?>

Anadolu doğa tarihi dünyanın gündeminde

Kırşehir'in Kaman ilçesinde 2 yıl önce kazı çalışmaları sonucu bulunan omurgalı hayvan fosilleri dünyanın önde gelen bilim insanlarının dikkatini çekti. - Anadolu Ajansı

Teknoloji - 8 yıl önce

KIRŞEHİR - ABDULLAH YILDIZ

Kırşehir'in Kaman ilçesinde 2 yıl önce yüzey araştırmalarıyla başlayan ve sistematik kazılara dönüştürülen çalışmalarda bulunan fil, gergedan, zürafa, primat gibi omurgalı hayvan fosillerine dünyanın önde gelen bilim insanları da ilgi gösteriyor.

Zürih ve California üniversitelerinden bilim insanları, Kurutlu köyündeki Kurutlu Lokalitesinde bulunan fosiller için Kırşehir'e gelerek, Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji laboratuvarlarında inceleme yaptı.

Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Antropoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Yüzey Araştırmaları Grubu Başkanı Doç. Dr. Ahmet Cem Erkman, AA muhabirine, 2011'de Hirfanlı Baraj Gölü kıyısındaki Kurutlu köyünde yaptıkları yüzey araştırmalarında fil, zürafa, primat, maymun, gergedan gibi omurgalı hayvanların fosillerini bulduklarını söyledi.

Araştırmaların daha sonra Bakanlar Kurulu kararıyla sistematik kazıya dönüştürüldüğünü belirten Erkman, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türk Tarih Kurumu ve Ahi Evran Üniversitesi'nin de kazıya destek verdiğini belirtti.

"Lodalı Tepesi" denilen mevkideki kazılarda da zürafa, gergedan, primat, sırtlan, ekiütler, at, fil ve küçük kemirgen kemikleri bulduklarını anlatan Erkman, fosillerin 7-11 milyon yıl öncesine işaret eden üst miyosen dönemine tarihlendiğini vurguladı.

"Doğa tarihi açısından Anadolu oldukça önemli"

Fosiller incelendiğinde bölgenin geçmişte Afrika'ya benzer ekolojik ortama sahip olduğunu gördüklerini aktaran Erkman, şöyle konuştu:

"Doğa tarihi açısından Anadolu oldukça önemli. Hayvan göçlerinin çok sık yaşandığı bir bölge. Özellikle de bu coğrafya. Bu coğrafyada çıkan hayvanların bilimsel çalışmaları bu faunayı, paleobiyoçeşitliliği ve kronolojiyi gösterecek. Hem bilimsel hem de görsel değeri oldukça yüksek bir bölge. Elde edilen verilerden buranın büyük bir ırmağın göle açılan kısmı olduğu görülüyor. Kemiklerini çıkardığımız canlılar muhtemelen büyük bir selle buraya sürüklenerek yığılmış. Elde ettiğimiz buluntular bu bölgede Afrika tarzında daha sıcak ve ılıman bir iklimin olduğunu gösteriyor. Şu anda Afrika'da yaşayan hayvanların büyük bir kısmı burada da yaşamış. Fil, zürafa ve tüm hayvanların daha eski formları buranın geçmişinde yaşıyor."

Projenin her yıl 2 ay kazı 10 ay laboratuvar olmak üzere yıl boyu sürdüğüne dikkati çeken Erkman, "Çıkan fosiller Ahi Evran Üniversitesi bünyesindeki 3 modern laboratuvarda bilimsel olarak incelenmekte. Buradaki kazılarda çıkarılan fil, gergedan, primat, zürafa kemiklerini Kapadokya ve Kırşehir'de açılacak yeni müzeler ve Kaman Kalehöyük Arkeloji Müzesi'ndeki stantlarda sergilenebilir hale getireceğiz." dedi.

Bulunan fosillere dünyaca tanınmış antropologların da ilgi gösterdiğini bildiren Erkman, Kaliforniya Üniversitesinden profesör Tim White, Zürih Üniversitesinden Profesör Marcia Ponce de Leon ve Profesör Christoph Zollikofer'in inceleme yapmak üzere bir kaç defa Kırşehir'e geldiğini söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Ay’a bak! 'Ayın Ondördü’ne bak!..

2016-11-14 07:50 - Özel Haber

Saha savaş alanına döndü, 2 kişi yaralandı

2016-11-13 21:57 - Asayiş

Türk-İslam davasının gönüllü askeri: Osman Yüksel Serdengeçti

2016-11-09 15:47 - Çevre-Hayat

Etrafa rast gele ateş açan Alzheimer hastası, paniğe yol açtı

2016-11-08 10:22 - Asayiş

PKK'lı mahkum intihar etti

2016-11-07 19:22 - Asayiş

'Müslümanların serbestçe ibadet etmeleri büyük kazanç'

2016-11-12 13:32 - Gündem

Vakıfların kira geliri 480 milyon lirayı aştı

2016-11-09 13:32 - Ekonomi

Asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti

2016-11-12 11:32 - Asayiş

AB'den Türkiye için büyüme tahmini

2016-11-09 20:22 - Ekonomi

Cizre Belediyesi yağmurlama kanallarını temizliyor

2016-11-10 19:52 - Gündem

İlgili Haberler

TeknOn ile teknolojide bu hafta (20 Aralık-26 Aralık 2024)

18:17 - Teknoloji

Yerli bilgisayar üretimi, mühendislik birikiminin yurtta kalmasını sağlıyor

16:37 - Teknoloji

James Webb Uzay Teleskobu 3 yılda evrenin ilk dönemlerine ait bilinmeyenleri aydınlattı

11:22 - Teknoloji

Elektrikli araç şarj soket sayısı kasımda yüzde 3,13 arttı

10:47 - Teknoloji

TEKNOFEST Robolig Mavi Vatan yarışması başvuruları devam ediyor

18:28 - Teknoloji

Günün Manşetleri

Filistinli gazeteci, ilk çocuğunu kucağına almadan İsrail saldırısında öldü

02:22 - Medya

Antalya Otobüs Terminali'nde koli içerisinde maymun yavrusu bulundu

01:13 - Çevre-Hayat

Bingöl-Elazığ kara yolunda yoğun kar yağışı ulaşımı olumsuz etkiliyor

01:03 - Çevre & Seyahat

Narin Güran cinayeti davasının ikinci duruşmasında avukatlar mütalaaya ilişkin savunma yaptı

00:17 - Gündem

Fransa, Çad'daki bir askeri üsten çekildi

00:13 - Dünya