?>

Akciğer hastalıkları koronavirüsün daha ciddi seyretmesine neden oluyor

Prof. Dr. Benan Çağlayan, "Kronik solunum yetersizliğine neden olmuş KOAH'ın da bir risk faktörü olduğunu söyleyebilirim. Bunun yanı sıra astım ve diğer kronik akciğer hastalıkları da enfeksiyonun daha ciddi seyretmesine neden olabilir." dedi.

Sağlık - 5 yıl önce

İstanbul

KORONAVİRÜS HABERLERİ

KORONAVİRÜS NEDİR: Bir bakışta koronavirüs salgınıNE YAPMALIYIZ: Koronavirüsten nasıl korunuruzBİLMENİZ GEREKENLER: Koronavirüs hakkında Sağlık Bakanlığının bilgilendirmeleriA'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarSON DURUM NE: Anlık koronavirüs yayılma haritasıRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuDÜNYADA ANLIK DURUM: Dünya haritası üzerinde son verilerŞÜPHELERİNİZ Mİ VAR: Sağlık Bakanlığı online koronavirüs kontrol uygulaması

Koç Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Bölümü'nden Prof. Dr. Benan Çağlayan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kovid-19'un akciğer üzerine etkilerinin değişken olduğunu belirterek, hiçbir belirtisi olmayan, hastalığı ayakta geçiren birçok kişide bile akciğer filmi ya da bilgisayarla tomografi çekildiğinde, akciğerde az da olsa hastalığa bağlı bazı bozulmalar olduğunu aktardı.

Zatürre alanlarının yaygınlığına bağlı olarak hastalığın belirtileri ile şiddetinin de arttığını vurgulayan Çağlayan, başlangıçta hastalığın genel belirtisi olan yüksek ateş ve daha sonra akciğer tutulumuyla birlikte öksürük şikayetlerinin görüldüğünü, hastalık ilerledikçe, öksürüğün şiddetinin arttığını ve buna nefes darlığının eklenmesinin söz konusu olabildiğini, yaygınlığın daha da artmasıyla hastanın efor, hatta daha ileri dönemlerde istirahat sırasında nefesle ilgili sıkıntı yaşayabildiğini anlattı.

Prof. Dr. Çağlayan, akciğerde ortaya çıkan virüse bağlı harabiyetin, oksijenin akciğer tarafından alınarak kana geçirilmesinde yetersizlik ortaya çıkardığını ifade ederek, bunun da hastanın kanında oksijen seviyesinin düşmesine neden olduğunu, bu düşme kritik bir noktaya geldiğinde de yoğun bakım ihtiyacının ortaya çıkabileceğini kaydetti.

Yoğun bakıma alınan hastanın gerekirse yapay solunum cihazlarına bağlandığını, kandaki oksijen düzeyinin hayatı idame ettirecek düzeylere çıkartıldığını anlatan Çağlayan, şöyle devam etti:

"Bazı hastalarda ne yazık ki yaşamı devam ettirecek oksijen seviyelerine kolay kolay tekrar ulaşılamamakta ve hasta kaybedilmektedir. Burada etken olan faktör nedir? Neden bazı hastalar iyileşmiyor? Bunu tam olarak bilemiyoruz bugün için bildiğimiz bazı risk faktörleri var. Bu risk faktörlerinin en başında ileri yaş geliyor. İleri yaş derken 60, hatta 65 yaşın üstünü kastediyorum. Yaş arttıkça risk daha çok artıyor. Bu elde edilen deneyimlerden çıkardığımız sonuç. Bunun yanı sıra hastalarda var olan diğer kalp ve akciğer hastalıkları, damar hastalıkları da yine hastalığın daha ağır seyretmesine, akciğer belirtilerinin daha ciddi olmasına yol açıyor. Bunların başında hipertansiyon, diğer kalp hastalıkları, şeker hastalığı olduğunu da biliyoruz. Akciğer hastalıkları açısından baktığımda kronik solunum yetersizliğine neden olmuş KOAH'ın da bir risk faktörü olduğunu söyleyebilirim. Yine bunun yanı sıra şiddetli astım ve diğer kronik akciğer hastalıkları da koronavirüs enfeksiyonun daha ciddi seyretmesine neden olabilir. Bu nedenle en önemli nokta bu tür kronik akciğer rahatsızlıkları olanların henüz bir koronavirüs enfeksiyonu söz konusu değilken altta yatan bu hastalıklarının tedavisini düzenli götürmeleri ve olası bir enfeksiyon durumunda en azından olabildiğince akciğerlerinin bu enfeksiyona hazırlıklı yakalanmasını sağlamalarıdır."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Putin'in yakın dostu Azerbaycanlı işadamı Rahimov, koronavirüsle mücadele için 2 milyon manat bağışta bulundu

2020-03-25 08:28 - Özel Haber

Meksika'da, ABD'den sınır dışı edilen göçmenler Kovid-19 salgını nedeniyle karantinaya alı

2020-03-27 12:27 - Dünya

Kovid-19 Avrupa'da kuzey-güney uçurumunu derinleştirdi

2020-03-30 14:57 - Dünya

Meslektaşları, gazeteci İsmail Güneş'i kabri başında andı

2020-03-25 18:07 - Medya

THY iç hat seferlerinde 'yan koltuk boş uygulaması' yapılacak

2020-03-30 03:12 - Çevre & Seyahat

Kovid-19 tedbiri alan yaşlılara mızıka ve gitarıyla konser veriyor

2020-03-27 15:37 - Çevre-Hayat

Nörolojik hastalığı olanlara Kovid-19 uyarısı

2020-03-30 15:57 - Sağlık

Hayırseverlerin desteğiyle hazırlanan 'Vefa' kolileri yola çıktı

2020-03-30 18:17 - Çevre-Hayat

Kovid-19'a karşı çalışmaları sürdürülen aşı, eylüle kadar insanlar üzerinde denenmeye başlanaca

2020-03-31 15:22 - Sağlık

Bağcılar'da bir kişiye zorla maske takan ve kolonya döken kişi adliyeye sevk edildi

2020-03-25 18:02 - Gündem

İlgili Haberler

DSÖ'nün Suriye'de dağıtacağı 50 ton tıbbi malzeme Türkiye'ye ulaştı

16:02 - Sağlık

Sahte alkol zehirlenmelerinde ilk 24 saat hayati önem taşıyor

15:42 - Sağlık

DSÖ eğiticisi Türk doktor, Ukrayna'da meslektaşlarına hayat kurtarma eğitimi verdi

12:52 - Sağlık

Türk Böbrek Vakfından organ nakli olanlara "pestisit" uyarısı

23:43 - Sağlık

Hakkari'de ilk kez bypass ve kalp kapakçığı ameliyatı yapıldı

21:53 - Sağlık

Günün Manşetleri

Mülteciler kalacak -Ülkü Menşure Solak yazdı-

08:32 - En Son Yazılar

Kazakistan, Aktau kenti yakınlarında düşen uçağa ilişkin kronolojiyi paylaştı -videolu-

08:28 - Dünya

Asgari ücret kararına ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de

04:46 - Gündem

Filistinli gazeteci, ilk çocuğunu kucağına almadan İsrail saldırısında öldü

02:22 - Medya

Antalya Otobüs Terminali'nde koli içerisinde maymun yavrusu bulundu

01:13 - Çevre-Hayat