?>

Almanya'da yıllık enflasyon eylülde yüzde 1,6 ile ECB hedefinin çok altına indi

Almanya'da yıllık enflasyon, sıkı faiz politikasının ve ekonomide belirsizliğin etkisiyle eylülde yüzde 1,6'ya inerek, Avrupa Merkez Bankasının (ECB) hedefinin çok altına düştü.

Dünya - 5 ay önce

Berlin

Almanya Federal İstatistik Ofisi (Destatis), tüketici ürünleri fiyat artışlarına ilişkin eylül ayı öncü verilerini açıkladı.

Buna göre, Almanya'da ağustosta yüzde 1,9 olan yıllık enflasyon, eylülde yüzde 1,6’ya geriledi.

Böylece, ülkede yıllık enflasyon Ocak 2021'den beri en düşük seviyeye indi.

Piyasalardaki beklenti, enflasyonun eylülde yüzde 1,7'ye inmesi yönündeydi. Ülkede enflasyon oranı aylık bazda ise değişiklik göstermedi.

AB uyumlu TÜFE eylülde bir önceki aya göre yüzde 0,1 düşerken, yıllık bazda yüzde 1,8 yükseldi. Böylece, AB uyumlu TÜFE Şubat 2021’den beri ilk defa ECB’nin yüzde 2 hedefinin altına inerken, bu da ECB’nin 3 haftadan az bir zaman içinde olası başka bir faiz indirimini destekledi.

AB uyumlu TÜFE ağustosta yıllık yüzde 2 olarak kayıtlara geçmişti.

Ülkede gıda ve enerji hariç tutularak hesaplanan çekirdek enflasyon ise eylülde yüzde 2,8'den yüzde 2,7’ye geriledi.

Bu arada, ülkede geçen sene enflasyonda en büyük belirleyici olan gıda ürünlerinde fiyatlar, eylülde bir yıl öncesine göre yüzde 1,6 artarken, enerji ürünleri yüzde 7,6 düşüş gösterdi.

Avro Bölgesi'nin en büyük ekonomisinde enflasyon ECB'nin hedefinin altında

Öte yandan, Avrupa'nın en büyük ekonomisine sahip Almanya'dan gelen veriler ECB'nin ekim ayı ortasındaki bir sonraki faiz kararı toplantısında Avro Bölgesi'nde faiz oranlarını bir kez düşüreceğine işaret etmesi dikkati çekti. ECB, orta vadede yüzde 2 enflasyon hedefliyor.

ECB, 12 Eylül'de piyasa beklentileri doğrultusunda yılın ikinci faiz indirimine giderek mevduat faiz oranını 25 baz puan, ana refinansman faizi ve marjinal borçlanma faizini 60'ar baz puan indirmişti.

Banka, mali piyasalar için çok önemli olan ve bankaların kısa vadede ECB'ye fazla mevduatlarını ilettikleri mevduat oranını çeyrek puan düşürerek yüzde 3,50'ye çekmişti.

ECB Yönetim Konseyi, önceden belirli bir faiz oranı patikasına bağlı kalmayacağını teyit ederken, bazı analistler bankanın 2025 ortalarına kadar faiz oranlarını düşürmeye devam edeceğini öngörüyor.

"(Enflasyondaki düşüş) ECB güvercinlerine faiz indirimi için ilave nedenler verdi"

ING Küresel Makro Araştırma Başkanı ve Almanya Başekonomisti Carsten Brzeski, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Almanya'da manşet enflasyon eylülde tekrar düşerek, ECB güvercinlerine ekim toplantısında faiz indirimi seçeneğini yeniden gündeme getirmeyi düşünmeleri için ilave nedenler verdi." ifadesini kullandı.

Brzeski, "Son veriler ışığında ECB'nin önündeki temel zorluk artık aralık ayında faiz indirimine gidip gitmeyeceği değil, aralık ayında 50 baz puan mı yoksa ekim ayında 25 baz puan mı indirim yapacağı olacaktır." yorumunda bulundu.

Öte yandan, Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) yarın eylül ayına ilişkin Avro bölgesi enflasyon oranını açıklayacak.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Trabzonsporlu futbolcular Umut Bozok ve Batagov'da kas yaralanması tespit edildi

2024-09-25 15:27 - Spor

Türk un sektörü temsilcileri Avrasya'daki meslektaşlarıyla Azerbaycan'da buluştu

2024-09-24 12:22 - Gündem

Fransa ve ABD, İsrail-Lübnan sınırında güvenliği sağlayacak bir uzlaşmaya varılmasını istiyor

2024-09-26 13:52 - Dünya

İstanbul'un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 40'ın altına indi

2024-09-25 12:28 - Gündem

'Kalkan-27' operasyonlarında 1029 düzensiz göçmen yakalandı

2024-09-25 08:38 - Asayiş

Adapazarı-Gebze bölgesel trenini 2,5 milyondan fazla yolcu kullandı

2024-09-30 12:03 - Ekonomi

Kremlin: Orta Doğu’daki durumdan endişeliyiz

2024-09-24 13:53 - Dünya

Yönetim kurullarında kadın temsilinin artırılmasına yönelik bildirge imzalandı

2024-09-30 14:08 - Ekonomi

Türk firmaları, Azerbaycan'daki savunma ve teknoloji ürünleri fuarı ADEX'e damga vurdu

2024-09-27 13:12 - Gündem

Türkiye fuar alanları büyüklüğünde Avrupa'da 6, dünyada 10'uncu ülke

2024-09-24 10:22 - Ekonomi

İlgili Haberler

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

09:07 - Dünya

İsrail ordusunun Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

08:58 - Dünya

Zelenskiy, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile görüşmesini değerlendirdi

08:53 - Dünya

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

00:17 - Dünya

İsrail uçakları, Suriye'de 17 hava saldırısı düzenledi

00:12 - Dünya

Günün Manşetleri

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

09:07 - Dünya

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili oluyor

08:59 - Ekonomi

İsrail ordusunun Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

08:58 - Dünya

Zelenskiy, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile görüşmesini değerlendirdi

08:53 - Dünya

ABD'li hava yolu şirketi Delta, kâr beklentisini düşürdü

03:17 - Çevre & Seyahat