ERZİNCAN - BARIŞ YALÇINKAYA
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ve Başbakanlığın koordinasyonuyla Ukrayna'dan getirildikleri Türkiye'ye yerleştirilen Ahıska Türkleri, öz vatanlarına alıştı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın geçen yıl Ukrayna'nın başkenti Kiev'i ziyaretinde verdiği talimat sonrası, 72 yıldır sürgünde olan Ahıska Türklerinin öz vatanları Türkiye'de iskan ettirilmesi amacıyla 25 Aralık 2015'ten itibaren başlatılan çalışmalar sürüyor.Başbakanlığın koordinesinde sürdürülen çalışmalar çerçevesinde söz konusu tarihten itibaren 4 kafile halinde Türkiye'ye getirilen bin 735 Ahıska Türkü, Başbakan Binali Yıldırım'ın baba ocağı Erzincan'a yerleştirildi.Başbakanlık Toplu Konut İdaresince (TOKİ) kendileri için yaptırılan konutlardaki eşyalı dairelerine yerleştirilen Ahıska Türklerine, öz vatanlarına adapte olmalarını sağlamak amacıyla mesleki eğitimlerin de arasında bulunduğu çeşitli eğitimler verildi.Öz vatanlarına alışmaları için el sanatlarından kepçe operatörlüğüne, dini eğitimden Türkiye'nin genel yapısına kadar birçok konuda açılan kurslarda eğitim alan Ahıska Türklerinin özellikle aile büyükleri ve gençleri İŞKUR aracılığıyla kentteki kamu kuruluşları ve özel sektörde işe alındı.Sürgün hayatlarının ardından öz vatanlarına kavuşup ev ve iş sahibi olan ve kendilerine tahsis edilen evlerinde gönül rahatlığı ile yaşayan Ahıska Türklerinin büyük çoğunluğu yöreye adapte oldu. Çocukları yörede yaşayan çocuklarla aynı okula giden, aynı servis aracını kullanan Ahıska Türkleri, yıllardır Türkiye'de yaşıyormuş gibi yöre insanı ile aynı çay ocağında oturup, aynı esnaftan alışveriş yapıp birbirlerine misafirliğe gidiyor.Yöre halkı tarafından da oldukça sıcak karşılanan Ahıska Türkleri, hayatlarını öz vatanlarında sürdürmenin mutluluğunu yaşıyor. Kısa süre önce ilçeye getirilip yerleştirilen bazı Ahıska Türklerinin ülkeye adaptasyonu için başlatılan çalışmalar da sürüyor.
" Beceri, dil ve mesleki kurslar açılıyor"
Dünya Ahıska Türkleri Birliği (DATÜB) Genel Sekreteri Fuat Uçar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ukrayna'dan Türkiye'ye gelen Ahıska Türklerinin göçünün Mart 2015'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kiev ziyaretinde verdiği talimatla başladığını ve son olarak dördüncü kafilenin de Erzincan'a getirildiğini anımsattı.Ahıska Türklerinin öz vatanlarına göçünü çok yönlü olarak ele aldıklarını belirten Uçar, şöyle devam etti:"Sadece onları buraya getirmek değil, yerleşmelerinden Türkiye'ye uyumlarına, eğitimlerine, sağlık problemlerine, istihdamlarına, vatandaşlık verilmesi çalışmalarına kadar her alanda çalışma yapılıyor. Burada onlar için beceri, dil ve mesleki kurslar açılıyor. Bir de Diyanet İşleri Başkanlığı boyutu var, orada da da dini eğitimle ilgili kurslar var. Bu çalışmaların hepsi çok yönlü olarak kendi dallarında devam ediliyor." Uçar, Ahıska Türklerinin büyük çoğunluğunun öz vatanlarına adapte olduğunu ancak farklı sosyal ekonomik ve kültüre alışmış insanların Türkiye'ye tamamen uyum sağlamasının zaman alacağını ifade eden Uçar, konu ile ilgili tüm kurumların ellerinden geleni yaparak hizmet ettiğini, erkek ve kadınlar için çeşitli kurslar açıldığını vurguladı.
"Ahıska Türklerinin adaptasyonu konusunda hiçbir problemi yok"
Devletin de bu konuda çok hassas olduğunu dile getiren Uçar, "Çünkü çok büyük emek veriliyor. Cumhuriyet döneminin en kapsamlı göçü yapılıyor. Bu göçün heba edilmemesi için devletimiz hassaslıkla bu konunun üzerinde duruyor. Bunun içinde iş istihdamı ile ilgili ne yapılması gerekiyorsa yapılıyor, bununla ilgili çalışmalar çok hızlı bir şekilde devam ediyor." diye konuştu.Fuat Uçar, Ahıska Türkleri ile Türkiye'de yaşayan halkın birbirinden farklı olmadığına işaret ederek "Ahıska Türklerinin adaptasyonu konusunda hiçbir problemi yok. O insanların örf adetleriyle kültürlerinin burayla bir farkı da yok, yalnızca bölgeden uzak yaşamaktan kaynaklı farklılık olabilir o da kısa sürede ortadan kalktı, şimdi uyumla ilgili bir sorun yok." değerlendirmesinde bulundu.
Ahıska Türkleri, öz vatanlarında yaşamaktan memnun
Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yaşayan 7. sınıf öğrencisi 13 yaşındaki Ahıska Türkü Dinara Mirza, öz vatanında okumanın mutluluğunu yaşadığını belirterek "Okul çok güzel. Öğretmenlerimiz, müdürler, hepsi bize çok iyi davranıyorlar. Bizi seviyorlar, biz de onları seviyoruz. Vatanımızdayız, çok mutluyuz. Burası çok güzel. Bizi buraya getirdikleri için herkese çok teşekkürler." dedi.Dinara Mirza'nın teyzesinin kızı Dinara Halilova (13) da Türkiye'ye alıştığını anlatarak "Bizi getirdikleri için çok teşekkür ederiz. Okulumuza da alıştık, yepyeni arkadaşlar edindik. Her şey çok güzel, herkesi çok seviyoruz tabii onlar da bizi seviyorlar. Geleceğe çok güzel bakıyoruz, öğreniyoruz, geleceğimizin iyi olacağını umuyorum." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yıldırım'a teşekkür
İlçede yaşayan Ahıska Türkü Gülgez Mirza (38) ise Türkiye'ye adapte olmaya başladığını aktararak "Yeni hayatımıza yavaş yavaş alışıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Başbakan Yıldırım’a ve gelmemize yardımcı olan herkese teşekkür ederiz. Çocuklar okula gidiyorlar, ihtiyaçlarımız karşılanıyor bir sıkıntımız yok. Her şey çok güzel." ifadelerini kullandı.Ukrayna'dan Türkiye'ye ilk gelen Ahıska Türklerinden Sait Kazım da 25 Aralık 2015'te Türkiye'ye geldiklerini anımsatarak şunları kaydetti:"Devletimizden razıyız. Bize ev verdiler, sahip çıktılar, işimiz var çalışıyoruz. Burası çok güzel, insanlar ve devletimiz çok sağlam. İşimiz, vatanımız, bayrağımız ve milletimiz olduğu için çok seviniyoruz. O yüzden çok memnunuz. Bayanlarımız da gençlerimiz de işsiz, değil çalışıyorlar. Hepimiz öz vatanımıza alıştık."
Kaynak: AA
dikGAZETE.com