?>

Ailesinin desteğiyle, 20 yıldır tiryakisi olduğu sigarayı bıraktı

Van'ın Özalp ilçesinde çiftçilik yapan 64 yaşındaki Orhan Pişkin, 20 yıl kullandığı sigaradan ailesinin desteğiyle 4 yıl önce kurtuldu.

Sağlık - 3 hafta önce

Van

Kırsal Bağrıaçık Mahallesi'nde yaşayan, yıllarca günde 2 paket sigara içen 6 çocuk babası Pişkin, sigara kullanımına bağlı olarak sindirim ve solunumda yaşadığı sağlık sorunları nedeniyle uyuma ve yürüme güçlüğü çekti.

Ailesinin desteğiyle 4 yıl önce sigarayı bırakmayı başaran Pişkin, bu sayede hem rahatsızlıklarından kurtuldu hem de ekonomik açıdan rahatladı.

Sigara içtiği yılların pişmanlığını yaşayan Pişkin, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Dursun Odabaş Tıp Merkezine gelerek düzenli kontrollerini yaptırıyor.

"Sigara içtiğim zamanlar toplum içine giremiyordum"

Pişkin, AA muhabirine, sigaradan 20 yıl sonra kurtulmanın mutluluğunu yaşadığını söyleyerek, "Daha önce rahat nefes alamıyordum. Hızlı adım atamıyor, yürürken nefes nefese kalıyordum. Hareketlerim kısıtlıydı. Sigaranın zararlarını, bıraktıktan sonra daha iyi anladım." dedi.

Sigarayı bırakma kararında ailesinin etkili olduğunu belirten Pişkin, şunları kaydetti:

"Sigarayı 4 yıl önce bıraktım. Sağlığım yerinde. Sigarayı bıraktığım için çok mutluyum. Herkese tavsiye ediyorum. Sigaraya verecekleri parayı ailelerine harcasınlar. Çocuklarına üst baş, ayakkabı alsınlar. Ben öyle yaptım. Günde en az 80 lira sigaraya vereceklerine evlerinin ihtiyacını karşılasınlar. Sigara içtiğim zamanlar toplum içine giremiyordum. Sigara kokusundan dolayı sanki benden nefret ediyorlardı. Bir yere gittiğimde, ailemle oturduğumda bu düşüncelere kapılıyordum. Sigarayı bıraktığım için memnunum. Bıraktıktan sonra daha rahat nefes almaya, hareket etmeye ve hızlı yürümeye başladım. Sağlık kontrollerimi aksatmıyorum."

"Sigara birçok ölümcül hastalığa neden oluyor"

Van YYÜ Dursun Odabaş Tıp Merkezi Başhekim Yardımcısı ve Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Buket Mermit ise isteyenlere sigara bırakma polikliniğinde hizmet verdiklerini dile getirdi.

Sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle her yıl binlerce insanın yaşamını yitirdiğini anlatan Mermit, şöyle konuştu:

"Sigara, akciğer kanseri başta olmak üzere birçok ölümcül hastalığa neden oluyor. Sigara içenlere bir an önce bu bağımlılıktan kurtulmalarını tavsiye ediyorum. Sigara bırakma tedavisine başlayanların düzenli takibi, başarı oranını önemli ölçüde etkiliyor. Vatandaşların sigarayı bırakma mücadelelerine katkı sunmaya çalışıyoruz. Sigarayı bırakma süreci, kişinin bağımlılık düzeyi ve motivasyonuna göre değişebiliyor ancak uzman desteğiyle bu süreç çok daha kolay yönetilebilir."

Mermit, polikliniğe başvuranların ilk basamakta sigara alışkanlığını değerlendirdiklerini belirterek, "Önce nikotin bağımlılık anketleri, karbonmonoksit ölçüm testleri yapılır. Ardından kişiye özel sigara bırakma planı oluşturulur, ilaçlı ya da ilaçsız tedavi yöntemlerine başlanır. Hastalardan olumlu geri dönüşler alıyoruz. Bu sayede sigarayı bırakan ve azaltan çok sayıda hastalarımız var." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

28 Şubat'la yarım kalan hayali, Kur'an-ı Kerim'i güzel okuma yarışmasındaki başarısıyla taçlandı

2025-04-01 16:03 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Kara yolu taşımacılığında 2023'te nihai enerji tüketimi 1,1 milyon terajul oldu

2025-03-27 12:18 - Ekonomi

Rusya Maliye Bakanı Siluanov: İthalatın artmasıyla ruble kuru tahminlere yaklaşacak

2025-03-27 16:06 - Özel Haber

İsrail'in bayramın ikinci gününde Gazze'nin güneyini hedef alan saldırılarında 12 Filistin

2025-03-31 10:22 - Dünya

İsrail'in bayramın ilk gününde Gazze'de öldürdüğü Filistinlilerin sayısı 13'ü çocuk 33'e yükseldi

2025-03-30 21:08 - Analiz/Röportaj/Dizi/Rapor

Avrupa borsaları tarife belirsizliği ve 'Fransa'da siyasi deprem'in ardından günü düşüşle kapattı

2025-03-31 21:25 - Ekonomi

Rusya'da federal ilçelerin geliştirilmesi için 'SİRİUS' yarışmasına başvurular başladı

2025-03-28 00:12 - Özel Haber

Çanakkale'de iki köy arasındaki bayramlaşma geleneği asırlardır sürüyor

2025-03-31 13:18 - Çevre-Hayat

OECD: Küresel okyanus ekonomisinde sürdürülebilir büyümeyi yavaşlatan aksaklıklar meydana gelebilir

2025-03-31 11:48 - Dünya

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Milli muharip uçağımız KAAN seri üretime geçecek

2025-03-26 15:38 - Siyaset

İlgili Haberler

DSÖ: 5,7 milyon kişinin açlık yaşadığı Haiti, kötüleşen halk sağlığı durumuyla karşı karşıya

19:08 - Sağlık

"Grip, kalp hastalıklarına sebep olabilir" uyarısı

13:53 - Sağlık

Çörek otu yağının radyoterapi ve kemoterapiyle kanser hücrelerini öldürdüğü tespit edildi

11:42 - Sağlık

Ses kısıklığı 3 haftadan uzun sürerse doktora başvurulmalı

14:12 - Sağlık

Ailelere "topuk kanı testini ihmal etmeyin" uyarısı

13:13 - Sağlık

Günün Manşetleri

Pençe-Kilit Operasyonu bölgesinde yaralanan asker tedavi gördüğü hastanede şehit oldu

07:12 - Gündem

Başkentte 23 Nisan kutlamaları dolayısıyla bugün bazı yollar trafiğe kapatılacak

00:52 - Gündem

ABD'li Yargıç, Trump yönetiminin VOA'yı kapatma çabalarını engelledi

00:47 - Dünya

Hac vizesi olmayan ve izinsiz ikamet edenlerin Mekke'ye girişine 23 Nisan itibariyle izin verilmeyecek

00:01 - İslam-Hayat - Şevval 1446

Türkiye, Cammu Keşmir'de düzenlenen terör saldırısını kınadı

23:57 - Gündem