İstanbul
İstanbul Wow Convention Center'da düzenlenen WCI FORUM, 1,5 milyara yaklaşan nüfusu, yıllık 1 trilyon doları zorlayan ithalat potansiyeli ile yeni pazar arayışı içerisinde olan Afrika'nın 54 ülkesinden gelen 1640 iş insanını Türkiye'den 553 üretici ve ihracatçı ile bir araya getirdi.
Forum, Afrika ve Türkiye arasında yeni işbirlikleri kurarak Afrika'ya açılmak isteyen veya ticari ilişkileri geliştirmek isteyen Türk firmalarına Afrika rotalarında pusula olurken, Afrikalı firmalar için de Türk pazarında kazan-kazan bir ticaret imkanı sunuyor.
Forumun açılışında konuşan Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, birçok belirsizlik ve risk faktörü altında küresel ekonomide talebin zayıfladığını, dünya ekonomisi ve ticaretinde normalleşmenin zaman alacağını söyledi.
Risklere rağmen Türkiye ekonomisinin güçlü performansının devam ettiğine dikkati çeken Ağar, "2002-2022 yıllarında ortalama yüzde 5,4 ve 2023 yılının ilk 9 ayında ortalama yüzde 4,7 büyüme gösteren ülkemiz, büyüme performansını son 13 çeyrektir kesintisiz bir şekilde devam ettirmekte." dedi.
Hangi kalkınma stratejisi uygulanırsa uygulansın dış ticaret olmadan ekonomik büyümenin ve kalkınmanın mümkün olmayacağını vurgulayan Ağar, dünyanın dört bir yanını karış karış gezerek yürütülen ihracat seferberliğine devam ettiklerini belirtti.
"Hizmet ihracatı da Afrika ile büyük bir potansiyel arz ediyor"
Özgür Volkan Ağar, forum kapsamında, Türkiye ile Afrika ülkeleri arasındaki ekonomik ve ticari ilişkileri geliştirmeyi, firmaların yeni işbirlikleri tesis etmelerini ve yeni iş ve yatırım fırsatlarını değerlendirmelerini sağlamayı amaçladıklarını bildirdi.
Afrika'nın son yıllarda sosyal, ekonomik ve siyasi alanda kaydettiği ilerlemeye dikkati çeken Ağar, şöyle devam etti:
"Türkiye ve Afrika kıtası, Orta Doğu ve İslam dünyasında köklü tarihi ilişkilere ve ortak bir kültürel mirasa sahip olmakla birlikte, ekonomik potansiyeli hızla büyüyen nüfusu ve son yıllarda yoğunlaşan siyasi ve ekonomik ilişkilerin etkisiyle, başlıca ticaret ortaklarımız arasında yer almaktadır. Kıta ile karşılıklı ticaretimiz son 20 yılda yaklaşık 5 kat artışla, 2023 yılında yaklaşık 32 milyar dolara ulaşırken, 2024 yılına da çok iyi başladık. Nitekim ocak ayında ikili ticaretimizin yüzde 26 artışla 3 milyar dolara yükseldiğini gördük. Afrika kıtasına ihracatımız ise 2002 yılına göre, yaklaşık 12 kat artarak 2023 yılında 21,3 milyar dolara yükseldi. Kıtada bulunan 54 ülkeye yönelik ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 8,3'ünü oluşturuyor."
Mal ihracatı kadar hizmet ihracatının da Afrika ile büyük bir potansiyel arz ettiğini belirten Ağar, "Türkiye hizmet ihracatını son 20 yılda 7 kat artırarak 100 milyar dolar düzeyine ulaştırdı. 2024 yılı hizmet ihracatı hedefimiz ise 110 milyar dolar. Kıtanın barındırdığı potansiyeli bu anlamda en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz." diye konuştu.
Ağar, Afrika'nın, Türkiye'nin dış ticaret politikasında her zaman öncelikli bölgeler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.
"Hedefimiz ticaret hacmini 50 milyar dolara ulaştırmak"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Ahmet Güleç de Afrika'nın ihracat için önemli pazar olduğunu belirterek, Türkiye'nin Afrika'ya yönelik ticaret ve işbirliği odaklı yaklaşımının sadece ekonomik değil, sosyal ve kültürel anlamda da derinleşen bir ilişkiyi yansıttığını söyledi.
Afrika'nın zengin kültürel mirasıyla Türkiye'nin köklü tarihi ve tecrübesi birleşerek geleceğe yönelik umut dolu bir işbirliği potansiyelini ortaya çıkardığını ifade eden Güleç, bu potansiyeli gerçekleştirmek için öncelikle karşılıklı ticareti süratle artırmak gerektiğini vurguladı.
Kazan-kazan ilkesine dayanan ilişkileri daha da geliştirmeyi arzuladıklarını dile getiren Güleç, şunları kaydetti:
"Hedefimiz önce ticaret hacmini 50 milyar dolara, ardından süratle 75 milyar dolara ulaştırmak. Bu hedefler hayal değil, çünkü Türkiye, Afrika’nın büyük bölümüne en yakın üretim üssü. Türk iş insanlarının Afrika’da, Afrika’dan iş insanlarının Türkiye’de yatırımlarının günden güne arttığını görüyoruz. Artan ilişkiler derinleşmeyi de beraberinde getiriyor. Ticarete konu olan ürünler gün geçtikçe çoğalıyor. Afrika’ya ilgi duyan firma sayısı gittikçe artıyor. 2023’te Afrika’ya ihracat yapan firma sayımız 25 bini aştı, yani neredeyse her 5 ihracatçımızdan 1’i bölgeye ihracat gerçekleştiriyor."
"MÜSİAD EXPO'yu Afrika'da yapmayı planlıyoruz"
Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkan Yardımcısı Abdurrahman Uzun da MÜSİAD olarak, gün geçtikçe artan temsilcilikleriyle birlikte, bilhassa yurt dışı teşkilatlanmayı çok önemsediklerini söyledi.
Afrika kıtasının kendileri için çok önemli olduğunu aktaran Uzun, "MÜSİAD olarak biz, Afrika’da kardeşlerimizle birlikte kazanmak için çalışıyoruz. Birlikte çalışacağız, kalkınacağız, kazanacağız. Halihazırda, Afrika’da 20 kadar şube ve temsilcilikle hizmet vermekteyiz. İnşallah bu sayıyı 2024 sonunda 25’e çıkarmayı hedefliyoruz. Üzerinde çalıştığımız bir başka konu ise, geleneksel hale gelmiş olan MÜSİAD EXPO fuarımızı ilk defa yurt dışında gerçekleştirme düşüncesidir. Ülkemiz sınırları haricinde ilk kez yapacağımız bu fuar için Afrika’yı belirledik. Afrika ülkeleri ile görüşmelerimizi, özellikle son iki yıldır bu hedef doğrultusunda artırmaya devam ediyoruz." diye konuştu.
"Forumumuzda bu yıl Portekizce konuşulan ülkelerden de konuklarımız var"
WCI FORUM Başkanı ve Afrika Ticaret Merkezleri Kurucusu Utku Bengisu da forum için bu yıl mottolarını "Gelecek Afrika’da, Geleceği Yakala" olarak belirlediklerini belirterek, Türkiye'nin küresel bir güç olma iddiasını, geleceğin Afrikası ile ticari ve kültürel ilişkilerini geliştirerek ortaya koyduğunu ifade etti.
İlişkilerin sağlamlaşması için düzenledikleri forumların her geçen gün daha da büyüdüğünü dile getiren Bengisu, "10. Dünya Sektörler arası İş birliği Forumu vesilesiyle, 54 Afrika ülkesini temsilen 1640 alıcıyı, Türkiyemizden farklı sektörlerin yer aldığı 553 üretici ve ihracatçı firmamızı bugün misafir ediyoruz. Sudan ve Gambiya’dan teşrif eden değerli bakanlarımız ve büyükelçilerimizle birlikte geleceğin güçlü fotoğrafını ortaya çıkarmış bulunuyoruz." diye konuştu.
Bengisu, "Forumumuzda bu yıl bir ilke imza atıyoruz. Portekizce konuşulan ülkelerden de değerli konuklarımızı sizlerle buluşturuyoruz. Angola’da yaptığımız iş forumu bu ülkelerde büyük bir ilgi uyandırdı. Önemli bir tanıtım kampanyasını Portekizce icra ettik. Sosyal medya ve yaygın kanalları doğru kullanarak, çok az tanıdığımız bu bölgelere, Türkiye’de ilgiyi artırmayı başardık.Angola, Mozambik, Yeşil Brunei Adaları'ndan iş insanları ilk kez ülkemizde ihracatçılarımızla buluşacak." ifadelerini kullandı.
"Fildişi Sahili'nde çok verimli bir etkinliğe imza attık"
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkan Yardımcısı Mustafa Paşahan da birlik olarak özellikle Sahra Altı Afrika'ya ticari organizasyonlar gerçekleştirdiklerini belirterek, geçen yıl aralık ayında Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda organizasyonu ile Fildişi Sahili'nde çok verimli bir etkinliğe imza attıklarını belirtti.
Hazır giyim ve konfeksiyonun Türkiye'nin sanayileşmesinde, kalkınmasında ve ihracatında öncü rolü üstlendiğini ifade eden Paşahan, yenilikçi, yaratıcı, küresel rekabet gücü yüksek bir modayı inşa ettiklerini dile getirdi.
Açılış konuşmalarının ardından foruma katkısı geçen ve etkinliği destekleyen isimlere teşekkür plaketi verildi, büyük aile fotoğrafı çektirildi. İki gün sürecek forumda B2B iş görüşmeleri gerçekleştirilecek.
Kaynak: AA
dikGAZETE.com