?>

Alatlı: Ben esas itibarıyla Türkiye için yazarım, Batı'ya beğendirmek umurumda değil

CNR 5. Uluslararası Kitap Fuarı'nın Onur Yazarı Alev Alatlı, "Ben esas itibarıyla Türkiye için yazarım. Türkiye için yazan birisiyim ve kendimi Batı'ya beğendirmek umurumda değil." dedi.

Kültür Sanat - 7 yıl önce

İSTANBUL

Yazar Alev Alatlı, Pozitif Fuarcılık ve Basın Yayın Birliği iş birliğiyle düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın (AA) Global İletişim Ortağı olduğu CNR EXPO Yeşilköy'deki CNR 5. Uluslararası Kitap Fuarı'nın açılışında konuştu.

Fuarın Onur Yazarı olan, "Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü" sahibi Alatlı, onur yazarı olmanın tuhaf bir duygu olduğunu söyledi.

Alatlı, fuarda emeği geçenlere teşekkür ederek, "Şişiniyor mu insan 'oldum' diye? Pek değil, sadece mahcup oluyor ve 'Layık mıyım ben buna?' diye kendine sormaya başlıyor. Her halükarda sizleri burada görmek bir teşvik unsuru." dedi.

Bakan Kurtulmuş'a "klasikler" önerisi: Bunu yapın, Kurtulmuş Klasikleri olsun!

Kültür ve Turizm Bakanlığının icraatlerinden duyduğu memnuniyeti ifade eden Alatlı, Kültür ve Turizm Bakanı Numan Kurtulmuş'a hitaben, "Ben her zaman Hasan Ali Yücel dönemindeki Batı klasiklerinin tersine dönmesinin rüyasını görmüş biriyim. Çok isterim ki onu hatırlatan, benzeyen bir şey ama kaç sene sonra tersine dönsün. Türkiye için bilerek, seçilerek yapılsın yabancı diller için. Bence kendi adınıza bunu yapın ve bu da Kurtulmuş klasikleri oluversin." dedi.

Alatlı, fuarların okumaya teşvik açısından önemine değinerek, "İnsan hem yazıp hem yazdığı eserin tezgahtarlığını yapamıyor. Bunun bir örneği benim, 'Gogol'lar hariç. O da hiç benim dahlim olmadı. Kiev Bilimler Akademisi kitapları keşfetti ve çevirdi. Bunun üzerine de Rusya'dan müthiş bir ödül aldım." ifadelerini kullandı.

"Bir tek kitabım İngilizce'ye çevrilmiş değil!.."

Özellikle çeviri konusunda yazarların desteğe ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Alev Alatlı, şunları söyledi:

"Bir tek kitabım İngilizceye çevrilmiş değildir. Neden? Tabii zor kitaplardır, bu muhakkak. Ben esas itibariyle Türkiye için yazarım. Türkiye için yazan birisiyim ve kendimi Batıya beğendirmek umurumda değil".

Alatlı, kendi kitabını pazarlamakla uğraşamayan çok değerli yazarlar olduğunu vurgulayarak, "Yardım etmek lazım. Pazarlama işi başka, yazma işi başka bir şeydir. Kendi adıma kendimle yarışan biriyim. Şimdi bir nasihatname yazıyorum. 'Haddim olmayarak' demeyeceğim, klasik usulde bir nasihatname yazıyorum. Gece gündüz kendimle yarışır haldeyim." dedi.  

Haftanın Öne Çıkanları

AA Editörü Altınalan'dan Çin Başkonsolosu Wei'ye ziyaret

2018-03-07 17:47 - Medya

Dünyanın en hızlı 25 arabası! Dünyanın en hızlı arabası hangisi

2018-03-08 07:42 - Magazin

Sanatçı Yazgan son yolculuğuna uğurlandı

2018-03-10 23:02 - Gündem

Kiev'de Uluslararası Kedi Şovu

2018-03-04 02:32 - Çevre-Hayat

THY'nin Airbus ve Boeing siparişleri kesinleşti

2018-03-10 01:26 - Genel

Bafetimbi Gomis'in rekorlar gecesi

2018-03-04 00:55 - Spor

Prens Selman ile İngiltere Başbakanı May görüştü

2018-03-08 08:02 - Dünya

TGF'den Maliya Bakanı Ağbal'a teşekkür

2018-03-10 04:57 - Medya

Turkcell'den Bursa'ya özel ''Bursa Mobile" hattı

2018-03-07 16:21 - Spor

Vodafone Akıllı Köy'de Dünya Kadınlar Günü kutlandı

2018-03-10 15:00 - Genel

İlgili Haberler

97. Oscar ödülleri sahipleriyle buluştu

08:48 - Kültür Sanat

Türk müziğinin usta ismi Edip Akbayram vefat etti

22:55 - Kültür Sanat

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki Ramazan etkinlikleri başladı

18:22 - Kültür Sanat

Arnavutluk'taki tarihi Akçahisar Çarşısı esnafı Arnavut geleneklerini korumaya devam ediyor

16:03 - Kültür Sanat

Hobi olarak başladığı taş boyama kursuyla evini atölyeye çevirdi

15:52 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Şam'da Down sendromlu gençler için iftar sofrası kuruldu

22:33 - Dünya

Bakan Bolat, İstanbul Havalimanı Taksiciler Kooperatifi'ndeki taksici esnafıyla iftar yaptı

21:58 - Gündem

Malatya'da 4 noktada 4 bin kişiye iftar veriliyor

21:42 - Gündem

İsrail, Refah Sınır Kapısı yakınında hasta taşıyan ambulansları engelledi

21:37 - Dünya

Trump'tan gümrük vergileri konusunda Kanada'ya yeni "tehdit"

21:22 - Dünya