ANKARA
Anadolu Gençlik Derneği (AGD) öncülüğünde toplanan grup, Filistin'de işgalin yolunu açan Balfour Deklarasyonu’nu, 100.yılında bir açıklamayla protesto etti.
AGD öncülüğünde toplanan grup, Filistin bayrakları ve İngiltere'yi protesto eden ifadelerin yer aldığı dövizlerle İngiltere'nin Ankara Büyükelçiliği yakınlarına geldi. Basın açıklaması öncesinde Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu.
Grup adına bir açıklama yapan AGD Ankara Şube Başkanı Hasan Karaman, 2 Kasım 1917’de İngiltere Dışişleri Bakanı Arthur James Balfour’un Siyonist hareketin önde gelen isimlerinden Rothschild’e yazdığı mektupta "Majestelerinin hükümeti, Filistin’de Yahudiler için bir ulusal yurt kurulmasını uygun karşılamaktadır. Bu hedefin gerçekleştirilmesini kolaylaştırmak için elinden geleni yapacaktır." ifadelerine yer verdiğini kaydetti.
Bu mektubun Filistin topraklarında İsrail’in kurulmasının temelini oluşturduğunu ifade eden Karaman, Filistin halkının direnişine rağmen İsrail devletinin kurulduğunu anlattı.
Karaman, açıklamasında şunları kaydetti:
"Hangi inançtan ya da ırktan olursa olsun kalbinde zerrece merhamet olan herkes, aklıselim sahibi olan herkes siyonist İsrail’in insanlığın baş belası olduğunun farkındadır. Bugün 2 Kasım 2017, Balfour Deklarasyonu’nun 100. yıl dönümü. Bu deklarasyon İngiltere’nin utanç vesikasıdır. İngiltere bu deklarasyondan ötürü öncelikle başta Filistin halkı olmak üzere bütün Ortadoğu halklarından ve bütün insanlıktan özür dilemelidir."
Grup açıklamanın ardından dağıldı.
Balfour Deklarasyonuİngiltere Dışişleri Bakanı Balfour'un Birinci Dünya Savaşı'nın üçüncü yılında Siyonist hareketin önde gelen figürlerinden Rothschild'e hitaben yazdığı "Filistin topraklarında Yahudiler için bir vatan vadeden" mektup, tarihe "Balfour Deklarasyonu" olarak geçti. Deklarasyon, İsrail devletinin kurulmasına giden süreçte en önemli kilometre taşı olarak görülüyor.
Mektubun yazıldığı 2 Kasım 1917 tarihinden bir hafta sonra basınla paylaşılan Balfour Deklarasyonu'na savaş sonunda Osmanlı Devleti'nin imzaladığı Sevr Anlaşması'nda yer verildi. Milletler Cemiyeti'nde 1922 yılında kabul edilen Filistin topraklarındaki İngiliz manda yönetiminin temelini de bu deklarasyon oluşturdu.
Balfour Deklarasyonu sonrasında İngiliz mandası altındaki Filistin'e 1920-1940 arası dönemde Yahudi göçü hız kazandı ve son olarak Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı sırasında Yahudilere yönelik Nazilerin gerçekleştirdiği soykırım sebebiyle göç oranı giderek arttı.
Bu süreçte Filistinliler, topraklarındaki Yahudi nüfusun artışına karşı çıkmaya çalıştı. Ancak İngilizlerin manda yönetimini sonlandırarak Filistin'den çekilmesinin ardından, 1948 yılında Filistinlilerin Nekbe (Büyük Felaket) diye andığı İsrail devletinin kuruluşu gerçekleşti.
Muhabir: Orhan Onur Gemici
dikGAZETE.com