AI Tomorrow Summit 2024'te uzaya ilişkin gelişmeler ele alındı

Türkiye'nin uzay alanında yaptığı çalışmalar, gelinen nokta ve geleceğe dönük projeler, AI Tomorrow Summit 2024 etkinliğinde masaya yatırıldı.

Teknoloji - 1 ay önce

Ankara

"Gelecekteyiz" sloganıyla bu yıl 6'ncısı düzenlenen AI Tomorrow Summit 2024, Ankara Bilkent Hotel ve Konferans Merkezi'nde yapılıyor.

Türksat AŞ Genel Müdürü Hasan Hüseyin Ertok, "Göklerden Öte İstikbale Doğru: Uzay" başlıklı panelde, Türkiye'nin uzayı ülke ihtiyaçları için kullanmasının geçmişinin 1980'li yıllara dayandığını söyledi.

Ertok, uydu alanında ülkenin yaptığı çalışmalara değinerek, 30 yıl önce Türkiye'nin kendi uydularıyla haberleşme imkanlarını, hizmetlerini sağlayan ülkeler arasına girdiğini ifade etti.

Türksat'ın filosunda şu an aktif 5 haberleşme uydusu bulunduğunu belirten Ertok, TÜRKSAT 5A ve 5B uydularının 2 yıl önce hizmet vermeye başladıklarını hatırlattı.

Farklı frekans bantlarında hem iyi yayıncılığı hem de özellikle veri haberleşmesi alanında ciddi kapasite artışını gerçekleştirdiklerini dile getiren Ertok, şunları söyledi:

"Önümüzdeki aylarda da TÜRKSAT 6A uydusuna kavuşmayı bekliyoruz. TÜRKSAT 6A, bu ülke için çok önemli bir proje. Yaklaşık 10 yıl önce başlatılan bu proje, zorlu bir süreçten geçti, çalışmalar tamamlandı. Kendi mühendislerimizin tasarladığı, yüksek yerlilik oranına sahip. Haziran başında Florida'ya nakliyesi yapılacak. Temmuzun ikinci haftası uzaya gönderilecek. Gelecek dönemde gözlem ve haberleşme uyduları tarafında yeni projelerle çok daha hızlı bir gelişimin içinde olunacak. Bundan sonraki amaç, Türkiye'yi bölgenin uydu teknolojileri üreten merkezi haline getirmek. Sadece kendi ihtiyaçlarımız değil, başka ülkelerin ihtiyaçlarını karşılayacak ürünler üreterek, uydular üreterek Türkiye'yi bu konuda bir merkez haline getireceğiz."

"Yapay zeka, hayatın her alanını domine edecek"

Türkiye'nin ilk astronotu Alper Gezeravcı da Türkiye'nin on binlerce astronot yetiştirme gibi bir iddiası bulunmadığını belirterek, "Bu işi böyle dünyada yapan bir millet yok. Önemli olan bir insanın astronot olarak başarı hikayesine ulaşması değil. Bu memleketin her alanda yetişmiş insana ihtiyacı var. Yetişme potansiyeli yüksek genç kardeşlerimizin önündeki ilham hikayelerinden yola çıkarak, dünyanın gelişmiş bütün milletleriyle eş değer düzeyde potansiyellerini aktarabilecek olduklarını idrak etmeleri önemliydi." diye konuştu.

Uzayda yasal limitin 100 kilometre olduğunu, bu sınırı geçince uzaya, yani yer çekimsiz alana erişildiğini söyleyen Gezeravcı, 400 kilometre mesafede 28 bin kilometre hızla dünyanın etrafında her 90 dakikada tur atan dünyanın gelişmiş ve komplike araştırma laboratuvarı Uluslararası Uzay İstasyonu deneyimini paylaştı.

Herkesin yapay zekaya biraz zaman ayırmasının önemli olduğunu dile getiren Gezeravcı, "Yapay zeka hayatımızın her alanını domine edecek şekilde gelen bir sektör. Bunun içine yakın süreçte uzay da dahil olacak. Dolayısıyla gençlere öncelikle yapay zeka konusunda altyapılarını sağlam tutmalarını tavsiye ederim." dedi.

"Kendi fırlatma istasyonumuz konusu çok önemli"

Türkiye Uzay Ajansı Başkanı Yusuf Kıraç da Orta Asyalı iki gök bilimci Fergani ve Biruni'nin modern bilimin oluşmasındaki katkılarına dikkati çekti.

Nasiruddin Tusi ve Uluğ Bey'in rasathanelerinin modern ölçümlerle yapıldığını belirten Kıraç, Uluğ Bey'in, rasathanesinde 992 yıldızın tam yerini belirlediğini, bu isimlerin kendilerinden sonra gelen, başta Kopernik olmak üzere önemli isimleri de etkilediğini ifade etti.

Uzayda yörüngeler arası transferin çok önemli olacağını dile getiren Kıraç, şunları kaydetti:

"Buradaki teknolojileri etkin kullanan ülkelerin öne geçeceğini düşünüyoruz. 2026'da Ay'a erişim planımızda hibrit itki sistemini geliştiriyoruz. Bunun çok önemli olacağını düşünüyoruz. İnsan kaynağı parasal kaynaktan çok daha önemli. Ayrıca, kendi fırlatma istasyonumuz konusu da çok önemli. İleriki zamanlarda bununla ilgili de haberleri duyacaksınız."

"Uzayda hareket edebilme kabiliyetine ihtiyacınız var"

DeltaV Uzay Teknolojileri Genel Müdürü Arif Karabeyoğlu da uzay sektöründe başı çeken ülkelerden ziyade şirket ve insandan söz edilmeye başlandığını belirtti.

Uzayın ekonomik açıdan önemine işaret eden Karabeyoğlu, ülke olarak bu projelere devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Karabeyoğlu, uzayda hareket etme kabiliyetine de değinerek, "Bugün uzayda 10 bin uydu var. 10 yıl önce 1000'di, 10 sene sonra ise 100 bin uydu olacak, uzayda bir trafik oluşacak. Bu uyduların uzay içinde hareket ettirilebilmesi, değişik yerlere götürülebilmesi, bakım onarım için uzayda hareket edebilme kabiliyetine ihtiyacınız var." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

BBVA, OpenAI ile anlaşma imzaladı

2024-05-22 19:17 - Teknoloji

İrlanda'da Dublin College Üniversitesi öğrencilerinin Filistin'e destek gösterileri sürüyo

2024-05-20 20:42 - Dünya

Kalıtsal hastalık "herediter anjioödem"de gırtlakta şişlik, ölüm riski taşıyor

2024-05-21 14:52 - Sağlık

Manisa'da üzüm üreticisi asma yaprağı ile ek gelir sağlıyor

2024-05-22 12:17 - Çevre-Hayat

Paris'te 'Türk Mutfağı Haftası'nda Ege Bölgesi'ne özgü yemekler tanıtıldı

2024-05-23 10:12 - Magazin

İran Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı İsmaili, Reisi’nin helikopter kazasında yaşananları anlattı

2024-05-21 22:12 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Ankara’da Yozgat Yerköy Beserek Köyü Kırım Tatar Hıdırellez Şenliği düzenlendi

2024-05-20 00:49 - Özel Haber

Edirne'de üniversite öğrencilerinin "Gazze Dayanışma Çadırı"ndaki nöbeti sürüyor

2024-05-21 17:52 - Gündem

Rusya Ticaret ve Sanayi Bakan Yardımcısı Gruzdev’in katıldığı RTİB toplantısında Türk-Rus işbirliği ele alındı

2024-05-22 14:42 - Özel Haber

Gazze'de yaşananlar Tekirdağ'da üniversite öğrencilerinin hazırladığı tiyatro oyunuyla anl

2024-05-20 18:57 - Gündem

İlgili Haberler

Kuzey Amerika bitkisi 'Oenothera biennis' Güneydoğu'da sözleşmeli tarımla yetiştirilecek

14:47 - Teknoloji

BM Dış Uzay İşleri Direktörü Maini: "Uzay faaliyetlerinde sürdürülebilir olunmalı"

14:22 - Teknoloji

AB'den Apple'a soruşturma

13:58 - Teknoloji

Türkiye yeni uydusuyla "uzay vatan"daki gücünü pekiştirecek

12:07 - Teknoloji

İTÜ Vefa Havacılık Takımı ABD'de düzenlenen roket yarışmasında şampiyon oldu

14:48 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail'in Gazze'de bir eve düzenlediği saldırıda Heniyye'nin kız kardeşi ile 9 kişi ö

09:02 - Dünya

Ankara'da FETÖ soruşturmasında 24 şüpheli hakkında gözaltı kararı

08:38 - Asayiş

'Kalkan-24' denetimlerinde 1456 düzensiz göçmen yakalandı

08:22 - Asayiş

Nijerya'da terör örgütü Boko Haram'ın rehin aldığı 99 kişi kurtarıldı

08:17 - Dünya

Macron'dan muhalefet partilerinin programlarının "iç savaş"a yol açabileceği uyarısı

08:13 - Dünya