?>

Aile hekimi başına düşen nüfus 3 bin 500'e indirildi, hekimler lohusaları da takip edecek

Sağlık Bakanlığınca yapılan düzenlemeyle, aile hekimi başına düşen nüfus 4 binden 3 bin 500'e indirildi, lohusa izlemleri de hamile, bebek, çocuk izlemlerinde olduğu gibi aile hekimlerinin yakın takip etmesi gereken kriterler arasına alındı.

Sağlık - 4 ay önce

Ankara

"Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, aile hekimlerinin aylık başarı oranlarının belirlenmesine ilişkin gebe, bebek-çocuk izlemleri gibi kıstaslara "lohusalık" izlemi de eklendi. Aile hekimlerinin bu alanda yaptığı çalışmalar "koruyucu ve önleyici" sağlık hizmetleri olarak tanımlandı. Böylelikle lohusa izlemleri de hamile, bebek, çocuk izlemlerinde olduğu gibi aile hekimlerinin yakın takip etmesi gereken kriterler arasına alınmış oldu.

Nüfusun fazla olduğu bölgelerde yeni aile hekimlikleri açılacak

Yönetmelikte, aile hekimlerine aylık yapılan ödemeleri belirleyen kıstaslarda da değişikliğe gidildi. Bu kapsamda, aile hekimi başına düşen nüfus, 4 binden 3 bin 500'e indirildi, nüfusun fazla olduğu bölgelerde yeni aile hekimliklerinin açılması düzenlendi.

Kronik hastalıkların takibi, 65 yaş üstü kişiler ile yenidoğan izlemleri gibi koruyucu ve önleyici sağlık hizmetlerine ilişkin bazı aylık ödemelere ilişkin katsayılarda da artış yapıldı.

Kronik hastalık taramaları, akılcı ilaç kullanımı da kıstaslara eklendi

Yönetmelikte, kronik hastalık taramalarının artırılması, kronik hastalıkların en erken dönemde teşhis ve tedavisinin sağlanması, akılcı ilaç kullanımının özendirilmesi, ikinci ve üçüncü basamak hastanelerdeki gereksiz başvuruların önüne geçilmesine yönelik düzenlemeler de yer aldı.

Bu çerçevede, aile hekimlerine teşvik ödemesi yapılacak kıstaslara, kronik hastalık taramaları, akılcı ilaç kullanımı, kamu, özel ve üniversite hastanelerine yapılan kişi başı hekime müracaat sayısının azaltılması, aile hekimliği birimi memnuniyet oranının il oranının üzerinde olmasına ilişkin hususlar da eklendi.

Düzenlemelerle, hekim başına düşen hasta sayısı azaltılarak kronik hastalık ve kanserlere yönelik tarama ve izlemlerinin etkin yapılmasının teşviki, vatandaşlara aile hekimliklerince ayrılan sürenin artması ve daha nitelikli hizmet sunumunun sağlanması amaçlanıyor.

Yönetmelik, 1 Kasım 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

IMF: Geçen yıldan bu yana Türkiye'deki politika değişiminden oldukça olumlu etkilendik

2024-10-24 22:38 - Ekonomi

Türkiye ulaştırma programlarına gelecek yıl 662,6 milyar lira harcayacak

2024-10-23 17:20 - Ekonomi

Bebek katilleri PKK'lı hainlerden, Askerî Hastanelerde İstikbâl karartan zalim FETÖ’CÜ doktorlara... -E. Yarbay Halil Mert yazdı-

2024-10-24 06:55 - En Son Yazılar

Ekonomik güven endeksi ekimde aylık bazda yüzde 3,2 arttı

2024-10-30 10:47 - Ekonomi

Maliye eski tip POS cihazlarını kullanmaya devam edenlerin kapısını tek tek çalacak

2024-10-28 10:08 - Ekonomi

Bakan Şimşek: Ülkemize olan çok yoğun ilgi, programımızın doğru ilerlediğini açıkça gösteriyor

2024-10-26 16:18 - Ekonomi

Lufthansa, Tel Aviv'e uçuş iptallerini 25 Kasım'a kadar uzattı

2024-10-28 17:02 - Dünya

Çin'de yaklaşan Trami Tayfunu nedeniyle Haynan Adası'nda balıkçı gemileri limana çağrıldı

2024-10-27 18:07 - Dünya

AB ülkelerinde elektrik fiyatları yükseldi

2024-10-28 14:17 - Ekonomi

BRICS: Gelişmekte olan ülkeler için ‘Mıknatıs’ ve Batı ittifaklarına alternatif -Okay Deprem yazdı-

2024-10-25 08:44 - En Son Yazılar

İlgili Haberler

Bakan Memişoğlu, boğulma tehlikesi geçiren bebeği kurtaran 112 personelini tebrik etti

22:18 - Sağlık

Sağlık çalışanı kadınlar, hastaların sağlığına kavuşması için fedakarca görev yapıyor

13:32 - Sağlık

İftar ve sahurda "ağız sağlığı için süt ürünleri tüketin" tavsiyesi

13:28 - Sağlık

SGK'nin geri ödeme listesine 5 kanser ilacı daha alındı

11:43 - Sağlık

Hormon ilaçları ve gıdalardan alınan hormon bozucular kısırlığa yol açıyor

11:42 - Sağlık

Günün Manşetleri

ABD Hazine Bakanı Bessent, yaptırımlar konusunda tereddüt etmeyeceklerini söyledi

23:58 - Ekonomi

Kurtulmuş: Yeni bir dünya kurulacak, Türkiye kendisine gösterilen yerde değil, kendisinin istediği yerde oturacaktır

23:44 - Siyaset

Trump yönetiminin federal hibe ve kredilerini durdurma kararı bir kez daha engellendi

23:41 - Dünya

Norveç, Ukrayna'ya 4,6 milyar dolar ek yardım yapacağını duyurdu

23:28 - Dünya

ATAK helikopterinin namlusuna yerleştirilen kamerayla kaydedilen görüntüler paylaşıldı

23:27 - Gündem