'Alzheimer'ın öne çıkan belirtileri

Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömer Tosun, son yılların popüler rahatsızlığı Alzheimer konusunda hasta yakınlarına önemli tavsiyelerde bulundu.

Sağlık - 8 yıl önce

Alzheimer’ın, sıklıkla 65 yaşın üzerindeki kişilerde görülen, halk arasında bunama (demans) olarak tanımlanan, henüz kesin tedavisi olmayan ciddi bir nörolojik rahatsızlık olduğunu belirterek konuşmasına başlayan Özel Ümit Vişnelik Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Ömer Tosun, hastalığın demans yapan nedenler arasında en yaygın görülen hastalık olduğu, bu hastalıklar içinde üçte iki çoğunluğu oluşturduğunu ifade etti. 

Yaş ilerledikçe Alzheimer’e yakalanan kişi sayısında artışın yaşandığı ve 85 yaşlarında yüzde 35 sıklıkta görülebildiğine dikkat çeken Tosun, Alzheimer’in beynin kayıt yapmayı durdurması sonucu unutkanlık sorunuyla hastayı karşı karşıya getiren ve davranışlarını da değiştiren bir hastalık olduğunu söyledi.

NEDEN ORTAYA ÇIKAR 

 Alzheimer’i ortaya çıkaran çok sayıda faktör olduğunu bunların başında, genetik yatkınlık, çevresel faktörler, beyin hücrelerinin ölümü, sinirsel iletimin bozulması gibi nedenlerin geldiğini ifade eden Tosun, hastalığın yavaş ve sinsi ilerlediğini belirtti. Tosun, “İlk başlarda kısa süreli unutkanlıklar baş gösterir. Bazı hastalar sorduğu soruları yeniden ve sıkça sorar. 

Bazıları içine kapanık hale gelir, çevresiyle iletişimi azalır. Zaman içerisinde hasta günlük olağan davranış ve yaşam biçiminden farklı davranışlar sergilemeye, günlük tek başına yapabildiği işleri yapamamaya başlar. Yakınlarını tanıyamaz olur. Davranışlarda ve ruh halinde değişiklik, karakter özelliklerinin değişmesi, tarihleri ve bilinen yolları hatırlayamama, kaybolma gibi öne çıkan belirtileri vardır. Daha ileri safhalarda hasta tek başına günlük ihtiyaçlarını karşılayamaz olur ve tamamen bakıma muhtaç hale gelir" dedi.

HASTA YAKINLARI NASIL DAVRANMALI?

Günümüzdeki tedavilerin hastalığın ilerlemesini yavaşlattığını ancak iyileştirmediğine vurgu yapan Tosun, “Hasta yakınlarından alınan öykü, hastanın muayene bulguları, beyin filmi incelemesi, kan tahlilleri ile alzheimer hastalığı diğer hastalıklardan ayırt edilmeye çalışılır. 

Çünkü her unutkanlık yakınması olan Alzheimer hastası değildir. Unutkanlık yakınması olan ve ailesinde Alzheimer hastalığı olanların, düzenli zihinsel ve fiziksel aktiviteler yapması, akdeniz tipi beslenmesi, sosyal açıdan aktif bir hayat sürdürmesi, orta yaşlarda hipertansiyon ve yüksek kolestrol tedavisi görmesi, hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur. Tosun son olarak ailelere şu tavsiyelerde bulundu: “ Hastanın bakımını yapan kişiler ki genelde bu ailesi ya da yakın çevresi oluyor en başta sabırlı olmak zorundalar. 

Hastalığı kabul etmeliler. Hastanın sürekli sorduğu sorulara, sabırla cevap vermeli. Hastanın hislerini, korkularını paylaşmak, anlamak gerekir. Hastalığının seyrine göre doktorla birlikte hareket edilmeli. Hastaların farklı işlerle meşguliyeti sağlanmalı, takıntılı olduğu konularda ilgisi başka yere çekilmelidir. Alzheimer, sadece kişinin kendisine değil, ailesine de maddi ve manevi yük getirdiğinden, hastanın tedavisinde ve hastalığın takibinde doktora başvurulmalı ve destek istenmelidir" diye belirtti.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Suç makinesi 'Maraz Ali' yakalandı

2016-06-18 16:12 - Yerel haber-Şirket Haber

Twitter'da canlı yayına yeni özellik geliyor!

2016-06-21 05:12 - Medya

Erdoğan'ın iftarına Engin Altan Düzyatan katılmadı

2016-06-20 21:42 - Magazin

Bakan Eroğlu: ‘Ankara girişimi ile dünyaya örnek olacağız’

2016-06-17 17:32 - Siyaset

34 mülteci ölü bulundu: 20’si çocuk !

2016-06-16 17:21 - Dünya

Cem Yılmaz'dan çok konuşulacak paylaşım!

2016-06-23 14:57 - Magazin

HDP’li başkan mayına bastı

2016-06-16 16:32 - Asayiş

Esenyurt Üniversitesi, ikinci mezunlarını verdi

2016-06-16 18:32 - Eğitim

İstanbul polisi böyle hazırlanıyor

2016-06-21 17:27 - Asayiş

Vali Hüseyin Avni Coş kızına karnesini verdi

2016-06-17 19:22 - Eğitim

İlgili Haberler

Kanser ilaçlarının geri ödenmesi davaları masaya yatırılacak

13:12 - Sağlık

Yazın akciğer embolisi ve kalp krizi riskine karşı sıvı tüketiminin artırılması öneriliyor

12:33 - Sağlık

Vücuttaki aşırı yağlanma "lipödem" habercisi de olabilir

12:27 - Sağlık

Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nden 25 Ocak'taki teknik arızaya ilişkin açıklama

23:23 - Sağlık

Kontrolsüz protein takviyesi böbrek ve karaciğer sağlığını tehlikeye atıyor

14:02 - Sağlık

Günün Manşetleri

Fransız basınına göre Macron'un erken seçim kararı kendi sonunu getirdi

01:13 - Medya

Ultra Ortodoks Yahudiler, zorunlu askerliğe karşı protestoda İsrail polisi ile çatıştı

01:03 - Dünya

EURO 2024'te çeyrek finale yükselen İspanya, Almanya'nın rakibi oldu

00:38 - Spor

Fransa'da erken genel seçimlerin ilk turunda aşırı sağ, yarışı önde götürüyor

23:32 - Dünya

Yedinci Mühür filmi üzerine notlar -Sevim Korkmaz yazdı-

23:31 - En Son Yazılar