THK'ye atanan kayyumlar 2 bin kişiyi işe aldı' iddialarını yalanladı

21:26 - Medya

Trump ve Musk medyanın kendilerini 'ayırma' çabalarını tartıştı

01:42 - Medya

Google'ın, Rusya ve Çin'in talebiyle ‘hükümet karşıtı’ içerikleri kaldırdığı iddiası

00:28 - Medya

ChatGPT'nin geliştiricisi OpenAI, Elon Musk'ın satın alma teklifini reddetti

11:23 - Medya

Reklam Kurulu 2024'te 'karanlık ticari tasarımlar'a odaklandı

11:53 - Medya

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya