?>

Akademisyen çiftin geliştirdiği yazılımın entegre edildiği gözlük, tıp eğitiminde kullanılacak

Afyonkarahisarlı akademisyen çift, gözlüğe monte edilmiş, radyoloji bilgi sistemleri ile uzaktan eğitim sistemine entegre çalışabilen artırılmış gerçeklik ve yapay zeka destekli yazılım üretti

Sağlık - 4 hafta önce

Afyonkarahisar

Afyonkarahisarlı akademisyen çiftin, artırılmış gerçeklik ve yapay zeka teknolojisiyle ürettiği yazılımla yapılan XR gözlük, tıp fakültelerinde akademisyenler ve öğrencilerin işini kolaylaştıracak.

Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi (AFSÜ) Sağlık Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Emin İbili ve Uşak Üniversitesi Tıp Fakültesi Dahili Tıp Bilimleri Bölümünde görevli eşi Dr. Öğretim Üyesi Aysel Burcu İbili, yaklaşık 2 yıl süren çalışma sonucunda gerçeklik teknolojilerinin tıp ve sağlık alanında kullanılmasını sağlayan yazılım geliştirdi.

Akademisyen çift, ürettikleri ve bir gözlüğe aktardıkları yazılımla, bir insanın bilgisayarlı tomografiden elde edilen kalp görüntülerini, hologram teknolojisiyle görüntülemeyi başardı.

Bu gözlükle geçen yıl TEKNOFEST yarışmalarına katılan çift, ikincilik ve dördüncülük ödülleri kazandı.

Gözlüğün yazılımını yapay zeka ve artırılmış gerçeklik teknolojileriyle daha geliştiren çift, radyolojik beyin görüntülerinin de takılan gözlükte hologram teknolojisi ile görülmesini sağladı. Çift geliştirdikleri son yazılımla TÜBİTAK'tan "mükemmeliyet mührü" ile KOSGEB'den destek almaya hak kazandı.

Çalışmalarını daha da genişleten akademisyen çift, diğer danışman akademisyenlerin de desteğiyle, gözlüğe uzaktan eğitim sistemlerini de entegre etti. Bu sayede farklı ortamlarda bulunanlar gözlüğü taktığında merkezden yansıtılan içerikleri aynı anda görebiliyor.

"Uzaktan ama sanki yakındaymışsınız gibi eş zamanlı bir öğretim gerçekleştiriyoruz"

Doç. Dr. Emin İbili, AA muhabirine, geliştirdikleri yazılımla ürettikleri XR (kullanıcıya farklı seviyelerde sanal deneyimler sunan ve kullanıcının gerçek dünya ile sanal dünya arasında geçiş yapmasını sağlayan bir teknoloji) gözlüğün tıp fakültelerinde kullanılmaya hazır olduğunu söyledi.

Yazılımla öğretim elemanlarının herhangi bir radyolojik görüntüyü, uzaktan eğitim sistemine kayıtlı öğrencilere hem iki boyutlu hem 3 boyutlu olarak sanal ortamda aktarabildiğini dile getiren İbili, şöyle konuştu:

"Geliştirdiğimiz yapay zeka ve görüntü işleme yazılımları ile beynin önemli bölümleri görülebiliyor. Bu sayede hastadaki herhangi bir tümörün büyüklüğü ve lokasyonu aynı anda farklı ortamlarda bulunan öğrencilerimiz ve akademisyenlerimize ulaştırılabiliyor. Yani öğrenci ve akademisyenler Ankara'dan, İstanbul'dan ya da yurt dışından bu gözlüğü takarak hologram teknolojisiyle bir araya gelebiliyor. Uzaktan ama sanki yakındaymışsınız gibi eş zamanlı bir öğretim gerçekleştiriyoruz. Beyin gibi vücudumuzun diğer organlarının radyolojik görüntülerini de sanal ortama aktarabiliyoruz."

"Hologram teknolojisiyle yanımızda yürüyebiliyorlar, onlarla konuşabiliyoruz"

İbili, XR gözlükteki yazılım sayesinde, gözlüğü kullananların insani iletişim unsurları olan göz, beden dili ve mimik gibi hareketlerinin algılanıp yorumlandığını ve oluşturulan bir karakter ile diğer kullanıcılara aktarıldığını bildirdi.

Gelecekte üniversitelerde eğitimi etkileyebilecek en önemli teknolojinin yapay zeka ve artırılmış gerçeklik olduğunu aktaran İbili, şöyle konuştu:

"Biz, yapay zekayla radyolojik görüntüleme sistemleri ile uzaktan eğitim sistemlerini entegre bir şekilde çalıştırarak çok yönlü bir multiplayer ortam haline getirdik. Bu konuda özellikle TEKNOFEST, bizim için çok önemli bir adım oldu. Burada elde etmiş olduğumuz başarılar, bize oldukça güçlü bir motivasyon kaynağı oluşturdu. Eğitim çıtamızı, eğitim hedeflerimizi daha üst seviyelere çıkarmak için var gücümüzle gayret ediyoruz."

"Yüz yüzeymiş gibi gerçek bir etkileşim oluşturmaktadır"

İbili, öğretim ortamına uzaktan bağlanan öğrencilerin sanal karakterler ve avatarlarıyla (bir kullanıcının oynanabilir karakter veya kişiliğinin grafiksel bir temsili) hareket edebildiğini vurgulayarak, "Gözlük ile öğrenci ve öğretim elemanları sanal ortamda hologram teknolojisiyle konuşup yürüyebiliyor. Bu sanki yüz yüzeymiş gibi gerçek bir etkileşim oluşturmaktadır. Bu da öğretimi her zaman kalıcı hale getirmekte. Dersteki motivasyonu en üst seviyeye çıkarmakta, öğrencilerin merakını ve ders olan ilgisini her zaman yüksek tutmaktadır." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı başladı

2024-10-16 13:37 - Ekonomi

Akademisyen çiftin geliştirdiği yazılımın entegre edildiği gözlük, tıp eğitiminde kullanılacak

2024-10-16 13:57 - Sağlık

Devlet desteğiyle dijital oyun geliştiren genç girişimci 5 kişiye de istihdam sağladı

2024-10-16 13:38 - Teknoloji

Genç doktorun en büyük yardımcısı aynı hastanede çalıştığı hemşire annesi

2024-10-16 13:33 - Çevre-Hayat

Kadın astsubaylar, erken yaşta ve zorla evliliklerin önüne geçmek için sahada

2024-10-16 13:27 - Çevre-Hayat

Genç milli boksör İbrahim Alp Bakır, Dünya Şampiyonası'nda altın madalya hedefliyor

2024-10-16 13:23 - Spor

Türkiye'de aktif spor yapanların sayısı 20 milyonu aştı

2024-10-16 13:48 - Çevre-Hayat

Düğün takılarıyla hobi bahçesi alan çift işlerini büyüterek üretim atölyesi kurdu

2024-10-16 13:22 - Çevre-Hayat

Devlet desteğiyle ekilen brokoli belde üreticisine yeni gelir kapısı oldu

2024-10-16 13:22 - Ekonomi

Ankara'da sıcaklıklar yarından itibaren 6 ila 12 derece azalacak

2024-10-16 13:53 - Gündem

İlgili Haberler

İşitme kayıplarında genetik tedavi hastalar için umut olmaya başladı

16:54 - Sağlık

DSÖ: 2023'te dünya genelinde tahminen 10,3 milyon kızamık vakası görüldü

13:48 - Sağlık

"Psikiyatri hastası için tıp dışı yardım aramayın" uyarısı

12:53 - Sağlık

Dünya Sağlık Örgütü: Dünya genelinde 800 milyondan fazla kişi diyabet hastalığıyla yaşıyor

22:12 - Sağlık

İşitme kayıplı bebeklerde "erken tanı ve tedavi" rahatsızlığın önüne geçiyor

16:28 - Sağlık

Günün Manşetleri

Juventus, Pogba ile yollarını ayırdı

00:12 - Spor

Rapora göre, Myanmar ordusu saldırılarında ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alıyor

23:22 - Dünya

Deriner Barajı'nda yılda 1,4 milyar liralık su ürünleri üretimi hedefleniyor

23:07 - Ekonomi

Elon Musk, OpenAI'ya karşı açtığı davaya Microsoft'u da dahil etti

22:37 - Dünya

Avusturya Başbakanı, Rusya’nın yarından itibaren ülkesine doğal gaz tedarikini keseceğini açıkladı

22:32 - Dünya