?>

Aktivistler Cammu Keşmir'de yaşananları raporlaştırdı

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde keyfi gözaltıların yapıldığı, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı ve özel statünün kaldırılmasının destek görmediği bildirildi.

Dünya - 5 yıl önce

Ankara

Hindistan'ın Cammu Keşmir bölgesinde keyfi gözaltıların yapıldığı, güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığı ve özel statünün kaldırılmasının destek görmediği bildirildi.

Hindistan Basın Kulübü'nde açıklanan "Kafesteki Keşmir" başlıklı raporda, aktivistlerden oluşan soruşturma kurulunun 9-13 Ağustos'ta Cammu Keşmir'in çeşitli bölgelerine ziyaretler yaptığı, burada insanların üzüntü, öfke ve ihanete uğramış hissettiklerini dile getirdiği, Hindistan Halk Partisinin (BJP) Keşmir işleri sözcüsü Ashwani Kumar Chrungoo hariç görüşülen kişilerin hiçbirinin bölgenin özel statüsünün kaldırılmasını desteklemediği belirtildi.

Raporda, Hint güvenlik güçlerinin paniğe yol açmak amacıyla keyfi gözaltılar yaptığına işaret edilerek, şunlar kaydedildi:

"Ziyaret ettiğimiz her köyde, Srinagar'ın merkezinde de polis ya da askeri/paramilis güçler tarafından keyfi alınıp götürülen ve yasa dışı gözaltında tutulan gençler ve okul çağındaki çocuklar vardı. Yüzlerce erkek çocuğu ve genç, gece yarısı baskınlarında yataklarından kaldırılıp götürüldü. Bu baskınların tek amacı korku yaratmak."

Güvenlik güçlerinin orantısız güç kullandığına da dikkat çekilen raporda, "9 Ağustos'ta Soura'da (Srinagar) yaklaşık 10 bin kişi protesto gösterisi düzenledi. Güvenlik güçleri plastik mermiyle müdahale etti, birçok kişi yaralandı." ifadelerine yer verildi.

Soruşturma kurulunda yer alan aktivistlerden Hindistan Komünist Partisi üyesi Kavita Krishnan, "Narendra Modi, hükümeti tarafından alınan kararlar ahlak dışı, anayasaya aykırı ve yasa dışı." ifadesini kullandı.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı yetkilileri, Cammu Keşmir'de hayatın normale dönmeye başladığını savunuyor.

Uluslararası basın kuruluşları ise bölgede internet, cep telefonları, sabit hatların kesilmesi dahil kısıtlamaların sürdüğünü, yollarda hala barikatların görüldüğünü aktarıyor.

Hindistan Cammu Keşmir'in özel statüsünü kaldırmıştı

Hindistan, 5 Ağustos'ta yarım asırdan uzun süredir Cammu Keşmir'e ayrıcalık tanıyan Anayasa'nın 370'inci maddesini iptal ederek bölgenin özel statülü yapısını ortadan kaldırmıştı.

Hindistan'da Cammu Keşmir'i iki birlik toprağına ayıran "Cammu ve Keşmir'in Yeniden Yapılandırılması Teklifi", önce federal parlamentonun üst kanadı Rajya Sabha'da (Eyaletler Meclisi), daha sonra da federal parlamentonun alt kanadı Lok Sabha'da (Halk Meclisi) kabul edilmişti.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Pilotların dikkati havada yaşanacak muhtemel kazayı önledi

2019-08-14 02:42 - Gündem

Çankaya'da temizlik işçileri gece yarısı iş bıraktı

2019-08-09 12:52 - Gündem

Kırsal kalkınma projelerine 63 milyon liralık hibe

2019-08-12 14:32 - Ekonomi

Türkiye'nin uzay yolculuğunda özel sektör de devrede olacak

2019-08-09 16:12 - Teknoloji

Aktivistler Cammu Keşmir'de yaşananları raporlaştırdı

2019-08-15 15:47 - Dünya

Emiliano Sala'nın ölümüne ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı

2019-08-14 21:52 - Genel

Esed rejimi İdlib'de sivilleri vurdu: 10 ölü

2019-08-15 15:37 - Dünya

Hindistan'ın Ankara Büyükelçiliğinden 'Cammu Keşmir' açıklaması

2019-08-08 21:52 - Dünya

Marmara Adası'ndaki orman yangını soruşturmasında 2 tutuklama

2019-08-15 01:07 - Asayiş

'Vatanımıza yanlış gözlerle bakanlara Allah fırsat vermesin'

2019-08-10 23:47 - Gündem

İlgili Haberler

Kolombiya Cumhurbaşkanı Petro'dan, yapay zekanın düzenlenmesi çağrısı

06:37 - Dünya

Arap ve Akdeniz ülkeleri yangınlarla mücadele için bir ağ oluşturmayı planlıyor

05:03 - Dünya

ABD'de DOGE'nin ilk oturumunda Demokratlar, departmanın başındaki Musk'ı hedef aldı

03:58 - Dünya

Anket: ABD'lilerin çoğu Trump'ın Gazze'yi 'devralma' planına karşı çıkıyor

02:12 - Dünya

Trump ve Putin’in telefon görüşmesine Avrupa ülkelerinden açıklama

01:58 - Dünya

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan'da resmi törenle karşılandı

10:02 - Gündem

ABD'nin ticari ham petrol stokları 4,1 milyon varil arttı

09:58 - Ekonomi

Süper Lig'de 24. hafta mücadelesi yarın başlayacak

09:22 - Spor

EPDK, 26 şirkete lisans verdi

09:12 - Ekonomi

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

08:57 - Ekonomi