?>

Alanya'daki 'Syedra Antik Kenti' gün yüzüne çıkarılıyor

Antalya'nın Alanya ilçesindeki Syedra Antik Kenti'nde yapılan çalışmalar ile Hellenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu eserleri gün yüzüne çıkartılıyor.

Kültür Sanat - 4 yıl önce

Antalya

Seki Mahallesi'ndeki bulunan Syedra Antik Kenti'nde, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve desteğiyle çalışmalar sürüyor.

Tarihi, 2020 kazı çalışmalarında elde edilen bulgular ile milattan önce 9. yüzyıla kadar geriye gittiği ortaya çıkan kent, Kaynak Mağarası, temiz su için oluşturulmuş alt yapı sistemleri, Sütunlu Caddesi, Vaftiz Mağarası, havuzları ve sarnıçlarıyla dikkati çekiyor.

Hellenistik, Roma, Bizans ve Anadolu Selçuklu'nun kadim izlerini geleceğe taşıyan Syedra, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Syedra Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Ertuğ Ergürer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Syedra'nın, Kilikya bölgesinin en önemli kentlerinden biri olduğunu söyledi.

Kentte, ilk kazı çalışmalarının 1994-1999 yıllarında kurtarma kazıları şeklinde yapıldığına değinen Ergürer, Syedra'nın kalbi sayılan Sütunlu Cadde'nin de bu dönemde ortaya çıkarıldığını dile getirdi.

Kent merkezi içinde gerçekleştirilen 2019'daki yeni dönem kazılarında, daha çok belli başlı yapılar üzerinde çalıştıklarını aktaran Ergürer, "Antik dönemin diğer kentlerindeki mimari öğelerini burada da gördük. Burada arazi zor ve bu mimari öğeleri bu zor arazide yerleştirmeleri, kentin farklılığını gösteriyor. Yükseklik birden denizden 400 metre yükseliyor. Doğal kayalıkları işlemişler, yapıları öyle yerleştirmişler. Mimari olarak diğer kentlerden farklılık gösteriyor." diye konuştu.

Kentin geneline baktıklarında Roma ve Bizans mimarisinin ağırlıklı olduğunun görüldüğünü vurgulayan Ergürer, Anadolu Selçuklu'ya ait seramik parçalarını da son kazılarda bulduklarını bildirdi.

Kentteki önemli sistemlerden biri de altyapı

Ergürer, daha önceki kazılarda elde edilen bulgularda Milattan önce 3. yüzyıla kadar gittiklerini belirterek, şöyle konuştu:

"2020 çalışmalarında, bir bölgede Demir Çağ dediğimiz milattan önce 9. yüzyıla kadar geriye giden seramikler bulduk. Antik kentteki yapıların büyük kısmı bugüne kadar korundu. Burada yaşayanlar hem jeolojik yapıyı, mimariye uydurmuş hem de mimariyi jeolojik yapıya uydurarak kendi sistemlerini kullanmış. Kentteki önemli sistemlerden biri de altyapı. Kentte gördüğümüz özelliklerden biri de su sisteminin, yani şebeke sisteminin kentteki büyük yapılar kurulmadan önce hazırlanmış olması. Kanalların sarnıçlara bağlanması. Özellikle hamamda bunu görebiliyoruz.

Kentin doğal su kaynaklarını çok güzel kullanmışlar, suyu da depolamışlar. Vaftiz Mağarası denilen bir yer var. Burası mağara içinde oluşturulmuş dini bir mekandır. İçinde vaftiz havuzu ve duvarlarında freskleriyle bölgedeki tek örnek olarak karşımıza çıkıyor."

"Sütunlu Cadde, görkemli bir mimariye sahip"

Kentteki bazı yapıların işlevlerini henüz çözemediklerine değinen Ergürer, kentin en iyi korunmuş yapısı hamam bölgesinde kazı çalışmalarının yoğunlaştığını söyledi.

Ergürer, buldukları sikkeler ve yazıtlarda bu bölgede güreşçilerin spor kompleksinin olduğunu gördüklerini ifade ederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Görkemli bir mimariye sahip Sütunlu Cadde, Syedra'nın merkezi konumunda. Granit sütunların yükseldiği bu alan, çatıyla kapatılmış, arkasında da büyük dükkanlar yapılmış. Kentte tespit edilen çok sayıda işlik, burada zeytinyağı ve şarap işçiliğinin yoğun şekilde yapıldığını gösteriyor. Seramik atölyelerinde üretilen 'amphora' dediğimiz çift kulplu büyük kaplar, farklı kentlere ihraç edildiğini biliyoruz. Bunun dışında Sütunlu Cadde'de tespit edilen yazıtlardan kentin bir meclisi olduğu anlaşılmıştı. Daha önceki çalışmalarda meclis binasının kentin aşağısında olduğu düşünülmüştü. Ancak son çalışmalarda meclis binasının Sütunlu Cadde'deki terasta olduğunu tespit ettik."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kırım Tatarları, FETÖ’cü yapılanmadan rahatsız! Haber Analiz: Kırım’da Din -Siyaset -Ticaret üçgeninde Rusların açmazı

2020-11-23 20:04 - Özel Haber

LC Waikiki Rusya'da büyümeye devam ediyor

2020-11-27 09:12 - Özel Haber

Ünver Sel’den “Türkiye’deki Kırım Tatarlarına yönelik Ukrayna’nın espiyonaj faaliyetleri”ne dair açıklama

2020-11-27 00:15 - Özel Haber

'Evlatlarımızı söke söke PKK'nın, HDP'nin elinden alacağız'

2020-11-28 20:16 - Gündem

Uzaktan eğitim gören öğrencilere 'paket kitap' hizmeti

2020-11-27 16:13 - Çevre-Hayat

Fenerbahçe-Beşiktaş rekabetinde 352. randevu

2020-11-28 16:31 - Spor

Fransa Senatosu'nun skandal "Karabağ" kararına Rusya'dan tepki

2020-11-27 09:23 - Özel Haber

'Renkli Rüyalar'ıyla atıl durumdaki 45 yıllık okul binasını eğitime kazandırdılar

2020-11-27 16:06 - Çevre-Hayat

Türk musikisinin dehası: İsmail Dede Efendi

2020-11-28 20:41 - Kültür Sanat

Evrensel değerleri kalemine yansıtan şair ve yazar: Melih Cevdet Anday

2020-11-27 18:07 - Kültür Sanat

İlgili Haberler

Hakkari'de şehit bebek ve çocuklar anısına ikinci kütüphane kuruldu

14:36 - Kültür Sanat

Troya Müzesi'ni bir günlüğüne çocuklar devraldı

11:01 - Kültür Sanat

Filistin için hazırlanan 'Dünyanın en büyük trajikomedi kitabı' İstanbul'da tanıtıldı

10:18 - Kültür Sanat

Esenyurt'ta 'Son Kale Aile' konulu konferans düzenlendi

23:59 - Kültür Sanat

Yapay zekayla hazırlanan çizgi film serisi çocuklarla buluşacak

10:27 - Kültür Sanat

Günün Manşetleri

Gökçeada ve Bozcaada feribot hatlarında yarınki seferlerden bazıları iptal edildi

17:02 - Gündem

Bursa'da esnafın "belediyeden kiraladığı büfeyi işletmesinin engellendiği" iddiası

16:57 - Gündem

Almanya'nın İsrail ile ilgili tutumu UCM'nin kararının ardından da değişmedi

16:52 - Dünya

İstanbul için fırtına ve sağanak uyarısı

16:52 - Gündem

Çin'den, Netanyahu ve Gallant hakkındaki yakalama kararının ardından UCM'ye destek açıklam

16:48 - Dünya