?>

Almanya Başbakanı Scholz: Bazılarının sandığı gibi dünya iki kutuplu olmayacak

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, gelecekte, söz sahibi olmak isteyen önemli ülkelerin de çıkacağını ve bunun için hazırlık yapılması gerektiğini belirterek "Bazılarının sandığı gibi dünya iki kutuplu olmayacak." dedi.

Dünya - 3 ay önce

Berlin

Başbakan Scholz, Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Avrupa Birliği (AB) Liderler Zirvesi öncesi gazetecilere değerlendirmelerde bulundu.

Zirvede Avrupa’nın dünyadaki rolünü de ele alacaklarını ifade eden Scholz, bunun, birçok yeni gücün ortaya çıkmasıyla değişmekte olan bir dünyada AB’nin rolüyle ilgili olacağını belirtti.

Özellikle Asya, Afrika ve Güney Amerika'da dünya meselelerinde söz sahibi olmak isteyen ve bu hakka sahip olan, ekonomik olarak güçlenecek önemli ülkelerin de bulunacağını ifade eden Scholz, "Buna şimdi hazırlanmamız lazım. Bazılarının sandığı gibi dünya iki kutuplu olmayacak." diye konuştu.

Scholz, dünyada çok farklı güçlerin ortaya çıkacağını vurgulayarak "Burada, ekonomik alışverişin mümkün olduğu, demokrasi ve hukukun üstünlüğü düşüncesiyle Avrupa'nın iyi bir perspektife sahip olduğu ve ekonomik olarak güçlü kaldığı barışçıl bir dünya olması önemlidir." değerlendirmesinde bulundu.

Avrupa’nın ekonomik gücü için bürokrasinin azaltılmasını önemli bir konu olarak gördüğünü belirten Scholz, Çin ile hızlı bir şekilde gümrükler konusunda uzlaşmaya gidilmesi gerektiğini söyledi.

Başbakan Scholz, "Çekişmelerle bunu yapmanın bir anlamı yok. Bu nedenle herkesi, müzakerelerle iyi bir sonuca ulaşmaya çağırıyorum." ifadelerini kullandı.

Otomobil endüstrisinin Avrupa'da birlikte desteklenmesini isteyen Scholz, benzer bir şekilde çelik üretimi konusunda sıkıntıların yaşandığını, burada da Avrupa’da koordineli bir yaklaşım gerektiğini ve bu konuların görüşülmesi için "çelik konferansı" yapılmasını talep edeceğini kaydetti.

Ukrayna'ya destek

Almanya Başbakanı Scholz, zirvede Ukrayna konusunun önemli bir başlık olacağını ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ile Rusya-Ukrayna savaşındaki gelişmeleri ele alacaklarını söyledi.

Ukrayna’ya desteğin sürekli olmasının güvence altına alınması gerektiğini belirten Scholz, "İhtiyaç duyulduğu sürece destek sağlamaya hazır olduğumuz net olmalıdır." dedi.

Başbakan Scholz, Ukrayna'nın egemenliği ve bağımsızlığı konusunda diğer ülkelerin de daha neler yapabileceğine bakmalarını istedi.

Ukrayna konusunda iki konunun gözden kaçmaması gerektiğini ifade eden Scholz, "Öldürülmelerin durdurulması gerekiyor. Barışın mümkün olduğu bir duruma girmeliyiz ve savaşın, Rusya ile NATO arasında bir savaşa dönüşmemesi şeklinde gerilimin artırılmaması açık olmalı." ifadesini kullandı.

Scholz, olası bir barış konusunda Ukraynalıların dahil olmadığı hiçbir kararın alınmaması gerektiğini belirterek ABD'de başkanlık görevini üstlenecek Donald Trump ile yaptığı görüşmede Avrupa ve ABD arasında iyi bir işbirliğinin mümkün olabileceği izlenimini edindiğini söyledi.

Bunun başarılması gerektiğini aktaran Scholz, "Bu, ortak bir meseledir. Ukrayna'yı yalnız bırakmamak ve desteklemek için birlikte yola çıktık." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Antalya'nın 'turunç'u hem sofraları hem sokakları süslüyor

2024-12-14 12:58 - Magazin

Güney Kore Ulusal Meclisinde Devlet Başkanı Yoon'un azline ilişkin önerge kabul edildi

2024-12-14 13:09 - Dünya

Antalya'da çardaklardan temizlenen Kumköy Sahili eski haline döndü

2024-12-18 11:57 - Çevre-Hayat

İşitme engelli milli sporcular, Tokyo 2025 Yaz Olimpiyat Oyunları'nda zirvede olmak için çalışacak

2024-12-18 11:42 - Spor

Dağlarında kar, sahillerinde bahar hakim olan Antalya'da deniz keyfi

2024-12-18 15:37 - Çevre-Hayat

Bakan Kacır: Ülkemizi bilim ve teknolojide dünyada hak ettiği konuma taşıyacağız

2024-12-18 19:03 - Teknoloji

Rize'de ayıların arı kovanların bulunduğu alana ulaşmaya çalışması kamerada

2024-12-18 13:57 - Çevre-Hayat

Sivas'ta kar ve tipi nedeniyle 34 köy yolu ulaşıma kapandı

2024-12-16 18:17 - Çevre & Seyahat

Trakya Teknopark'ta kullanıcı bilgilerini analiz edip hastalık tespiti yapan uygulama geliştiri

2024-12-13 12:52 - Teknoloji

Nevşehir'de turistleri taşıyan otobüs iş makinesine çarptı, 6 kişi yaralandı

2024-12-14 16:57 - Asayiş

İlgili Haberler

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da yaklaşık 200 Filistinliyi gözaltına aldı

10:37 - Dünya

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

09:07 - Dünya

İsrail ordusunun Batı Şeria'ya düzenlediği baskınlarda 3 Filistinli yaralandı

08:58 - Dünya

Zelenskiy, Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman ile görüşmesini değerlendirdi

08:53 - Dünya

ABD'li Kongre üyelerinden Filistinli aktivist Mahmud Halil'in tutuklanmasına tepki

00:17 - Dünya

Günün Manşetleri

İsrail ordusu işgal altındaki Batı Şeria’da yaklaşık 200 Filistinliyi gözaltına aldı

10:37 - Dünya

EPDK, BOTAŞ'ın 2025 doğal gaz iletim şebekesi yatırım tutarını onayladı

09:45 - Ekonomi

Terör örgütü DHKP/C'ye yönelik soruşturmada 32 zanlı yakalandı

09:33 - Asayiş

Rusya’nın başkenti Moskova’ya düzenlenen yoğun İHA saldırılarında 1 kişi öldü

09:07 - Dünya

Küresel piyasalarda satış baskısı etkili oluyor

08:59 - Ekonomi