İngiltere’de yapılan bir araştırma, Alzheimer hastalığının temasla değil de ameliyat, kan nakli ya da diş tedavileri sırasında insandan insana geçebileceğini ortaya koydu.
Günlük yaşamsal aktivitelerde azalma ve bilişsel yeteneklerde bozulmanın yanı sıra davranış değişikliklerinin görüldüğü bir hastalık olan Alzheimer’ın hastalıklı genler ya da yaşlanma nedeniyle ortaya çıktığı düşünülürdü. Ancak İngiltere’de yapılan bir araştırma, Alzheimer’ın kan nakli, ameliyatlar ya da diş tedavisi sırasında insandan insana bulaşabileceğini ortaya koydu. Londra Üniversitesi'nden Profesör John Collinge, konuyla ilgili açıklamasında, “Alzheimer’a olan bakışımızı değiştirmemiz gerekebilir ve hastalara bulaşması riskini de değerlendirmeliyiz” dedi.
İngiltere’nin beyin cerrahları arasında yer alan Collinge, tıbbi araçların sterilize edilmesinde kullanılan tekniklerin etkisini bilmediklerini ve araştırmanın ciddiye alınması gerektiğini kaydetti. Araştırmada hastalığın Alzheimer hastalarıyla yapılan temasla geçebileceğine dair bir bulguya rastlanmazken, tıbbi işlemlerin hastalığa neden olabilecek protein oluşumuna neden olabileceği kaydedildi. Bu bulguların da deli dana hastalığının insandaki versiyonu nedeniyle hayatını kaybeden 8 hastanın beyninde yapılan incelemelerde fark edildiği belirtildi.
Collinge, deli dana hastalığının insanda görülen versiyonu nedeniyle hayatını kaybeden 8 kişinin beyninde yaptığı incelemelerde hastalığın Alzheimer’la bağlantısı olduğunu buldu. Araştırmacılar tarafından beyninde araştırma yapılan 8 hastadan 7’sinde Alzheimer özelliği taşıyan proteinler bulundu. Hastaların 4’ünde hafıza kaybına neden olan amiloid beta proteininin çok yüksek seviyede olduğu kaydedildi.
Collinge, Nature dergisine yaptığı açıklamada, bu araştırmaların yaşları 36 ila 51 arasında değişen kişilere yapıldığını ve bu yaşlardaki kişilerde beyin hasarının basit bir şekilde görülemediğini kaydetti. Collinge, Alzheimer hastalığının amiloid beta proteini ile deli dana hastalığının insanda görülen versiyonunda görülen prion proteinin benzer özellik taşıdığını ve bunun da iki hastalığın da benzer şekilde yayılabileceğini kaydetti. Collinge, hastaların Alzheimer hastası ile aynı evde yaşamaları ya da temasları sırasında değil de hastalığın kan nakli, ameliyat ya da diş tedavileri sırasında kullanılan tıbbi araçlarla bir insandan başka bir insana bulaşabileceğini belirtti.
Diğer bilim adamları ise önlem alınması gerektiği uyarısında bulunarak, araştırmanın son derece küçük olduğunu ve Alzheimer hastalığının bulaşıcı olduğunu kanıtlamadığını belirtti.
dikGAZETE.com