?>

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı 'bakım sigortası' modelini masaya yatırdı

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca düzenlenen Engelli ve Yaşlı Bireyler için Bakım Sigortası Çalıştayı'nın sonuç raporunda, Türkiye'de uzun dönemli bakım modelinin belirlenmesinin büyük önem taşıdığı vurgulandı.

Gündem - 4 yıl önce

Ankara

2021-2023 dönemine ilişkin Yeni Ekonomi Programı (YEP) kapsamında, vatandaşların uzun süreli bakımlarını garanti altına alacak, özellikle yaşlılık dönemlerinde rahat etmelerini sağlayacak, kişilerin belli oranlarda katılım yapacağı Uzun Dönemli Bakım Sigortası modelini hayata geçirmeyi planlayan Bakanlık, sistemle ilgili uluslararası örnekleri incelemeye başladı.

Bu amaçla Bakanlık Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Avrupa Komisyonu Teknik Destek ve Bilgi Değişim Ofisi (TAIEX) iş birliğinde ocak ayı sonunda çevrim içi düzenlenen Engelli ve Yaşlı Bireyler için Bakım Sigortası Çalıştayı'nın sonuç raporu yayımlandı.

Raporda, engelli ve yaşlılara yönelik bakım modelleri ve bu modellerin finansman yöntemlerine ilişkin uluslararası örneklerin ele alındığı çalıştaya, AB üyesi ülkelerden uzmanların yanı sıra kamu kurum ve kuruluşları ile sivil toplum kuruluşlarından 90 temsilcinin katıldığı belirtildi.

Çalıştayda özellikle İsveç, Fransa ve İrlanda'da uygulanan uzun dönemli bakım sigortası modellerinin detaylı incelendiği bildirilen raporda, bu konuda Türkiye'de gelecek dönem atılması gereken adımlara ilişkin görüş alışverişinde bulunulduğu aktarıldı.

Yaşlanan nüfusa dikkat çekildi

Bakanlık bürokratları ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) uzmanlarının sunumlarının yer aldığı raporunda, nüfusun yaşlanması ve buna bağlı artan engellilik konusunun 21. yüzyılın en önemli demografik dönüşümlerinden biri olduğu vurgulandı.

Bu demografik dönüşümle bakıma ihtiyaç duyacak kişi sayısının da artacağına işaret edilen raporda, her ülkenin ekonomik, toplumsal ve kültürel yapısına göre çözüm modelleri geliştirmeye çalıştığı belirtildi.

Türkiye'de de uzun dönemli bakıma ihtiyacın gelecekte giderek artacağının öngörüldüğü, bu sebeple uzun dönemli bakım modeli ile finansman yönteminin belirlenmesinin büyük önem taşıdığı ifade edilen raporda ayrıca yaşlı ve engellilere yönelik hizmet kalitesinin değişen, gelişen yaşam koşulları dikkate alınarak artırılmasının önemine değinildi.

Yaşlı ve engelliler için Fransa'da "APA", İrlanda'da "Ev Arkadaşlığı" sistemi uygulanıyor

Raporda, İsveç Sağlık ve Refah Kurulu Kıdemli Danışmanı Karin Flyckt, İrlanda Sağlık Hizmetleri Yöneticisi Joanne Haffey ile Fransa Sosyal İşler Bakanlığı Misyon Başkanı Jean-Yves Hocquet'in ülkelerindeki uzun dönemli bakım modelleri hakkında aktardığı bilgilere de yer verildi.

Buna göre, İsveç'te yaşlı ve engellilerin uzun dönemli bakımlarından yerel yönetimler sorumlu fakat bu hizmetler özel sektör tarafından da sunulabiliyor. Yaşlı bireylerin bakımına ilişkin harcamaların yüzde 60'ı devlet tarafından sübvanse ediliyor. Engelli kişilere yönelik de kişisel destek ve yardım hizmetleri sunuluyor, özel konutlar ve kısa dönemli bakım hizmetleri sağlanabiliyor.

İrlanda'da ise kurumsal bakıma alternatif bir yöntem olarak engelli birey ile ev arkadaşlığı yapılabilen, engelli bireylerin hem bakım hem de sosyal ve psikolojik ihtiyaçlarına istinaden geliştirilen "Ev Arkadaşlığı (House Mates)" uygulaması sürdürülüyor.

Fransa'da ise uzun dönemli bakım modeli olarak "Kişiselleştirilmiş Bağımsızlık Desteği (APA)" uygulanıyor. Gelir kriterinin yer almadığı APA'nın yüzde 80'i devlet, yüzde 20'si kişilerin kendi gelirlerinden oluşuyor. Sistemden 1 milyon 300 bin kişi yararlanıyor. Bu kişilerin yüzde 59'u evlerinde yüzde 41'i ise kurumlarda kalıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

YÖK’ün hatası Uçak Elektrik - Elektronik mühendislerini mağdur etti

2021-02-09 11:48 - Özel Haber

TÜİK, İşgücü Piyasası Danışma Kurulu oluşturulduğunu bildirdi

2021-02-08 18:56 - Ekonomi

AB, Kovid-19 aşısında yeni mRNA teknolojisi yerine geleneksel yöntemlerle üretileni almak istemiş

2021-02-07 18:01 - Dünya

Ağalarov'un Crocus Group şirketinin inşaat projeleri tüm hızıyla devam ediyor

2021-02-08 10:39 - Özel Haber

İsrail Başbakanı Netanyahu'dan UCM'nin Filistin lehine verdiği karara tepki

2021-02-06 02:01 - Dünya

'Tatlı Kaçıklar'ın Saffet'i: Yalçın Menteş

2021-02-06 19:12 - Magazin

Gazeteci Arseven: Türkiye uyuşturucuda transit ve hedef ülke!

2021-02-10 23:34 - Medya

Rönesans Holding: Rusya'daki Tolyatti projesini de tamamladık

2021-02-10 09:40 - Özel Haber

Raşit Anaral’ın romanı “Beni Yuvada Unuttular” bir çok kitabı geride bıraktı

2021-02-11 15:16 - Özel Haber

Öztürk Yılmaz: Boğaziçi üniversitesi olayı muhalafetin kukla olduğunun net göstergesi

2021-02-07 01:27 - Siyaset

İlgili Haberler

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler hakkındaki karar Resmi Gazete'de

01:03 - Gündem

Yeşilay Genel Başkanı Dinç: "Her gencimiz, her çocuğumuz mukaddestir, korunmalıdır"

22:37 - Gündem

Ağrı'da araç kazasında bir asker şehit oldu

17:58 - Gündem

Sakarya'nın Karasu sahilindeki kıyı erozyonu sürüyor

17:53 - Gündem

Kahramanmaraş'ta ağır hasarlı binaların yıkımı devam ediyor

17:42 - Gündem

Günün Manşetleri

Yargıtay ve Danıştay üyeliklerine seçilenler hakkındaki karar Resmi Gazete'de

01:03 - Gündem

Bank of America'nın bazı müşterileri hesaplarına erişim sorunu yaşadığını bildirdi

00:57 - Dünya

Nevşehir'de otomobilin direğe çarparak ikiye bölünmesi güvenlik kamerasına yansıdı

00:42 - Asayiş

"AECSD & AMEDA İstanbul Zirvesi 2024" başladı

00:32 - Ekonomi

Şampiyonlar Ligi'nde ikinci hafta maçları tamamlandı

00:23 - Spor