?>

Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı

Almanya Federal Mahkemesi (BGH), egzozlarında manipüle edilmiş dizel motorlu araçlar satın alan sürücülerin otomobil üreticilerinden şartlı olarak tazminat talep etme hakları olduğuna karar verdi.

Dünya - 2 yıl önce

Berlin

Alman yargı sistemindeki en yüksek dereceli mahkemesi BGH, egzoz gazı kontrol yazılımlarının işlevsel olduğunu ve yasa dışı olmadığını kanıtlamanın otomobil üreticilerine düştüğünü belirtti.

BGH, Alman otomobil üreticileri Volkswagen, Audi ve Mercedes-Benz aleyhine açılan davada şirketlerin araç sahiplerine araçlarının satın alma fiyatının yüzde 5 ile yüzde 15'i arasında tazminat ödeyebileceğine hükmetti.

Alman mahkemeleri şimdiye kadar, dünya çapındaki "Dizel emisyonu skandalı" skandalına neden olan yasa dışı yazılımın otomobil alıcılarına kasıtlı olarak verilen bir zarar olmadığını, en fazla üreticilerin ihmali olduğunu savunarak tüketicilere tazminat ödemeyi reddetmişti.

Bu arada, Mart 2023’de Almanya'da otomobil üreticisi Mercedes'e karşı araç üreticilerinin yanıltıcı cihazlarda sorumluluğu konusunda açılan davada AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı (CJEU), "Yasa dışı yanıltıcı cihazla donatılmış bir aracın alıcısı, söz konusu cihazın alıcıya zarar vermesi durumunda araç üreticisinden tazminat alma hakkına sahiptir." kararını almıştı.

AB mahkemesi, AB hukukunun, bir aracın yasaklanmış hile cihazı ile donatılması halinde kamu çıkarlarına ilave olarak taşıtın bireysel alıcısının çıkarlarını da koruduğuna karar vermişti. CJEU, söz konusu kararda araç sahiplerine tazminat miktarını hesaplanmasını Alman mahkemelerine bırakmıştı.

Öte yandan, BGH’nin sürücülerin otomobil üreticilerinden şartlı olarak tazminat talep etme hakları olduğu yönündeki kararının, Avrupa’da otomobil üreticilerinden bir tazminat talebi dalgasını tetiklemesi bekleniyor.

Söz konusu cihazın emisyonların test koşullarında gerçeğinden daha düşük çıkmasını sağladığı belirtiliyor.

Araç üreticileri ise bu cihazların motoru korumak için yer aldığını iddia ediyor.

Dizel emisyonu skandalı

ABD Çevre Koruma Ajansı 2015 yılının eylül ayında Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Bugatti, Scania ve Man gibi markaları bulunan Volkswagen Grubu, uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Yeni Bir Koltuk Almadan Önce Kumaşlar ve İsimleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

2023-06-21 11:15 - İnsan&Hayat

Bursa'daki kedi köpek oteli bayram tatilinde tam kapasite çalışıyor

2023-06-24 12:09 - Magazin

Aras Dağları yeşeren doğasıyla yılkı atlarını ağırlıyor

2023-06-23 12:09 - Çevre-Hayat

Eskişehir'de hasat döneminin ilk mahsulü arpa, borsaya getirildi

2023-06-23 14:32 - Ekonomi

Türk takımlarının UEFA Avrupa Konferans Ligi'ndeki rakipleri belli oldu

2023-06-21 15:02 - Spor

Düzce'de sağanağın hasar verdiği yol ve köprüler onarılıyor

2023-06-20 16:43 - Gündem

Çameryalı Arnavutlar, "Çamerya katliamı" için adalet bekliyor

2023-06-26 13:33 - Dünya

Türkiye ve Azerbaycan askeri helikopterlerle ortak tatbikat başlattı

2023-06-21 21:22 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan LGS tercihi yapacak depremzede öğrencilere ek kontenjan müjdesi

2023-06-25 12:33 - Gündem

Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı

2023-06-26 18:52 - Dünya

İlgili Haberler

ABD'den Güney Afrika Cumhuriyeti'ne yönelik yardımları sonlandırma kararı

13:33 - Dünya

İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Tammun'dan güçlerini çekti

13:23 - Dünya

Hamas ile İsrail arasındaki esir takasında 5'inci tur

13:18 - Dünya

Hamas, esir takasının beşinci turunda Gazze'deki 3 İsrailli esiri Kızılhaç'a teslim etti

12:43 - Dünya

Alaska'da dün kaybolan uçağın enkazı ile 10 kişinin cansız bedenlerine ulaşıldı

12:13 - Dünya

Günün Manşetleri

Tekirdağlı balıkçılar poyraz nedeniyle 5 gündür denize açılamıyor

14:18 - Gündem

RTÜK Başkanı Şahin'den, haber bültenlerine ilişkin "şiddet ve tarafsızlık" uyarısı

14:13 - Gündem

Edirne'deki sınır kapıları geçen ayı hareketli geçirdi

14:08 - Gündem

AK Parti İstanbul İl Başkanlığında devir teslim töreni düzenlendi

14:03 - Siyaset

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Genel Başkanı Özel'in Filistin konusundaki sözleri

13:58 - Siyaset