?>

Akademisyenlerden Kovid-19 ile mücadelede psikososyal destek rehberi

HAKAD, Kovid-19'un yöneticiler, yetişkinler, çocuklar, yaşlılar ve çalışan insanlar üzerinde yarattığı kaygı ve travmatik etkilerin azaltılabilmesi amacıyla psikososyal destek bilgilendirme rehberi hazırladı.

Sağlık - 5 yıl önce

Gaziantep

Hür Akademisyenler Derneği (HAKAD), yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedbirler kapsamında evlerinde kendi izole ortamlarını oluşturan vatandaşların, çeşitli sorunlarla mücadele edilebilmesi amacıyla çalışma başlattı.

KORONAVİRÜS HABERLERİ

KORONAVİRÜS NEDİR: Bir bakışta koronavirüs salgınıNE YAPMALIYIZ: Koronavirüsten nasıl korunuruzBİLMENİZ GEREKENLER: Koronavirüs hakkında Sağlık Bakanlığının bilgilendirmeleriA'DAN Z'YE KOVİD-19 REHBERİ: Koronavirüsle ilgili aradığınız tüm cevaplarSON DURUM NE: Anlık koronavirüs yayılma haritasıRAKAMLARLA: Ülke ülke koronavirüs istatistikleriSAĞLIK BAKANLIĞI VERİLERİ: Türkiye günlük ve genel koronavirüs tablosuDÜNYADA ANLIK DURUM: Dünya haritası üzerinde son verilerŞÜPHELERİNİZ Mİ VAR: Sağlık Bakanlığı online koronavirüs kontrol uygulaması

Bu kapsamda, salgın süresince psikolojik sağlamlığın korunabilmesi için yapılan araştırmalar neticesinde "Koronavirüs ile Mücadelede Psikososyal Destek" adlı bilgilendirme rehberi yayımlandı.

Bilgilendirme rehberinin içeriğinde ise yöneticiler, yetişkinler, çocuklar, yaşlılar ve çalışan insanların evlerinde yaşamlarını daha sağlıklı bir şekilde sürdürebilmeleri amacıyla öneriler yer aldı.

Bağışıklık sisteminde psikososyal hal de önemli

HAKAD Genel Sekreteri ve Gaziantep Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yükseokulu Öğretim Görevlisi Hacer Başer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu süreçte "birlikten kuvvet doğar" anlayışıyla sosyal sorumluluk projesi yapmak için harekete geçtiklerini söyledi.

Büyük salgınlar, afet ve acil durumlarda insanların beklenmedik krizle karşılaştığını ve bir belirsizlik içerisinde rutin hayatlarının bozulmasına şahit olduğunu ifade eden Başer, şöyle konuştu:

"Korku, panik, çaresizlik ve karamsarlık gibi insanları aşağı çeken ve motivasyonlarını düşüren durumlar dolayısıyla da bağışıklık sistemlerini de zayıflatma gibi haller oluşturabiliyor. Bağışıklık sistemimizi güçlendiren şeylerin başında neredeyse yüzde 50 etkiye sahip psikososyal iyilik halimiz gelir. Yani motivasyonumuzun yüksek olması gerekiyor. Psikososyal desteğin sağlanmasıyla birlikte insanların bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesine, fiziksel ve psikolojik, sosyal iyilik hallerinin kuvvetlenmesine vesile olmuş oluruz. Dolayısıyla halk sağlığı açısından milletimize bir destek sunmuş oluruz."

Hacer Başer, içinden geçilen süreçte sakin kalınması tavsiyesinde bulunarak, "Bizi psikolojik olarak olumsuzluğa götüren şey, 'Acaba bu ne zaman geçer ve bana bulaşır mı?' gibi hallerdir. Çünkü insanoğlu kendini koruma iç güdüsüyle hareket eder. Koruyamadığı zaman da bir korku, panik havasına girer. Bu dönemlerde sakin kalmamız gerekir. Ayrıca belirsizlik noktalarına odaklanmak yerine belirli olan şeyleri düşünmek daha yararlıdır." dedi.

"Sakin, umutlu ve pozitif olun"

Hür Akademisyenler Derneğinin yayımladığı "Koronavirüs ile Mücadele Psikososyal Destek" adlı çalışmada yer alan bazı tavsiyeler ise şu şekilde:

"Güvenilir kaynaklardan bilgiler edinin. Duygularınızı yönetmek için geçmişte zor zamanlarda kullandığınız becerilerden yararlanın. Sakin, umutlu ve pozitif olun. Çocuklara sevecen olun, duygusal yakınlıkta olun, aktif dinleyin ve anlamaya çalışın. Onu sevdiğinizi, onunla gurur duyduğunuzu övgü sözleriyle söyleyin, tekrarlayın. Yaşlılara sosyal medya imkanlarının nasıl kullanılacağını basitçe öğretin. Stres artarsa destek almak için yöneticinize ve profesyonellere başvurun. Çalışanlara gerekli desteği sağlamak ve becerilerini geliştirmek için psikolojik ilk yardım eğitimi alın."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

İran'da Kovid-19 krizinin en az 2 ay daha devam etmesi bekleniyor

2020-03-30 22:12 - Dünya

Tivibu ile sinema #EvdenDeGüzel

2020-03-28 16:15 - Magazin

Ahlatçı Holding istihdamı artıracak

2020-04-01 19:42 - Ekonomi

TRT Çocuk'un Yeni Kahramanı: Yade

2020-04-03 15:12 - Kültür Sanat

İstanbul Süryani Kadim Vakfından Milli Dayanışma Kampanyası'na destek

2020-04-02 18:55 - Gündem

Koronavirüsün anne sütü ile bebeğe geçebileceğine dair kanıt yok

2020-03-29 16:44 - Sağlık

Tandır ekmeği Ağrılı kadınların geçim kaynağı oldu

2020-04-02 15:32 - Çevre-Hayat

İletişim Başkanlığı gazeteciler için Kovid-19/ koronavirüse karşı dikkat edilmesi gerekenler rehberi hazırladı

2020-03-29 02:52 - Medya

TRT Çocuk el yıkamayı sevilen kahramanlarıyla öğretiyor

2020-03-31 15:57 - Çevre-Hayat

Libya'da, UMH tarafından başlatılan 'Barış Fırtınası' operasyonu devam ediyor

2020-04-03 12:42 - Dünya

İlgili Haberler

İşitme kayıplarında genetik tedavi hastalar için umut olmaya başladı

16:54 - Sağlık

DSÖ: 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldü

13:48 - Sağlık

"Psikiyatri hastası için tıp dışı yardım aramayın" uyarısı

12:53 - Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü: Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişi diyabet hastalığıyla yaşıyor

22:12 - Sağlık

İşitme kayıplı bebeklerde "erken tanı ve tedavi" rahatsızlığın önüne geçiyor

16:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Hollanda'da güvenlik birimleri İsrail'in ülke siyasetine müdahalesinden rahatsız

09:07 - Dünya

Konser… -Ali Mevlüt Kaya yazdı-

09:06 - En Son Yazılar

ABD Başkanı Biden, APEC Zirvesi'nde Peru Devlet Başkanı Boluarte ile görüştü

09:03 - Dünya

Kütahya'da tırlar çarpıştı 2 kişi yaralandı

08:47 - Asayiş

Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek: Türk vergi hukukunda, hiçbir bakanın veya idarenin, vergi borcunu silme yetkisi yok

01:21 - Siyaset