?>

'Aliya sürekli çalışır sağlığını ikinci plana atardı'

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in hayatının son döneminde doktorluğunu yapan Prof. Dr. Raljevic, "Sağlığını her zaman ikinci plana atardı. Hastalığına rağmen sürekli çalışırdı." dedi.

Dünya - 7 yıl önce

SARAYBOSNA - Almir Terzic

Bağımsız Bosna Hersek'in ilk cumhurbaşkanı Aliya İzetbegoviç'in hayatının son yıllarında doktorluğunu yapan Prof. Dr. Enver Raljevic, AA muhabirine merhumun son yıllarını ve ortak anılarını anlattı.

Aliya İzetbegoviç'in her zaman kendisini görevine adadığını ifade eden Raljevic, "Sağlığını her zaman ikinci plana atardı. Kendine dikkat etmesini söylediğimde, 'daha önemli işleri' olduğunu söylerdi. Ölümü çok düşünmezdi. Hastalığına rağmen sürekli çalışırdı." dedi.

Aliya'nın bilge bir siyasetçi olduğunu vurgulayan Raljevic, "Otoriter bir kişilikti. Hiç kimse sözünden çıkmazdı." ifadelerini kullandı.

"Pencelerde cam yerine folyo vardı"

2003 yılında vefat eden Aliya'nın, ilk olarak 1996'da geçirdiği kalp krizinin ardından hastaneye getirildiğini anlatan Raljevic, o dönem savaşın hemen akabinde olması nedeniyle hastanenin son derece kötü koşullara sahip olduğunu söyledi.

Pencerelerde cam yerine folyolar bulunduğunu aktaran Raljevic, "Aliya getirildiğinde bayramın ikinci günüydü. Çok hastaydı. Yoğun bir tedavi programı uyguladık. Ertesi gün biraz daha iyiydi. Ülkedeki uluslararası kurumların doktorları gelip yurt dışında tedavi olmasını önerdi. Aliya ise Bosnalı doktorlara güveninin tam olduğunu, savaşta terk etmediği ülkesini şimdi de terk etmeyeceğini söyledi." diye konuştu.

"Kilim ve seccade getirtti"

Doktor Raljevic, İzetbegoviç'in yoğun bakımdaki birkaç günden sonra odaya alındığını hatırlatarak, "Odanın pencerelerinde cam yoktu, cam taktırdık. Kaldığı odada ibadetlerini yerine getirmek istiyordu. Kilim ve seccade getirtti." dedi.

Oğlu Bakir'in de yan odada kaldığını anımsatan Raljevic, Aliya'nın ailesi ve yakınlarının yanı sıra siyasilerle de görüşmeye devam ettiğini, sürekli irtibatta olduğunu aktardı.

1996'dan vefat ettiği 2003 yılına kadar Aliya'nın doktorluğunu yapan Raljevic, bu süreçte onunda farklı konularda sohbet ettiklerini söyledi.

"Savaşı konuşurduk"

Aliya ile sık sık savaş hakkında da konuştuklarını söyleyen Raljevic, "Bosna Hersek'in geleceği hakkında da istişare ederdik." dedi.

Raljevic, Aliya'nın 2000 yılında cumhurbaşkanlığındaki görevinden ayrılmasının ardından evinin bir katında tek başına kaldığını hatırlatarak, "Hastalığını göz önünde bulundurarak yalnız kalmaması gerektiğini söylemiştim. Ancak yanında kimseyi istemiyordu. 2003 yılında bir gece başı dönüp düşünce 5-6 kaburgası kırılmış, iç kanamaya neden olmuştu. Aliya'nın göğüs boşluğundan bir litre kan çıkarılmıştı. Uzunca bir süre ortopedide yatmış, iyi bir bakım görmüştü. Kendisini iyileştirmeyi başarmışlardı ancak kalp krizinden oldukça zarar gören kalbi daha fazla dayanamadı." dedi.

Son ziyaretçisi Cumhurbaşkanı Erdoğan'dı

İzetbegoviç'in hastaneye yattıktan sonra çok ziyaretçisi olduğunu aktaran Raljevic, "Aliya'nın vefatının yaklaştığını ailesine bildirdikten birkaç gün sonra ziyaretine Recep Tayyip Erdoğan geldi. Aliya o gün ayrı bir dirençliydi." ifadelerini kullandı.

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Atatürk Köşkü'ne 9 ayda 235 bin ziyaretçi

2017-10-17 22:07 - Çevre-Hayat

Bütçede en büyük pay yine eğitime ayrıldı

2017-10-16 14:52 - Ekonomi

Kamuya 3 bin 251 personel alınacak

2017-10-16 17:07 - Gündem

Uyuşturucu bağımlısı katil zanlısından şok ifade

2017-10-18 14:47 - Asayiş

İş adamlarının 'FETÖ'ye himmet' davası başladı

2017-10-16 15:07 - Gündem

Güvenlik güçlerini taşıyan araç ile tır çarpıştı: 4 asker ve 1 korucu yaralandı

2017-10-13 04:02 - Asayiş

Ampute Milli Takımı, Diriliş Ertuğrul Setini ziyaret etti

2017-10-12 20:17 - Magazin

Osmanlıspor'da, Kardemir Karabükspor maçı hazırlıkları

2017-10-18 19:37 - Spor

Kırımlı Tatar sanatçı Jamala BM iyi niyet elçisi oldu

2017-10-12 16:15 - Genel

Domaniç Dağları sonbaharın renklerine büründü

2017-10-14 22:55 - Genel

İlgili Haberler

Rusya: ABD, Ukrayna'ya silah sevkiyatını keserse, barışa en büyük katkıyı sağlayacak

13:18 - Dünya

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı

13:02 - Dünya

Fransa ve İngiltere, Ukrayna'da ateşkes planı için çalışıyor

12:58 - Dünya

Afganistan yönetimine göre ülkedeki BM misyonu geçen yıl "etkisiz" kaldı

12:53 - Dünya

FBI New York saha ofisi sorumlusu Dennehy'nin görevinden ayrılmaya zorlandığı iddia edildi

12:47 - Dünya

Günün Manşetleri

Dünyanın ayçiçeği yağı talebini Türk ihracatçılar karşılıyor

13:22 - Ekonomi

Rusya: ABD, Ukrayna'ya silah sevkiyatını keserse, barışa en büyük katkıyı sağlayacak

13:18 - Dünya

Saudi Aramco'nun net karı 2024'te yüzde 12 düştü

13:13 - Ekonomi

Alman kimya sektöründe "duyarlılık" kötüleşmeye devam ediyor

13:08 - Ekonomi

İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'da çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı

13:02 - Dünya