?>

Ağır sanayide fosil yakıtların yerini biyokütle ve hidrojenin almasına yönelik çalışmalar arttı

Hidrojeni enerji sektöründe kullanmaya dönük destek politikaları geliştiren yaklaşık 20 ülke, kimya, petrokimya, demir, çelik ve diğer madenlerin üretimi ve işletimi için gerekli olan enerjiyi sürdürülebilir ve temiz kaynaklardan sağlamayı amaçlıyor.

Teknoloji - 3 yıl önce

Ankara

Büyük sermaye gerektiren ve ülkelerin gelişmişlik seviyesinin göstergelerinden biri kabul edilen ağır sanayilerde, enerji ve ham madde olarak kullanılan petrol ve doğal gazın yerini biyokütle ve hidrojenin alması öngörülürken, dünya genelinde buna yönelik çalışmalarda artış yaşanıyor.

Geçen yılın sonunda yaklaşık 20 ülke hidrojenin enerji sektöründe kullanımına yönelik destek politikaları geliştirdi.

Bu ülkeler, kimya, petrokimya, demir, çelik ve diğer madenlerin üretimi ve işletimi için gerekli olan enerjiyi sürdürülebilir ve temiz kaynaklardan sağlamayı amaçlıyor.

21. Yüzyıl Yenilenebilir Enerji Politikaları Organizasyonu'nun (REN21) 2021 Yenilenebilir Enerji Küresel Durum Raporu'dan derlenen bilgilere göre, yenilenebilir enerji sınıfında yer alan biyokütlenin bu sektörde petrol ve doğal gazın yerini alabileceği öngörülürken, yüksek sıcaklıklara ihtiyaç duyulan ağır sanayide yenilenebilir hidrojenin itici güç olabileceği vurgulanıyor.

Rapora göre, geçen yıl yenilenebilir kaynaklardan ısı enerjisi üretiminin yüzde 90'ı sahalardaki biyokütlenin işlenmesiyle elde edilirken, enerji yoğun endüstriler olan kimya, petrokimya, demir çelik, çimento ve kireç sanayisinde bu potansiyelin değerlendirilebileceği ifade ediliyor.

Ağır sanayide kullanılan petrol, doğal gaz ve kömür, bu işletmelerde ihtiyaç duyulan 1000 dereceye yakın sıcaklığa ulaşılmasını sağlıyor.

Bu yakıtların neden olduğu ağır çevresel sorunların üstesinden gelebilmek için küresel çözüm arayışlarında hidrojen alternatifi önemli bir yer tutuyor.

Küresel anlamda küçük ve orta ölçekli hidrojen projeleri geliştirilirken, bu projelerin ağır sanayi, enerji ve ulaşım sektörlerinde kullanılmasına yönelik çalışmalar artış gösterdi.

- Ağır sanayi kaynaklı karbondioksit salımına "hidrojen" çözümü

Kimya ve petrokimya endüstrisi en fazla enerji kullanan sektörlerinde başında gelirken, bu sektörler küresel anlamda enerji kaynaklı karbondioksit üretiminin yüzde 5'inden sorumlu olarak görülüyor.

Rapora göre, Almanya, Avustralya, ABD, Suudi Arabistan, İtalya,Norveç, İspanya, Danimarka gibi ülkelerde endüstriyel amonyak üretiminde hidrojen kullanımı çalışmaları ivme kazanırken, Hollanda'da ise metanol üretiminde yenilenebilir hidrojen kaynaklarının kullanılması çalışmaları devam ediyor.

Demir çelik endüstrisi, küresel enerji kaynaklı karbondioksit emisyonlarının yüzde 8'inden fazlasının sorumlusuyken, ağır sanayi alanları içinde en fazla emisyona sebep olan bu sektörde enerji kullanımında köklü değişim için çalışmalar devam ediyor.

İsveç, yeşil hidrojenin kullanılmasıyla demir çelik endüstrisindeki fosil kaynak baskısını azaltmayı hedeflerken, bu alanda kömür yerine hidrojen ve diğer temiz kaynakların kullanılması amaçlanıyor.

İsveç'te faaliyet gösteren bir start-up, dünyanın en büyük hidrojen elektrolizi yatırımını gerçekleştirerek, çelik üretimini temiz kaynaklardan sağlamayı hedefliyor. Tesisin 2024 yılında devreye alınması planlanıyor.

Almanya'nın en büyük çelik üreticisi Thyssenkrupp da 2025 yılına kadar üretim zincirinde yenilenebilir hidrojenin kullanılacağını duyurarak, ağır sanayide hidrojen kullanımında önemli bir adım attı.

Küresel karbondioksit emisyonlarının yüzde 6,7'sinden sorumlu çimento ve kireç endüstrisinde ise emisyon kaynağı enerji olmamasına rağmen bu alanda enerji kullanımında temiz ve sürdürülebilir kaynakların artırılması amaçlanıyor.

Çimento ve kireç endüstrisinde İngiltere, Dominik Cumhuriyeti ve bazı Avrupa ülkelerinde enerji kaynağı olarak biyokülte ve hidrojenden faydalanılması amaçlanıyor.

- Türkiye'deki hidrojen çalışmaları

Türkiye'de bu yıl içinde sektör temsilcileri ve kamuoyu görüşleri alınarak Türkiye'nin hidrojen stratejisinin oluşturulması hedefleniyor.

Nisan ayında ilk kez, doğal gaz ile hidrojenin karıştırılarak evsel cihazlarda kullanılması amacıyla projelendirilen GAZBİR-GAZMER Temiz Enerji Teknoloji Merkezi açılarak hidrojen alanında önemli bir adım atıldı.

Ayrıca, ülkede rafineriler ve demir çelik endüstrisi başta olmak üzere doğal gaz dağıtım şirketleri, çimento ve gübre üreticileri, enerji sektöründe çalışan şirketler de hidrojenin kullanımına ilişkin çalışma yapıyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı hidrojeni 4 ana kazanım için elde etmeyi amaçlıyor. Bu amaçlar, daha fazla yenilenebilir enerjiyi sisteme dahil etmek, ısı sektörünü karbon emisyonsuz bir hale getirmek, yerli kömürden hidrojen üretimi gerçekleştirmek ve hidrojen depolama ve tutucusu olarak borun kullanımını artırmak şeklinde sıralanıyor.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

Kadın akademisyen belgeseli için motosikletiyle Afrika'yı keşfe çıkıyor

2021-06-21 15:43 - Magazin

Fındıkta sulama sistemleriyle verim ve kalite artıyor

2021-06-23 15:31 - Ekonomi

George Floyd'u öldürmekten suçlu bulunan polise 22,5 yıl hapis cezası verildi

2021-06-26 02:45 - Gündem

Müsilajın tehlikeli atık olmadığı açıklamasına rağmen balık satışlarındaki düşüş devam ediyor

2021-06-19 15:21 - Ekonomi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Yunanistan'ın tahriklerden ve kışkırtıcı adımlardan vazgeçmesi lazım

2021-06-20 15:56 - Siyaset

Üniversite sınavına girecek adaylara tavsiyeler

2021-06-22 13:26 - Eğitim

Burak Elmas Galatasaray'ın 38. başkanı oldu

2021-06-20 01:59 - Gündem

Askeri fanlar yerlileştirildi, Türkiye dünyadaki üçüncü üretici oldu

2021-06-20 15:31 - Teknoloji

TRT Genel Müdürü Eren: Yayın Strateji Merkezi sayesinde tüm kanallarımızın 5 yıllık planları hazır

2021-06-19 17:17 - Medya

Çivi ve teller Ağrılı filografi sanatçısının elinde hayat buluyor

2021-06-22 20:31 - Çevre-Hayat

İlgili Haberler

Güney Kore üçüncü casus uydusunu başarıyla uzaya fırlattı

17:58 - Teknoloji

Çin, iletişim test uydusu fırlattı

16:42 - Teknoloji

'Harezmi Eğitim Modeli' uygulanan atölyelerde yetişen öğrenciler robotikte ezber bozuyor

13:38 - Teknoloji

Tapuda yapay zeka dönemi başladı

10:47 - Teknoloji

Türkiye ile İspanya arasında Jet Eğitim Uçağı Projesi'nde işbirliğine yönelik mutabakat zaptı

15:47 - Teknoloji

Günün Manşetleri

İsrail basınına göre, Slovenya, İsrail'in Eurovision 2025'ten çıkarılmasını resmen talep etti

02:48 - Medya

Kar paylarında tevkifat oranı artırıldı

01:38 - Ekonomi

E-ticaret kapsamında mal satışı ve hizmetlerde tevkifat oranı yüzde 1 olarak belirlendi

01:33 - Ekonomi

Diyanet İşleri Başkanlığının 4 bin imam hatip alım ilanı Resmi Gazete'de

01:18 - İslam-Hayat - CemâziyeleAhir 1446

Halep'te binlerce kişi, Syria Relief tarafından düzenlenen konsere katıldı

01:07 - Magazin