?>

Andrey Karlov Vakfı, "Modern koşullarda karaciğer nakli" konulu çevrimiçi konferans düzenledi

Moskova merkezli Andrey Karlov Vakfı, "Modern koşullarda karaciğer nakli" konulu çevrimiçi bir konferans düzenledi, konferansa Rusya ve Türkiye arasında bilim adamları karşılıklı olarak katıldı

Özel Haber - 3 yıl önce

MOSKOVA - ÖZEL

Rusya Moskova merkezli Uluslararası Andrey Karlov Vakfı, "Modern koşullarda karaciğer nakli" konulu çevrimiçi bir konferans düzenledi. Konferansta söz konusu Vakıf, karaciğer nakli alanında faaliyet gösteren ünlü Türk ve Rus doktorlar arasında işbirliği geliştirmekte.

Konferansta, Rusya'da karaciğer naklinde tıbbi alanın durumu, Türkiye'de karaciğer naklinde tıbbi yönün durumu, karaciğer nakli konusunda Rusya, Türkiye ve dünya ülkeleri arasında uluslararası deneyim, staj, eğitim ve araştırma projeleri değişimi programları, karaciğer nakli sonrası hastaların iyileşmesi, COVID 2019 salgını bağlamında hastaların rehabilitasyonu ve iyileşmesi ve karaciğer nakli konusunda uluslararası projeleri araştırmak gibi konulara ele alındı.

Konferansta açılış konuşması yapan Andrey Karlov Vakfı Fahri Başkanı Marina Karlova, vakfın uluslararası alanda çeşitli faydalı çalışmaların yapılması bağlamında sağlık konularında Rusya ve Türkiye arasında ikili işbirliğinin geliştirilmesine önemli katkılar sağlamaya devam edeceklerini kaydetti. Karlova, "Projemizin amacı, Rus ve Türk doktorları arasında dostluk ilişkilerinin artırılması olmakta. Bu işbirliğinin sonucunda hem tecrübe paylaşımı hem de bilgi seviyesini artırmak için daha kaliteli sağlık hizmetleri verebilme imkanlarını oluşturabilme niyetimizdir. Bugün de karaciğer nakli konusunu masaya yatıracağız." dedi. 

Karlova, nakil ile çalışmalarda amaçlarının umutlarını kaybetmiş insanlara yardım eli uzatmak olduğunu da önemle vurguladı. 

Türkiye'den katılan Prof. Dr. Tolga Şahin de, konuşmasında Türk nakli konularda yapılan ciddi sağlık çalışmaların önemini değindi. Şahin, ayrıca bu alanda ortaya çıkan sorunlara da değindi. Şahin, uluslararası çalışmalarda yapılan son örnekleri verirken, hayvanlardan insanlara nakli yapılmasının planlandığını da söyledi. Türk profesör, son yıllarda Türkiye dahil dünyada yapılan böbrek ve karaciğer nakli çalışmalarını da örneklerle anlattı.

Konferansta katılan Rusya Başbakanlığı'na bağlı Federal Biyomedikal Ajansı (FMBA) İnsan Organ ve Doku Bağışı Koordinasyon Merkezi Başkanı, Rusya Transplantoloji Derneği Genel Sekreteri Konstantin Gubaryov da, kurumunun çeşitli organ nakli yaptığı bilgisini verdi. 

Rus yetkili, Rusya Federasyonu'nda ağırlıklı olarak kadavra naklinin yaygın olduğunu kaydetti. Gubaryov, organ nakli taşıma konularında da uyguladığı tecrübeleri de paylaştı.

Andrey Karlov Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Naki Karaaslan da, konuşmasında Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki Karaciğer Nakli Enstitüsünün, bu alanda dünyanın en iyi markalarından biri olduğunu kaydetti. 

Karaaslan, "Dünyanın en başarılı operasyonların yapıldığı bir kurum. Ve kurumun başında da çok sevdiğim abim Prof. Dr. Sezai Yılmaz var. Bizim buradaki amacımız iki ülke arasında sağlık konularda işbirliğini daha da artırmak. Bizim vakıf, Malatya'daki az önce bahsettiğim sağlık kurumuyla faal işbirliği yapmakta. Vakıf olarak bu alanlarda iki ülkeyi bir birine yaklaştırmak. Rus doktorların Malatya İnönü Üniversitesi'ne gezisini organize ettik. Rus konuklar bu geziden çok memnun dönerek bize şükranlarını iletti. Ben de Malatya İnönü Üniversitesi rektörüne, yönetimine, Sezai hocamıza da derin şükranlarımı iletiyorum. Böyle ilgi ve yardımlarından dolayı. Özellikle Sezai hoca, örnek alacak bir doktor ve insan!" dedi. 

Karaaslan, bu gibi etkinliklerin faydalı olacağını inandıklarını da kaydetti. 

Daha sonra söz alan Prof. Dr. Sezai Yılmaz da, bu konferansı düzenleyenlere şükranlarını ileterek kendi kurumlarının dünya çapındaki başarılı çalışmalarına kısaca değindi. 

Sezai Yılmaz, karaciğer nakli ile ilgili günümüze kadar gelişen süreci ve bu alandaki çalışmaları da anlattı. Sezai Yılmaz, "Türkiye'de ilk kadavra nakli 1988 yılında yapıldı. Yani dünyadaki ilk karaciğer naklinden 25 yıl sonra gerçekleştirildi. 1990 yılında Türkiye'de ilk canlı karaciğer nakli yapıldı. 2021 yılına kadar kadavra nakli ile kıyaslamada canlı karaciğer naklinde bir artış söz konusu. Çünkü bizim ülkemizde organ bağış oranları yetersiz. Verilere göre, Rusya bizden daha sıkıntılı durumda" dedi. 

Konferansta, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ndeki Karaciğer Nakli Enstitüsü'nden Genel Cerrah Prof. Dr. Volkan İnce de konuşmasında kanser hastalarında karaciğer nakli konusunu geniş şekilde anlatarak tecrübelerini Rus meslektaşlarıyla paylaştı. 

Konferansta katılan Rusya Başbakanlığı'na bağlı Federal Biyomedikal Ajansı (FMBA) Burnazyan Cerrahi ve Transplantoloji Merkezi'nin cerrahı Darya Svetlakova da kendi çalışmalarını anlatarak cerrahi yöntemleriyle ilgili bilgileri paylaştı.

 Bu arada, konferans; https://disk.yandex.ru/d/j0VkwhZjv3lS9g linki üzerinden izlenebilir.

.

Fuad Safarov, dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Beşiktaş’ın Ajax Maçı Kadrosu Belirlendi

2021-09-30 10:09 - İnsan&Hayat

Almanya'da FPD, CDU/CSU ve SPD'nin koalisyon için görüşme tekliflerini kabul etti

2021-09-29 21:06 - Dünya

Yontan kardeşler, o proje için Kartal Çidamlı ile yola çıktı

2021-10-02 21:58 - Magazin

Rusya'da Osmanlı altını ele geçirildi

2021-10-02 09:14 - Özel Haber

Beymen Akasya iki kat büyüyerek sezonu yeni konsepti ile karşılıyor

2021-09-27 19:04 - Yerel haber-Şirket Haber

Yelda Başaran, ‘komik teklif’le gösteri ve terapiyi birlikte yapacak

2021-09-29 23:03 - Magazin

Cilt sayısıyla Guinness'e giren “Golgo 13“ çizgi romanının yazarı Saito öldü

2021-09-30 10:26 - Kültür Sanat

Karahantepe'deki insan betimlemeleri ve 3 boyutlu heykeller tarihe ışık tutacak

2021-09-27 15:26 - Kültür Sanat

Sivas Kangal köpeklerinin genetiği çiple korunuyor

2021-09-27 16:08 - Teknoloji

TRT'nin Geleceğin İletişimcileri Yarışması'nda ödüller sahiplerini buluyor

2021-10-03 15:32 - Medya

İlgili Haberler

Büyükelçi Tanju Bilgiç: Yıl sonuna kadar yaklaşık 6,7 milyon Rus turist ağırlayabiliriz

01:11 - Özel Haber

Rusların çoğu bu yıl Türkiye'ye gitti

00:19 - Özel Haber

FTS: Rusya'nın 9 ayda dış ticaret fazlası 114,9 milyar dolar oldu

22:12 - Özel Haber

Moskova'da İlaç üretimi için Teknoloji Fuarı

23:32 - Özel Haber

Moskova Belediye Başkanı Sobyanin: Türkiye, Moskova'dan ürün ihracatının desteklendiği kilit ülkelerden biri

23:48 - Özel Haber

Günün Manşetleri

Galatasaray Kulübü Başkanı Dursun Özbek: Yakında Florya'ya veda edip, Kemerburgaz'a geçece

16:22 - Spor

İsrail'in hedefindeki Beyrut'un Dahiye bölgesinde halk endişeli

16:17 - Dünya

Beşiktaş Başkanı Hasan Arat, TFF Başkanı İbrahim Hacıosmanoğlu'nu ziyaret etti

16:12 - Spor

Alman BioNTech, Çinli biyoteknoloji şirketi Biotheus'u yaklaşık 1 milyar dolara satın alacak

16:07 - Ekonomi

İzmir Buca'da işçilerin grevi nedeniyle sokaklarda çöp yığınları oluştu

15:52 - Gündem