?>

Akademisyenler yapay zekanın eğitime etkilerini araştırdı

Trakya Üniversitesi (TÜ) Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin ve Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Türk Kurtça, yapay zekanın eğitime ve öğrenci başarısına etkisini araştırdı

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 1 ay önce

Edirne

Doç. Dr. Gezgin, derslerde sorduğu soruları öğrencilerinin eksiksiz yanıtladığını ancak sınavlarda bu sorulara cevap veremediğini fark etti.

Bir yıl boyunca üniversitede öğrenciler üzerinde yaptığı araştırmada aynı sonuçla karşılaşan Gezgin, öğrencilerin yapay zeka modelleri yardımıyla sorularına cevap verdiğini belirledi.

Gezgin'in çalışması kapsamında derslerde sürekli söz alarak soruları cevaplayan öğrencilerin sınav sorularını cevaplayamadığı ortaya çıktı. Bu konuyu bilimsel olarak ele almak isteyen Gezgin, TÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğba Türk Kurtça ile çalışma yaptı.

Trakya Üniversitesinde 912 öğrenci üzerinde gözlem ve izlem yapılarak oluşturulan ölçek çalışması, Education and Information Technologies dergisinde yayımlandı. Dergide yer alan makalede yapay zekanın son dönemde eğitim çıktılarına etkisi ortaya konuldu.

"Yapay zeka dil modellerinin eğitime entegre edilmesi üzerinde ciddiyetle durulmalı"

Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, yapay zeka teknolojisinin eğitim alanında sıkça kullanıldığını söyledi.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümü başta olmak üzere çeşitli bölümlerde öğrencilerin yapay zeka modellerini yardım almak için kullandığını belirten Gezgin, "Bazı durumlarda derste ChatGPT'yi kullanıyoruz hatta yüksek lisans derslerimizde bazı konularda sorular sorup tartışma ortamı da oluşturuyoruz. Bu konuyla ilgili bir yıldır gözlem yapıyorum ve üzerinde çalışıyorum. Yapay zeka modellerinin akıllıca kullanılmaması halinde 'AIlessphobia' yani yapay zekasızlık korkusu ortaya çıkıyor. Bu durumun da eğitimde ciddi bir problem olacağını 1 yıllık çalışmamız sonucu ortaya çıkan ölçekte ortaya koyduk" dedi.

Gezgin, bazı öğrencilerin derslerde sorulan soruları yapay zeka modelleri yardımıyla cevaplayabildiğini anlattı.

Bu durumun o öğrencilere hem sınıf içerisinde arkadaşlarına karşı hem de akademisyene karşı bir statü sağladığını ve bunun haz verici olduğu ifade eden Gezgin, bu yüzden öğrencilerde bir bağımlılık oluşabileceğini dile getirdi.

Yapay zeka dil modelleri kullanımının arttığını vurgulayan Gezgin, şunları kaydetti:

"Bunu kullanmaya alışan öğrenci ve kişide kullanamadığı takdirde bir korku, panik hatta ileri durumlarda bir fobi gelişebiliyor. Akademik kaygı, öz güven eksikliği ve öz benlikte bir düşüş olabiliyor. Derslerde başarıyı sadece yapay zeka dil modeli araçları ile kazanmaya çalışan öğrenciler kalıcı bilgiden uzaklaşıyor. Bu fobi ve ortaya çıkan olgu üzerine Doç. Dr. Kurtça ile bir yıl boyunca çalıştık. Bununla ilgili de bir ölçek geliştirdik. En prestijli teknoloji ve eğitim dergilerden biri olan Education and Information Technologies dergisinde bu çalışmamız yayımlandı.

Zaman içerisinde yapay zekanın tüm okullarda kullanım yaygınlığının artacağını düşündüğümüzde bazı önlemler alınmalı. Bu olgunun ileride daha problemli bir durum haline gelebileceği düşünülerek yapay zeka dil modellerinin eğitime entegre edilmesi üzerinde ciddiyetle durulmalı ve hangi durumlarda eğitimde kullanılmasının yarar sağladığı belirlenmelidir."

"Yapay zeka kontrollü şekilde kullanılmalıdır"

Doç. Dr. Gezgin, öğrencilerin yapay zeka teknolojisini bilgiye daha hızlı ulaşmak için kullandığını belirtti.

Öğrencilerin yüzeysel bilgi yerine derinlemesine bilgiyle kalıcılığa ulaşabileceğini dile getiren Gezgin, "Yapay zeka kontrollü şekilde kullanılmalıdır. Bağımlılığa ulaşacak derecede kullanılması çeşitli sorunlar ortaya çıkaracaktır. Derslerde ilk paydaşın öğretmen olduğu unutulmamalıdır. Yapay zeka merkeze konulmamalı. Bu yapıldığı zaman gençlerde bazı şeyleri düşünmede problemler ortaya çıkıyor. 'Hazır yapay zeka her şeye cevap veriyor' diyerek bilgi öğrenilmez. Yapay zeka bir başvuru kaynağı değildir, onu bir araç olarak kullanmalıyız." şeklinde konuştu.

Gezgin, insanın kendi düşünerek yapması geren işleri yapay zekaya sorarak yapmasının bir körelmeye neden olacağını kaydetti.

Yapay zekanın planlı kullanılmaması halinde Alzheimer'ın artacağını öngördüklerini belirten Gezgin, şöyle devam etti:

"Çünkü beynini çalıştırmayan bir insan körelecektir. Gelecekte Alzheimer hastalığı riskinin artması muhtemeldir. Algoritmik bir düşünce yapısı ve problem çözme gibi becerilere sahip olmayacak öğrenciler çözüm üretmeyecekler. Aynı zamanda motor becerilerimizi kaybetme riski var çünkü bir asistan olarak yapay zekanın tüm rutin günlük işlemlerimizi yerimize yapar ise fiziksel aktivitenin olmadığı yaşam daha da artıp fiziksel anlamda da sağlık problemleri ortaya çıkacaktır."

Doç. Dr. Deniz Mertkan Gezgin, her ne kadar çağ atlıyor olsa da teknolojinin aşırı ve problemli kullanımının çeşitli sorunlara yol açabildiğini ifade ederek, "Okumayan, düşünemeyen, unutan, depresyonda olan ve fiziksel açıdan ağrılarla, hastalıklarla boğuşan bir insanoğlunun hayatta kalması zor." dedi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Rusya, Türkiye'deki ‘Her şey dahil’ sistemindeki kesintilerden faydalanacak

2024-10-16 17:23 - Özel Haber

IMF, iletişim ve güvenin ekonomik reformlara desteği artıracağını belirtti

2024-10-16 19:12 - Ekonomi

İngiliz müzik grubu One Direction üyesi Liam Payne, balkondan düşerek öldü

2024-10-17 03:57 - Magazin

Sağlık Bakanı Memişoğlu: Sağlığın bilgisini üreten lider ülkelerden biri olmak istiyoruz

2024-10-16 15:12 - Sağlık

17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı başladı

2024-10-16 13:37 - Ekonomi

BM Güvenlik Konseyinde Gazze'deki insani durum görüşüldü

2024-10-17 00:37 - Dünya

8. Uluslararası Adana Lezzet Festivali başladı

2024-10-17 12:18 - Magazin

Sinop'ta ortaokul öğrencisinin çizdiği karikatür dünya birinciliği ödülü aldı

2024-10-16 18:47 - Kültür Sanat

Bodrum, 'Dünyanın En İyileri' arasına girdi

2024-10-17 14:33 - Magazin

Başakşehir'de 10 katlı binanın çatı katında çıkan yangın söndürüldü

2024-10-16 21:17 - Asayiş

İlgili Haberler

İran neden başkentini değiştirmeyi planlıyor?

16:02 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Dünya Çocuk Hakları Günü'nde İsrail'de 270 Filistinli çocuğun tutukluluğu devam ediyor

17:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Bosna Hersek'e 'karmaşık siyasi yapı' getiren Dayton Barış Antlaşması' 29. yılında

12:03 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İsrail her yıl 'kanlı elmas' ticaretinden milyar dolarlar kazanıyor

11:17 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

İsrail suikastında öldürülen Hizbullah'ın medya sorumlusu: Muhammed Afif

12:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Pentagon, Rusya'nın Ukrayna'da kıtalararası balistik füze kullandığını doğruladı

01:53 - Dünya

ABD yönetimi, UCM'nin Putin kararında farklı, Netanyahu kararında farklı tavır takındı

01:43 - Dünya

Zelenskiy: Bugün Putin, bu yıl savaşı büyütmek için ikinci adımı attığını itiraf etti

01:08 - Dünya

TCMB'den TL mevduatta artışla uyumlu sadeleşme adımları

00:22 - Ekonomi

Pentagon, UCM'nin Netanyahu hakkındaki tutuklama emrine karşı çıktı

00:17 - Dünya