?>

Aldatılma korkusu psikolojik tedaviyle atlatılabilir

Gelişen teknoloji ve sosyal medya ile birlikte çiftler arasındaki aldatılma korkusu da arttı. Uzmanlar ise erken önlem alınmadığı takdirde aldatılma korkusunun ileride çeşitli psikolojik rahatsızlıklara neden olabileceği konusunda uyarıyor.

Sağlık - 9 yıl önce

Yaşanılan güzel bir hayatı kaybetme düşüncesi ‘aldatma’ kelimesini akıllara getiriyor. Çiftler yaşadıkları mutlu bir hayatın içindeyken birden her şeyin kötü gideceği ve bu mutluluğun son bulacağı düşüncesine kapılabiliyorlar. Bu düşünce insanda aldatılma korkusunu ortaya çıkarıyor.Konuyla ilgili bilgi veren Uzman Psikolog, İlişki Terapisti Mert Koçak, özellikle birbirini seven çiftlerin arasında meydana gelen bu durumun genellikle Ya başka birini severse? Ya benden sıkılırsa? Ya başkasına aşık olursa? Bu gibi sorularla birlikte başladığına dikkat çekerek, “Kişideki stres ve derin düşünceler artıyor. Bu durumu tetikleyen birçok unsur olabilir. Geçmişte yaşanılan kötü deneyimler ya da çiftlerin tanık olduğu hayatlar bu korkuyu ortaya çıkarabiliyor. Aldatılma korkusunu derecelendirebiliriz. Ama derecesi her ne olursa olsun bu kesinlikle bir hastalık belirtisidir. Sağlıklı bir psikolojiye ve ruha sahip olan bireyler bu tür düşüncelere kapılmazlar. Çünkü bu düşünce insan ruhunda komorbid bir durum ortaya çıkarabilir. Kişi zamanla paranoya belirtileri gösterebilir. Bununla birlikte yüksek derecede stres ortaya çıkabilir. Panik atak semptomları gelişebilir.” dedi.

SOSYAL MEDYA VE İNTERNET ETKİSİ 

 Koçak, "Sanal ortam ve medya günümüz jenerasyonunda kesinlikle aldatmayı ortaya çıkaran unsurlardandır. Televizyon dizileri, sinema filmleri, kullanılan chat programları, sosyal medya ve bu tür yapılaşmaların işlevlerini gören diğer unsurlar çiftlerin birbirlerini aldatmalarında büyük rol oynuyor. Televizyon filmleri ve dizlerdeki örnekler toplumun bilincine ya da bilinç dışına yerleşiyor. Bilince ya da bilinç dışına yerleşen bu düşünceler sosyal medya, chat programları ve internet ortamındaki arkadaş siteleri aracılığıyla da kolay bir şekilde aldatma eylemine dönüşebiliyor.” diye konuştu.

BU KORKUDAN KURTULMAK MÜMKÜN MÜ?

Mert Koçak, aldatılma korkusu kişide yüksek derecede stres ve paranoya semptomları ortaya çıkardığını belirterek şunları söyledi; "Bu durumlar ortaya çıkınca çiftlerin ilişkileri tehlikeli bir şekilde yıkılacak duruma gelir. Nedeni ise çiftlerin her zaman birbirlerini aldatacağı konusundaki düşüncelerinin ilişkide yarattığı olumsuzluklar ve huzursuzluklardır. Bu durumdan kurtulmanın en iyi yolu çiftlerin kendilerini sorgulamaları, sağlıklı iletişim kurmaya çalışmaları ve ruhsal, psikolojik destek almalarıdır. Bu desteklerle korkuların hastalık haline dönüşmesi ve ilişkilerin olumsuz etkilenmesi önlenebilir.”

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Mayına basan vatandaş ağır yaralandı

2016-06-12 22:50 - Asayiş

Kim Milyoner Olmak İster yarışmasına damga vuran kız

2016-06-13 13:08 - Medya

Engellilere, güneş enerjili elektrikli araç

2016-06-12 13:52 - Teknoloji

‘Balyoz'da kumpas’ soruşturmasında ilk iddianame hazırlandı

2016-06-09 18:22 - Yerel haber-Şirket Haber

Bir halkın onurlu mücadelesi: ‘Zurasudan -Bilgeliğin Keşfi’

2016-06-13 18:52 - Gündem

40 milyon kişi sağlığını cep telefonu uygulamalarına emanet etti

2016-06-14 15:42 - Sağlık

İzmir'de cesedi bulunan Eren'in arkadaşı tutuklandı

2016-06-13 14:47 - Yerel haber-Şirket Haber

Kıbrıs mutfağının incelikleri

2016-06-10 15:02 - Eğitim

Evlerinin borçlarını ödüyorlardı

2016-06-08 21:49 - Genel

Midibüs kamyonete çarptı: 19 yaralı

2016-06-09 19:22 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Suriye'de işitme engelli çocuklar cihazlarla ilk kez duymanın sevincini yaşadı

22:33 - Sağlık

Pasif içicilik "inme" riskini yüzde 30 artırıyor

22:32 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı 'Aile Hekimliğine Geçişte Muvafakat İşlemleri' genelgesini revize etti

21:11 - Sağlık

Hakkari'de 43 öğrenci gıda zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırıldı

15:43 - Sağlık

İnsanlar haftanın belirli günleri daha mutlu hissediyor

15:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

TFF, güncellenen Futbol Okulları Talimatı ile ilgili detayları açıkladı

00:56 - Spor

PFDK'den 8 Süper Lig kulübüne para cezası

00:24 - Spor

Fas'ta bir yılda 120 ölümün ardından 'kızamıkla mücadele planı'

00:03 - Dünya

Strateji ve Bütçe Başkanlığının raporu ile deprem bölgesine yatırımların tutarları belirlendi

00:01 - Ekonomi

IMF: ABD'nin dış yardım kesintisinin etkilerinin ölçülmesi için erken

23:38 - Ekonomi