?>

Ailelere "topuk kanı testini ihmal etmeyin" uyarısı

Yenidoğan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, "Bebeklerde topuk kanı, doğuştan gelen bazı hastalıkların erken tanısını ve müdahale edilmesini çok olası kılan bir yöntemdir.'' dedi.

Sağlık - 1 gün önce

Ankara

Yenidoğan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, doğuştan gelen bazı hastalıklara erken tanı koyma ve müdahale etme imkanı tanıyan topuk kanı testinin ihmal edilmesinin, bir ailenin bebeklerine yapabileceği en büyük kötülük olduğunu söyledi.

Türkiye'de, Sağlık Bakanlığı öncülüğünde 1987'den bu yana uygulanan Yenidoğan Tarama Programı ile bebeklerde bazı kalıtsal hastalıkların en erken dönemde tanılanması ve tedavi edilmesi amaçlanıyor.

Program kapsamında halihazırda 6 genetik hastalığın taraması yapılıyor. Bunlar; kalıcı beyin hasarı, zeka geriliği ve gelişme geriliğine neden olan fenilketonüri (FKU), zihinsel yetersizliğe yol açan konjenital hipotiroidi (KHT), işitme kaybı, nörolojik bozukluklar gibi komplikasyonlarla seyreden biyotinidaz eksikliği (BE), akciğerler ve sindirim sistemini etkileyen kistik fibrozis (KF), hormon bozukluğu olan konjenital adrenal hiperplazi (KAH) ile kalıtsal ve ilerleyici kas hastalığı olan spinal musküler atrofinin (SMA) taraması olarak sıralanıyor.

Özel filtre kağıtlarına alınan birkaç damla topuk kanı örneği, hastalık tanısı konulan bebeklerin erken tedaviyle ölüm, kalıcı sakatlık, zeka geriliği, beyin hasarı gibi risklerle karşı karşıya kalmasının önüne geçiyor.

Yenidoğan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yağmur Baş, AA muhabirine, son dönemlerde bazı ailelerde görülen topuk kanı testi ve aşı reddine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Baş, bebeğin topuğundan alınan kanla olası hastalıkların erken tanısı konularak, o çocuğun hayatının değiştirilebildiğini söyledi.

Baş, "Bebeklerde topuk kanı, doğuştan gelen bazı hastalıkların erken tanısını ve müdahale edilmesini çok olası kılan yöntemdir. İleride kalıcı hastalıkların ya da tedavi edilemeyen engelliliklerin önüne geçen uygulama. Hem K vitamini uygulaması hem de topuk kanı, ileriye yönelik ölüm ve ağır engellilikleri önleyen bir yöntem." dedi.

Topuk kanı testinin reddedilmemesi ve asla ihmal edilmemesi gerektiğine dikkati çeken Prof. Dr. Baş, "Bir aile tarafından topuk kanının ihmal edilmesi bebeklerine yaptıkları en büyük kötülük olur. Bir kişinin bile reddetmesi uygun değil. Etraftan bazı 'şehir efsaneleri' duyuluyor. Verilen kanın ileriye yönelik değişik yöntemlerle bebeklerin aleyhine kullanılması yönünde bazı söylentiler çıkartılıyor. Bu medya ya da sanal medya ile birlikte yapılıyor. Buna yönelik de devlet politikaları geliştirmek gerekir." diye konuştu.

"Aşı oranları düşerse yok olmuş hastalıklar hortlayabilir"

Ailelerin bebekleri için gösterdiği aşı karşıtlığına da değinen Baş, şöyle devam etti:

''Bazı hastalıklar tekrar karşımıza çıkmasın. Çocuk felci aşıları yapılıyor düzenli, Türkiye'de çocuk felci vakaları görülmüyor. Yine tetanos vakalarına aşılardan dolayı rastlanmıyor. Gebelere de yapılan önemli aşılar var, onların da ihmal edilmemesi gerekiyor. Göç alan bir ülkeyseniz, gelen misafirlerinizde de bu aşılama tamamlanmamış olabilir. Bunlar da bulaş riskini artıran nedenler. Aşı da topuk kanı kadar yapılması gereken bir uygulama. Aşı oranları düşerse yok olmuş hastalıklar hortlayabilir. Bu da hepimizin sağlığını tehdit eder, ilk başta kendi çocuklarının. Ayrıca ailelerin çocuklarının ileriye yönelik sağlıklı bir yaşama kavuşmaları için bu tür uygulamalara farklı anlamlar yüklememeleri gerekir. Bunların ne kadar elzem olduğunu bilmeleri, tavsiye ettiğimiz uygulamalar açısından bizlere güvenmeleri gerekir."

"Aşı reddi, yenidoğanda kanayan yaramız"

Türk Neonatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Esin Koç da yenidoğanlarda aşı karşıtlığına ilişkin yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgını döneminde dünyada aşıya ilişkin yaşanan gelişmelerin, bazı insanların aşılara mesafeli yaklaşmasına neden olduğunu söyledi.

Koç, "Aşı reddi, yenidoğanda kanayan yaramız. Kovid-19'dan sonra o dönemde dünyada apar topar aşıların çıkması, bu konuda yalan haberlerin yayılması maalesef bazı insanları aşıdan soğuttu hatta korkuttu. Bu dünyadaki en etkili şeylerin başında anne sütü ve aşı gelir. Bebek ölümleri bu kadar azaldıysa, bu aşılar sayesindedir. Aşı karşıtlığı artarsa, o zaman bu kadar emek boşa gider. Tetanostan ne kadar bebek kaybederdik biliyor musunuz? Yüzde 100 ölüm. Şimdi hiç görmüyoruz. Birgün bunları anladığımızda çok geç olabilir. Devlet zaten bunu ücretsiz yapıyor. Bu konuda farkındalık yaratmak için Sağlık Bakanlığı, tüm dernekler, doktorlar var güçleriyle çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Siirt'te yaralı kızıl şahin koruma altına alındı, ayı yavrusu sütle beslenip doğaya salındı

2025-04-20 10:48 - Çevre-Hayat

Yenidoğanlar için 'Ten Tene Temas Projesi' tüm Türkiye'de uygulanacak

2025-04-20 10:33 - Sağlık

Türkiye aort ameliyatlarında dünya standartlarında

2025-04-17 11:52 - Sağlık

ABD'li müzik grubu Green Day, Hz. İsa'ya yazılan şarkıyı Filistinli çocuklar için uyarladı

2025-04-14 18:27 - Magazin

Nvidia yapay zeka süper bilgisayarlarını ilk kez ABD'de üretecek

2025-04-14 18:37 - Teknoloji

Çocukluk dönemi için "altı bileşenli karma aşı" uygulaması bugün başlıyor

2025-04-14 00:02 - Sağlık

Döşemealtı Devlet Hastanesi uzman doktorlarıyla tam donanımlı hizmet veriyor

2025-04-15 15:33 - Sağlık

ROKETSAN bu yıl yüzde 50 büyümeyi hedefliyor

2025-04-14 12:23 - Teknoloji

THY Avrupa Ligi play-off etabında Fenerbahçe Beko'nun rakibi Paris Basketbol oldu

2025-04-16 07:56 - Spor

Zelenskiy, Rusya'nın Paskalya Bayramı için ilan ettiği geçici ateşkesi ihlal ettiğini söyledi

2025-04-20 10:18 - Dünya

İlgili Haberler

Ses kısıklığı 3 haftadan uzun sürerse doktora başvurulmalı

14:12 - Sağlık

Sağlık Bakanlığı, 12 ilde 105 hastaneyi denetleyecek

12:32 - Sağlık

Yenidoğanlar için 'Ten Tene Temas Projesi' tüm Türkiye'de uygulanacak

10:33 - Sağlık

Gebelikte su tüketiminin azı da çoğu da zarar

16:22 - Sağlık

Sağlıkta yapay zeka destekli dijitalleşme artıyor

12:37 - Sağlık

Günün Manşetleri

Putin, İran ile kapsamlı stratejik ortaklık anlaşmasını onaylayan yasayı imzaladı

16:28 - Dünya

THY'nin İstanbul-Şam tarifeli uçuşlarında sefer artışı

16:22 - Gündem

Liderlerden Papa Franciscus'un ölümüyle ilgili taziye mesajları

16:17 - Dünya

UNRWA: İsrail'in ateşkesi bozduğu 18 Mart'tan beri Gazze'de 600 çocuk öldürüldü

16:12 - Dünya

Gaziantep Futbol Kulübü Başkanı Yılmaz'dan hakem eleştirisi

15:58 - Spor