Akdeniz'de 6 santimetre yükselen deniz seviyesi önlem alınmazsa daha da artacak

Prof. Dr. Salihoğlu, "Küresel ısınma nedeniyle Akdeniz'de deniz yüzeyi sıcaklığı 1,4 derece arttı ve son 20 yılda su seviyesi 6 santimetre yükseldi. Önlem alınmadığı takdirde iklim değişikliğinin sıcaklık artışı üzerine etkisi olacak." dedi.

Çevre-Hayat - 3 yıl önce

İSTANBUL

ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Barış Salihoğlu liderliğinde Ezgi Şahin Yücel, Valeria Ibello ve Mustafa Yücel tarafından yapılan "İklim Değişikliği, Ekosistem Servisleri ve Bölgesel Yönetim Stratejileri" başlıklı araştırmaya göre, küresel ısınma nedeniyle son 20 yılda Akdeniz'de deniz seviyesi 6 santimetre yükseldi ve önlem alınmazsa yükselme artarak devam edecek.

Araştırmayı değerlendiren Salihoğlu, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) yeni raporunun iklim krizi konusunda öne sürülen bilgilerin doğruluğunu daha da güçlendirdiğini belirtti.

Salihoğlu, Akdeniz'in iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek hassas bölgeler arasında yer aldığına işaret ederek, küresel ısınma nedeniyle deniz yüzeyi sıcaklığında yer yer 2 dereceye yakın artış olduğunu kaydetti.

Türkiye denizlerinde deniz yüzeyi sıcaklığının daha fazla olduğunu anlatan Salihoğlu, "Küresel ısınma nedeniyle Akdeniz'de deniz yüzeyi sıcaklığı 1,4 derece arttı ve son 20 yılda su seviyesi 6 santimetre yükseldi. Eğer önlem alınmazsa önümüzdeki 10 yıllarda ek bir 6 santimetre üzerine deniz seviyesinin yükselmesini bekliyoruz. Önlem alınmadığı takdirde iklim değişikliğinin sıcaklık artışı üzerine etkisi olacak.

Denizlerin karbondioksiti alma kapasitesi düştükçe sıcaklıklar daha da hızlı bir şekilde artacak, bu durumun Akdeniz'de deniz seviyesinde yansıması olacak." diye konuştu.

Prof. Dr. Barış Salihoğlu, Akdeniz'in her geçen gün ısınmaya devam ettiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

"Özellikle kıyılarımızın olduğu yerlerde ciddi sıcaklık artışları var. İklimin etkisi sadece sıcaklık olarak deniz ekosistemine yansımıyor.

Denizlerdeki su kütlelerinden akıntı sistemlerine hepsini değiştiriyor. Bunun yanında denizlerin asitlik seviyesinde artış, pH değerinde de bir düşüş var.

Bu durumun bazı deniz canlılarını, kabuklu canlılarını etkilediğini görüyoruz. Akdeniz sistemi üzerinde kirlilik yoğun.

Su kalitesi özellikle Doğu Akdeniz'de düşük. Sıcaklık baskısı, av baskısı gibi nedenler üst üste bindiğinde bazı sıkıntılar ortaya çıkıyor.

Bu sıkıntıları ortadan kaldırmak için önlemler almamız, çeşitli yönetim politikaları geliştirmemiz gerekiyor. Akdeniz'de biyoçeşitlilik üzerinde de bir baskı var.

Özellikle istilacı türler, sıcaklık ve kirlilik öne çıkıyor. Biyoçeşitlilik ve ekosistem üzerindeki dayanıklılığın azaltılmasıyla ilgili bütünlükçü önlemler geliştirmemiz gerekiyor."

"Artan yangınların da deniz ekosistemine ciddi bir etkisi var"

Türkiye'nin iklim değişikliğiyle kuraklaştığının altını çizen Salihoğlu, gelecek yıllarda sadece Karadeniz'de yağışların artacağını belirtti.

Prof. Dr. Barış Salihoğlu, küresel iklim değişikliği nedeniyle karadan denize girecek tatlı su miktarının da azalacağını dile getirerek, "Yağışların azalmasıyla nem azalacak, yangınlar artacak. Artan yangınların da deniz ekosistemine ciddi bir etkisi var. Ek bir baskı deniz ekosistemine, Akdeniz'e binmeye başlayacak. Bu bölgelerin, özellikle hassas olan bölgelerin kademeli olarak koruma alanı ilan edilmesi çok önemli. Kuraklık nedeniyle 2040'lı yıllarda bazı iç göllerimiz tamamen kuruyabilir." değerlendirmesinde bulundu.

İklim sorunun küresel bir sorun olduğu için etkisinin doğrudan kontrol edilemediğine değinen Salihoğlu, şu önerileri sundu:

"İklimi tek bir ülke olarak kontrol edemediğimiz için başka önlemlere yönelmemiz gerekiyor. Örneğin avcılık baskısını azaltmalıyız.

Ayrıca bütün denizlerimizde kirliliği azaltmamız gerekiyor. Önlemler almalıyız ki denizdeki ekosistem, değişen iklime karşı daha dayanıklı hale gelsin.

Bunun yanında koruma alanları çok önemli. Biyoçeşitliliği artırırsanız, denizler iklim değişimine daha dayanıklı hale gelecektir."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Türkiye ile Somali yakın dostluk ilişkilerinin 10. yılını kutluyor

2021-08-20 02:31 - Dünya

Uzmanından yaban mersininin faydalarına ilişkin bilgilendirme

2021-08-20 12:40 - Sağlık

Azerbaycanlı yazarımız İrade Celil dua bekliyor!

2021-08-23 09:56 - Medya

Azerbaycan Genç Diplomatlar Birliği'nden Yahudi kasabasına anlamlı ziyaret

2021-08-17 22:42 - Özel Haber

TRT Çocuk'un mobil oyun ve uygulamaları yaklaşık 70 milyon kez indirildi

2021-08-17 18:51 - Çevre-Hayat

Tevfik Fikret vefatının 106. yılında anılıyor

2021-08-18 15:21 - Kültür Sanat

Galatasaray Avrupa'da Randers deplasmanında

2021-08-18 13:11 - Spor

Fransa'nın Var bölgesindeki orman yangınında bir kişi yaşamını yitirdi

2021-08-18 18:51 - Dünya

AK Parti MKYK toplandı

2021-08-23 18:05 - Siyaset

Amazon indirim kampanyası başlattı

2021-08-23 13:44 - Yerel haber-Şirket Haber

İlgili Haberler

Adıyaman ve Şanlıurfa'da sıcak hava etkisini sürdürüyor

15:58 - Çevre-Hayat

Avanoslu çanak ustası 40 yıldır çarklı tezgahta çamura şekil veriyor

14:07 - Çevre-Hayat

Tekirdağ'da yunusun tekneye eşlik etmesi cep telefonu kamerasına yansıdı

14:02 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da kavurucu sıcaklarda serinleten geleneksel içecek önerileri

13:58 - Çevre-Hayat

Emekli mali müşavir Bursa'da yaban mersini üretiyor

13:02 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi için yarın ABD'ye gidecek

17:28 - Gündem

Ukrayna, Rusya'nın, çocuk hastanesini vurması üzerine BMGK'yi olağanüstü toplantıya çağırd

17:18 - Dünya

NATO'nun 75. yılını kutlayacağı zirve, "Ukrayna" ana gündemiyle yarın başlayacak

17:13 - Dünya

"15 Temmuz Darbe Davaları Platformu" davalardaki son durumu paylaştı

17:08 - Gündem

Türkiye ile AB ticari ve ekonomik ilişkileri güçlendiriyor

17:03 - Ekonomi