?>

Alman ekonomisi enerji kriziyle eylülde de ivme kaybediyor

Almanya'da, yüksek enerji maliyetlerinin etkisiyle bileşik Satınalma Yöneticileri Endeksi (PMI) eylülde 45,9 puana gerileyerek Mayıs 2020’den beri en düşük seviyeye indi.

Dünya - 2 yıl önce

Berlin

S&P Global, eylül ayına ilişkin öncü PMI verilerini açıkladı.

Buna göre, Avrupa ekonomisinin lokomotif ülkesi Almanya’da ağustosta 46,9 puan olan bileşik PMI, eylülde 45,9 puana gerileyerek 28 ayın en düşüğüne indi. Beklenti endeksin 46 puana gerilemesi yönündeydi.

Hizmet sektörü PMI ağustosta 47,7’den eylülde 45,4’e inerken, ülkede imalat sanayi PMI ise aynı dönemde 49,1’den 48,3’e geriledi. İmalat sanayi PMI verisi 27 ayın en düşük seviyesine gerilerken verinin eylülde 48,3 puana gerileyeceği tahmin ediliyordu.

İmalat sanayi ve hizmet sektörü, Alman ekonomisinin 3'te 2'sinden fazlasını oluşturuyor.

PMI verisinde 50 puanın yukarısı büyümeye, 50 puanın altı ise daralmaya işaret ediyor. Ülkede bileşik PMI verisinin üç aydır art arda 50 puanın altında kalması dikkati çekti.

S&P Global ekonomisti Phil Smith, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman ekonomisinin üçüncü çeyrekte daralmaya hazır göründüğünü belirterek, ve PMI'nin eylülde toparlanma işareti göstermemesi ve PMI anketinin ileriye dönük göstergelerinin de kötüleşmesiyle, dördüncü çeyreğe ilişkin beklentiler de iyi görünmüyor.” ifadesini kullandı.

Enerji krizi

Rus enerji şirketi Gazprom, Kuzey Akım boru hattı üzerinden Avrupa'ya günlük doğal gaz sevkiyat kapasitesini 27 Temmuz'da yüzde 20'ye düşürmüş ve eylül başında ise tamamen durdurmuştu.

Enerji ithalatında büyük oranda Rusya'ya bağımlı olan Almanya, Moskova'nın Kuzey Akım 1 doğal gaz boru hattı üzerinden gaz akışını durdurma kararı sonrasında bir enerji kriziyle karşı karşıya kalmıştı.

Rusya-Ukrayna savaşına ilişkin endişeler, enerji fiyatları üzerinde yukarı yönlü baskı oluşturmaya devam ederken, Alman hükümeti de bu kış sanayi çarklarının dönmesini, elektrik temininin kesintiye uğramamasını ve konutların ısınmasını garanti altına alabilmek için politikalar geliştirmeye çalışıyor.

Ülkenin enerji maliyetlerindeki artış, enflasyonu körüklerken, hane halkı ve şirketler üzerinde de baskıyı artırıyor.

Temmuzda yüzde 7,5 olan yıllık enflasyon, ağustosta yüzde 7,9'a çıkarak ilk petrol krizinin yaşandığı 1973-1974 kışından bu yana en yüksek oranı görmüştü.

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank), 19 Eylül’de ekonomiye ilişkin raporunda enerji krizi nedeniyle Alman ekonomisinin resesyona girdiğine ilişkin işaretlerin giderek arttığını ve enflasyonun gelecek aylarda çift hanelere ulaşabileceğini değerlendirmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

ŞİÖ liderleri Semerkant Deklarasyonu'nu kabul etti

2022-09-16 15:14 - Dünya

Japonya'da Nanmadol tayfununa karşı 9 milyon kişiye tahliye uyarısı

2022-09-19 09:29 - Dünya

Nesli tehlike altındaki tepeli pelikanlar Aktaş'ta üreyip Çıldır'da besleniyor

2022-09-19 12:20 - Çevre-Hayat

ABD'de Florida Valisi, düzensiz göçmenleri eyalet dışına göndermekte ısrarlı

2022-09-17 10:21 - Dünya

New York borsası Fed toplantısı öncesi düşüşle açıldı

2022-09-20 17:01 - Ekonomi

TBMM Başkanı Şentop, Moldova Cumhurbaşkanı Sandu ile görüştü

2022-09-16 12:50 - Gündem

Biden'a göre, Trump'ın evinde gizli belgeler bulundurması "tamamen sorumsuzluk"

2022-09-19 11:08 - Dünya

Belarus Cumhurbaşkanı Lukaşenko’dan orduya savaş zamanı alarmı talimatı

2022-09-20 22:09 - Dünya

Teknoparklar yüksek teknolojili mal ve hizmet üretimine katkı sağlıyor

2022-09-17 12:15 - Teknoloji

Küresel piyasalar merkez bankaları haftasına negatif başladı

2022-09-19 09:02 - Ekonomi

İlgili Haberler

Panama, Çin'in Kuşak ve Yol Girişimi'nden resmen ayrılacağını duyurdu

08:53 - Dünya

ABD'de USAID'i feshetme girişimlerini engellemek amacıyla Trump yönetimine dava açıldı

08:28 - Dünya

ABD'nin 13 eyaleti DOGE'nin hassas verilere erişimini engellemek için dava açacak

06:08 - Dünya

Trump'tan Netanyahu'ya tutuklama kararı çıkaran UCM'ye yaptırım

06:03 - Dünya

ABD'de uçakla çarpışan helikopterin gözetleme sisteminin kapalı olduğu belirlendi

05:58 - Dünya

Günün Manşetleri

İstanbul'da kar yağışının etkisiyle trafik yoğunluğu yaşanıyor

09:13 - Asayiş

Antalya'da düzenlenen 'Hücre-9' operasyonunda 15 şüpheli yakalandı

09:07 - Asayiş

İstanbul'da kar, trafik kazalarına sebep oldu

09:03 - Asayiş

Küresel piyasalar yoğun veri gündemi öncesi karışık seyrediyor

09:02 - Ekonomi

IMF, Japonya'da politika faizinin 2027 sonunda nötr seviyeye ulaşacağını öngörüyor

08:57 - Ekonomi