?>

Ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde yüzde 100 başarı sağlanıyor

Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, "Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hasta uyutulmadan günübirlik tedaviler uygulanmaya başlandı. Bu uygulamaya 'radyofrekans ve mikrodalga ablasyon' diyoruz." dedi.

Sağlık - 1 yıl önce

İstanbul

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümünde uygulanan ameliyatsız tiroid nodül tedavisinde yüzde 100 başarı sağlanıyor.

Günümüzün en yaygın hastalıkları arasında yer alan tiroid nodülü (nodüler guatrın) tedavisinde hastalar genelde ameliyatla tedavi ediliyor. Teknolojinin gelişmesiyle artık nodül tedavisinde ameliyatsız radyofrekans ve mikrodalga yöntemleri de kullanılıyor.

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi Girişimsel Radyoloji Bölümünde uygulanan yöntemlerle tiroid nodül tedavisinde yüzde 100 başarı sağlandı.

Tedavide 20-30 dakikalık operasyonla hastaların tiroid nodülleri radyofrekans ve mikrodalga cihazlarıyla ağrısız şekilde yakılarak tedavi ediliyor. Hasta operasyondan 1 saat sonra taburcu ediliyor.

Girişimsel Radyoloji Bölümü Sorumlusu Prof. Dr. Özgür Kılıçkesmez, AA muhabirine, tiroid bezinin boynun ön kısmındaki iki tarafta yer alan, bütün metabolizmayı düzenleyen önemli bir bez olduğunu söyledi.

Tiroidin, beslenmeyle ilgili iyot eksikliği olan bölgelerde endemik görüldüğünü belirten Kılıçkesmez, "Guatr yapan besinlerin fazlaca tüketilmesi, genetik faktörler gibi farklı nedenlerden dolayı tiroid nodülü oldukça sık gözüküyor." dedi.

Prof. Dr. Kılıçkesmez, rahatsızlığın eskiden nadir ve büyük nodüller bulunduğu zaman farkına varıldığını anlatarak, "Günümüzde ultrasonla daha sıklıkla ve erken tanı koyabiliyoruz. Çoğunlukla şikayete yol açmıyorlar ama tiroid nodülleri çok büyük olduğu zaman basıya bağlı yutma güçlüğü, nefes alma zorluğu gibi şikayetlere yol açabiliyorlar." diye konuştu.

Rahatsızlıkta yüzde 5-10 arasında kanserleşme olabildiğinin altını çizen Kılıçkesmez, şöyle devam etti:

"Tiroid kanserleri diğer organların kanserleri gibi agresif değiller ama yine de şüphelendiğimiz zaman biyopsi yapıp gerekli tedavileri düşünüyoruz. Eskiden tiroid nodüllerinde gerektiği zamanda cerrahi yöntemler uygulanıyordu. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte hasta uyutulmadan günübirlik tedaviler uygulanmaya başlandı. Bu uygulamaya 'radyofrekans ve mikrodalga ablasyon' diyoruz. Özellikle 2-3 santimetrenin üzerinde semptom yaratan ve zehirli guatr dediğimiz çok fazla hormon salgılayan nodülleri lokal anestezi eşliğinde hasta uyanıkken ciltten girerek yaklaşık 20 ile 30 dakika arasında ablasyon dediğimiz yöntemle yakıyoruz. Nodüllerin tümü yaklaşık 6 ay ile bir sene içerisinde yüzde 70-80 küçülüyorlar. Yani yüzde 70 kayboluyor ve cansızlaşıyorlar. Yıllık ultrasonu takip önemli, çünkü yüzde 5 ihtimalla kenarından büyüme olabiliyor, ancak eski boyutlarına ulaşamıyorlar. Bunlar ilerleyen yıllarda tekrar ablate edilebilirler."

"Yüzde 100 başarı sağlıyoruz"

Prof. Dr. Kılıçkesmez, tedavide tiroid bezi tamamen çıkarılmadığı için hastanın ömür boyu ilaç kullanmak zorunda kalmadığını anlatarak, "Tiroid nodül tedavisinin ardından ses kısıklığı gibi komplikasyonların çok nadir görülüyor. Tiroid nodül tedavisini radyofrekans ve mikrodalga yöntemleriyle görerek yaptığımız için yüzde 100 başarı sağlıyoruz." ifadesini kullandı.

Tiroid nodül hastalığında ameliyat olamayacaklara embolizasyon yöntemi uyguladıklarını vurgulayan Kılıçkesmez, sözlerini şöyle tamamladı:

"Tiroidi besleyen 4 damarı, damar yoluyla girip tıkıyoruz. Onlar ciddi düzeyde küçülmeye yol açıp hastayı nefes alabilir duruma getiriyorlar. Kalanlar için sonrasında ablasyon yapabiliyoruz. Bu yöntem tiroidit veya hashimato hastalığını iyileştiren bir yöntem değil sadece onlarda çıkan nodüller için kullanılabilir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Hastaneleri hedef almayı sürdüren İsrail'in savaş suçları kabardı

2023-11-11 13:53 - Dünya

Diyarbakır'da kadayıf üreten firmanın enerjisi güneşten

2023-11-09 12:08 - Ekonomi

Kamu Denetçiliği Kurumundan Gazze için "vicdan" diplomasisi

2023-11-09 11:53 - Gündem

AB Konseyi, dijital Şengen vizesi için yeni düzenlemeye onay verdi

2023-11-13 16:47 - Dünya

Nostalji müzesinde maziye yolculuk hüzün ve mutlulukla sonlanıyor

2023-11-11 12:18 - Kültür Sanat

Afgan ve Filistinli kadınları sahneye davet eden iklim aktivisti Thunberg'in sözü kesildi

2023-11-12 23:57 - Dünya

Moskova Büyükelçisi Bilgiç, Azerbaycan Büyükelçisi Bülbüloğlu ile görüştü

2023-11-14 08:16 - Özel Haber

Türk zincir mağazası ‘SuperStep’ Rusya'da 9 çok markalı mağaza açacak

2023-11-08 18:49 - Özel Haber

Rusya Merkez Bankası: Ruslar döviz alımlarını üçe katladı

2023-11-13 18:13 - Özel Haber

Crocus Group'tan Araz Ağalarov'a anlamlı tebrik

2023-11-11 19:15 - Özel Haber

İlgili Haberler

Prematüre doğdu, yenidoğan yoğun bakım doktoru oldu

14:22 - Sağlık

Felçli köpek, kök hücre nakliyle yürümeye başladı

12:37 - Sağlık

Doktor Gülsün, kendisi gibi prematüre doğan bebeklerin hayata tutunması için çabalıyor

12:23 - Sağlık

İkizini kaybeden prematüre bebek, sağlık çalışanlarının çabasıyla hayata tutundu

12:08 - Sağlık

Prematüre bebekleri korumak için "Eve gripli misafir kabul etmeyin" tavsiyesi

11:47 - Sağlık

Günün Manşetleri

Malatya'da devrilen tır çekicisinin altında kalan polislerden 1'i şehit oldu, 1'i yaralandı

23:13 - Asayiş

Brezilya Devlet Başkanının eşi Rosangela Silva, Elon Musk'a küfretti

23:07 - Dünya

Mersin'de yıldırım düşen binadan kopan beton parçaları kafe ve 2 araca hasar verdi

22:53 - Asayiş

ABD, Ukrayna'ya, Amerikan silahlarını Rus topraklarında kullanma izni verdi

22:18 - Dünya

İsrail'in Lübnan'a düzenlediği saldırılarda can kaybı 3 bin 481'e yükseldi

21:17 - Dünya