İSTANBUL (AA) - Kudret Göz İstanbul Başhekimi Op. Dr. Nail Sönmez, göz içi lens operasyonlarının, lazer tedavisi için uygun kornea kalınlığına sahip olmayan ve ileri derecede göz bozukluğu olan hastalarda uygulanabildiğini belirterek, "Böylelikle akıllı lensler, 'excimer lazer' tedavisinden yararlanamayan hastaların gözlük kullanım ihtiyacına çözüm sunar." ifadesini kullandı.
Kudret Göz İstanbul açıklamasında görüşlerine yer verilen Sönmez, ileri derecede görme bozukluğuna sahip hastalarda göz içine operasyonla yerleştirilen akıllı lenslerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Sönmez, akıllı lenslerin göz içi lens operasyonlarında kullanıldığını, hem yakın hem orta hem de uzak mesafede net görüş sağlayarak hastalara konfor sunduğunu aktardı.
Hipermetrop, miyop, astigmat gibi görme bozukluklarının tedavisinde "excimer lazer" uygulamalarının yanı sıra kullanılan yöntemlerden birinin de göz içi lens operasyonları olduğuna işaret eden Sönmez, göz içi lens operasyonlarının lazer tedavisi için uygun kornea kalınlığına sahip olmayan ve ileri derecede göz bozukluğu olan hastalarda uygulanabildiğini kaydetti.
Sönmez, böylelikle akıllı lenslerin, "excimer lazer" tedavisinden yararlanamayan hastaların gözlük kullanım ihtiyacına çözüm sunduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Katarakt tedavisinde kullanılan akıllı lensler, kataraktı ve görme bozukluklarını aynı anda giderir. Katarakt tedavisinden sonra hastalar uzak ya da yakın gözlüğüne ihtiyaç duymaz. Akıllı lens teknolojisinden yararlandığımız bir diğer hastalık da presbiyopidir. Presbiyopi yaş almaya bağlı olarak ortaya çıkan özellikle 45 yaş üzerinde görülen yakını görememe problemidir. 45 yaş ve üzerinde aktif olarak hayatını sürdüren, bilgisayar kullanan, araba süren hastaların orta mesafede de net görüş ihtiyacı, yaşlanma belirtisi olarak görülen gözlüklere daha pratik ve daha konforlu çözüm arayışları presbiyopi tedavisinde akıllı lens kullanımını arttırdı."
Sönmez, akıllı lenslerin ileri bir teknoloji ile gözün doğal yapısına uygun olarak üretildiğini, dolayısıyla gözün kabul etmemesi gibi bir durum ya da alerjik reaksiyonun söz konusu olmadığını vurguladı.