Alman bilim insanlarından 'Salgın kısıtlaması kademeli kaldırılsın' çağrısı

Alman üniversite ve araştırma enstitülerinden 14 bilim insanı, Kovid-19 salgını nedeniyle getirilen kısıtlamaların farklılaştırılarak, riske göre kademeli azaltılması önerisinde bulundu.

Dünya - 4 yıl önce

Berlin

KORONAVİRÜS HABERLERİ

KORONAVİRÜS NEDİR: Bir bakışta koronavirüs salgınıNE YAPMALIYIZ: Koronavirüsten nasıl korunuruzBİLMENİZ GEREKENLER: Koronavirüs hakkında Sağlık Bakanlığının bilgilendirmeleriA'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarSON DURUM NE: Anlık koronavirüs yayılma haritasıRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuDÜNYADA ANLIK DURUM: Dünya haritası üzerinde son verilerŞÜPHELERİNİZ Mİ VAR: Sağlık Bakanlığı online koronavirüs kontrol uygulaması

Bir grup ünlü Alman bilim insanı, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılmasının önlenmesi amacıyla ülkedeki kısıtlamaların kademeli olarak kaldırılması çağrısında bulundu.

Almanya'nın önemli ekonomi ve düşünce kuruluşlarından Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) Başkanı Clemens Fuest ve Doğa Bilimleri ve Hekimleri Topluluğu Başkanı (GDNA) Martin Lohse liderliğindeki bilim insanları "Koronavirüs pandemisine karşı mücadeleyi sürdürülebilir kılmak - Esnek, riske göre bir strateji için öneriler" başlıklı rapor hazırlayarak, Almanya'da Kovid-19 yüzünden getirilen kısıtlamaların farklılaştırılarak ve riske göre stratejiyle kademeli kaldırılmasını önerdi.

Kısıtlamaların azaltılmasında yüksek ekonomik maliyetlere yol açan veya ciddi sosyal ve sağlık sıkıntılarına yol açan kısıtlamalara öncelik verilmesini isteyen bilim insanları, düşük vaka oranları ve sağlık sisteminde kapasitesi yeterli olan bölgelerin buna öncelik etmesini tavsiye etti.

Alman üniversite ve araştırma enstitülerinden 14 bilim insanının önerisinde otomasyonu yüksek fabrikalara sahip düşük enfeksiyon riski taşıyan sektörlerde kısıtlamalar ilk önce kaldırılması yer aldı.

Dahiliye, farmakoloji, epidemiyoloji, ekonomi, anayasa hukuku, psikoloji ve etik alanlarında görev yapmakta olan bilim insanları Kovid-19'un yayılması konusunda daha güvenilir bulgular elde etmek için büyük ölçekli testlerin artık önemli hale geldiğine işaret etti.

GDNA Başkanı Martin Lohse, mevcut kısıtlamaların anlamlı olduğunu ve etkisini göstermeye başladığını belirterek, “Salgının gelecek aylarca bizi meşgul etmesini beklemeliyiz ve sonuçta sadece bağışıklık sistemimiz bizi virüsten koruyabilecektir. Bu nedenle, risk ile farklılaşan esnek bir stratejiye ihtiyacımız var. Genel bir kapatma uzun vadeli bir çözüm değil.” değerlendirmesinde bulundu.

Ifo başkanı Clemens Fuest de halk sağlığı ve istikrarlı bir ekonominin hiçbir şekilde birbirini dışlamayacağını vurgulayarak, “Aksine ikisi karşılıklı olarak bağımlıdır. Virüsün kontrolsüz bir şekilde yayılmasıyla olumlu ekonomik gelişme mümkün olmadığı gibi, sağlık sistemimizin verimliliği de işleyen bir ekonomi olmadan sürdürülemez.” yorumunu yaptı.

Köln Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Christiane Woopen ise “Özel yaşam ve kamu yaşamındaki geniş kısıtlamaları kaldırmak için hangi adımları atacağınızı planlarken, insanlar merkezde olmalıdır. Sağlık, ekonomik ve sosyal riskler dikkate alınmalıdır. Şu anda herkesten çok şey bekleniyor. Şimdi güçlü insanların zayıf insanları önemsemesi gerekir ”ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran'da Kovid-19 krizinin en az 2 ay daha devam etmesi bekleniyor

2020-03-30 22:12 - Dünya

Ahlatçı Holding istihdamı artıracak

2020-04-01 19:42 - Ekonomi

Tivibu ile sinema #EvdenDeGüzel

2020-03-28 16:15 - Magazin

TRT Çocuk'un Yeni Kahramanı: Yade

2020-04-03 15:12 - Kültür Sanat

İstanbul Süryani Kadim Vakfından Milli Dayanışma Kampanyası'na destek

2020-04-02 18:55 - Gündem

İletişim Başkanlığı gazeteciler için Kovid-19/ koronavirüse karşı dikkat edilmesi gerekenler rehberi hazırladı

2020-03-29 02:52 - Medya

Libya'da, UMH tarafından başlatılan 'Barış Fırtınası' operasyonu devam ediyor

2020-04-03 12:42 - Dünya

Koronavirüsün anne sütü ile bebeğe geçebileceğine dair kanıt yok

2020-03-29 16:44 - Sağlık

TRT Çocuk el yıkamayı sevilen kahramanlarıyla öğretiyor

2020-03-31 15:57 - Çevre-Hayat

Tandır ekmeği Ağrılı kadınların geçim kaynağı oldu

2020-04-02 15:32 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Fransa'da seçimde birinci olan sol ittifak başbakan adayını bu hafta belirleyecek

12:38 - Dünya

Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa'nın Rusya-Ukrayna Savaşı'nı körüklediğini ima etti

12:32 - Dünya

Beryl Kasırgası ABD'nin Texas kıyılarına doğru yaklaşıyor

11:57 - Dünya

Uzmanlara göre, Gazze'de gerçek ölü sayısı 186 binden fazla olabilir

11:47 - Dünya

Macaristan Başbakanı Orban'ın AB Dönem Başkanlığı, Brüksel ile tartışmalı başladı

11:27 - Dünya

Günün Manşetleri

Fransa'da seçimde birinci olan sol ittifak başbakan adayını bu hafta belirleyecek

12:38 - Dünya

Macaristan Başbakanı Orban, Avrupa'nın Rusya-Ukrayna Savaşı'nı körüklediğini ima etti

12:32 - Dünya

"İmparator" Fatih Terim'in Galatasaray'a ilk imzasının üzerinden yarım asır geçt

12:27 - Spor

Türksat 6A, 10 yıllık çalışmanın ürünü

12:23 - Ekonomi

Boeing, iki uçağının karıştığı kazalar nedeniyle 243,6 milyon dolar ödeyecek

12:17 - Ekonomi