?>

Afrika'da bankacılık açılımı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Batı Afrika gezisi gündeminde ekonomi başlıkları dikkati çekerken, Türk iş insanlarının kıtadaki bankacılık sorunlarının çözümüne ilişkin beklentisi karşılık bulmaya başladı.

Ekonomi - 7 yıl önce

ANKARA (AA) - DİLARA ZENGİN / BAHATTİN GÖNÜLTAŞ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın dört Batı Afrika ülkesini kapsayan ve dün başlayan gezisinde ekonomi başlıkları öne çıkarken, Türk iş insanlarının kıtadaki bankacılık sorunlarının çözümüne ilişkin beklentisi de karşılık bulmaya başladı. Türk Ekonomi Bankası (TEB) Banka İlişkileri ve Küresel Ticaret Direktörü Burak Erdem, Afrika'da en aktif bankaların başında TEB'in geldiğini belirterek, "Bugüne kadar çok ciddi işler yaptık, bunu artırma hevesimiz var." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, iş insanlarının da içinde yer aldığı bir heyetle Cezayir, Moritanya, Senegal ve Mali'yi kapsayan ziyareti dün başladı. Erdoğan, siyasi ve diplomatik konuların yanı sıra iş dünyasının beklentilerini de muhataplarıyla masaya yatıracak.

Yıllardır, kıtayla ticaret yapan iş insanları bankacılıkla ilgili sorunların aşılması beklentisini dile getirirken, bazı bankalar bölgeye yönelik faaliyetlerini artırmayı planlıyor. Erdoğan'ın temaslarında bu hususların da gündeme gelmesi bekleniyor.

İş insanlarının "Afrika ülkelerinde şube açılması" talebi çerçevesinde bazı bankaların konuyu değerlendirdikleri ve gelecek süreçte bölgedeki faaliyetlerini artırmayı planladıkları bildirildi.

TEB Direktörü Erdem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Afrika'daki bankacılık faaliyetlerini ve gelecek döneme ilişkin hedeflerini anlattı.

Birçok yatırımcının yeni yatırımlar için alan aradığını ve Afrika'nın özellikle son birkaç yılda çok ön plana çıktığını belirten Erdem, banka müşterilerinden de Afrika'ya yönelik ciddi bir talep olduğunu ve bu talebi karşılamak için çalışmalarını artırdıklarını söyledi.

Erdem, TEB'in bağlı olduğu BNP Paribas grubunun Afrika'da çok aktif olduğuna dikkati çekerek, "Özellikle Kuzey Afrika ve Sahraaltı ülkelerinde grubun iştirakleri var. Bu anlamda da 'Biz en aktif bankayız.' diyebiliriz. Türkiye'nin müteahhitlerine ve Afrika'ya ihracat yapan şirketlerine destek vermek için çok ciddi çalışıyoruz. Bugüne kadar çok ciddi işler yaptık, bunu artırma hevesimiz var." diye konuştu.

TEB'in Afrika'da gruba ait başka bankaları olduğu için müşterilerine daha esnek ve özel koşullar yaratabildiğini vurgulayan Erdem, şöyle devam etti:

"Bankamızın dış ticaretin finansmanına yönelik, akretif garantiler ve benzeri tamamen konvansiyonel kaynaklarla sağladığı imkanlar var. Bir de çok büyük projelere yönelik çalışmalarımız bulunuyor. Büyük projelerde yanımıza devletimizi almaya çalışıyoruz. Projeler, boyutu ve taşıdığı riskler nedeniyle her zaman kolay kolay tek başımıza yapamayacağımız işler haline gelebiliyor. Bu anlamda Türk Eximbank, İslam Kalkınma Bankası İhracat Kredisi ve Yatırımların Sigortası Kuruluşu ile Avrupa'daki ortaklarımızın sağladığı imkanlarla hareket ederek büyük projelere destek veriyoruz."

Bankaların belirli risk yönetim modelleri olduğunu anlatan Erdem, "Afrika'da ilk aşamada aradığımız, karşımızda bir kamu kuruluşu ve devlet garantisinin olması. Müteahhitlerimiz de genellikle devlet kurumu ve hatta devletin başındaki kişiyle görüşerek bu işlere giriyorlar. Sonrasında bu özel sektöre yayılabiliyor ve farklı projeler gelişebiliyor." değerlendirmesinde bulundu.

Erdem, Türkiye'nin Afrika'daki yatırımlara çok destek verdiğini vurgulayarak, bankaların bunu takip ettiklerini, devletin açtığı yoldan girerek destek vermeye çalıştıklarını dile getirdi.

Türk iş insanlarının özellikle Afrika konusunda çok hevesli olduğunu belirten Erdem, şunları kaydetti:

"İş insanlarımız kıtada çok iş yapmak istiyorlar fakat Afrika'ya gidip ülkelerdeki koşulları gördüklerinde son derece sıkıntılı durumlarla karşılaşabileceklerini de anlıyorlar. Burada büyük riskler var. O riskler, ülkelerin gelişmişlik düzeyleriyle ilgili. Bir ödemenin yapılması konusunda dahi büyük sorunlar çıkabiliyor. Dolayısıyla risk anlamında bankalar bunu bilerek hareket etmeye çalışıyorlar ve o riskleri doğru değerlendirip müşterisine hizmet vermek istiyorlar. Müşteri talep etmeye devam edecek, banka da bu riskleri değerlendirerek beklentilere cevap vermeye çalışacak. Bu ikisi her zaman birbirini tam tutamayabilir ama talep geldikçe biz de kendimizi müşterilerimizin ihtiyaçlarına göre geliştirmeye çalışıyoruz. Afrika'da ve özellikle Sahraaltı'nda bankacılığa çok büyük ihtiyaç var. İletişim kanalları açıldıkça, birbirimizi tanıdıkça daha kolay destek verilecek. Bizim buradaki şansımız, grubumuzun oradaki varlığı."

Haftanın Öne Çıkanları

Vatan Şaşmaz'ın oğlu oldu | Yasemin Adalı doğum yaptı

2018-02-20 21:02 - Magazin

Hatay'ın nesi meşhur?|Hatay'da ne yenir, yöresel yemekleri ve tarifleri nelerdir?

2018-02-24 21:37 - Çevre-Hayat

Zeytin Dalı Harekâtı’nda yeni gelişme

2018-02-26 19:07 - Gündem

Tokat'ta ne yenir, meşhur yöresel yemekleri nelerdir, meşhur yiyecekleri nelerdir?

2018-02-22 19:22 - Gündem

Kızılırmak neden kırmızıdır? Kızılırmak ismini nerden almıştır?

2018-02-25 18:47 - Çevre-Hayat

Hocalı Katliamı nedir? Hocalı katliamı tarihi

2018-02-21 17:33 - Genel

Hasan Küçükçetin Diriliş Ertuğrul'da! Hasan Küçükçetin kimdir?

2018-02-27 02:02 - Magazin

TSK, Afrin’de konvoyu vurdu, YouTube da TSK videosunu

2018-02-23 11:21 - Özel Haber

'Albay, darbecilere tepki gösteren vatandaşlara küfrediyordu'

2018-02-21 02:47 - Gündem

Din görevlileri şehitler diyarında Mehmetçik için dua etti

2018-02-24 20:03 - Gündem

İlgili Haberler

Güneş paneli sanayicileri muhtemel afetlere karşı hem teknik hem ekonomik tedbir alıyor

11:22 - Ekonomi

Ticaret Bakanlığının yenilenmiş ürün sistemi Dünya Bankasından ödül aldı

11:03 - Ekonomi

Yeni kurulacak şirketler, Rekabet Kurumu ödemelerini HTS üzerinden de yapabilecek

10:07 - Ekonomi

Bakan Işıkhan'dan 2024 ile 2025 yılında emekli olacakların maaş farkına ilişkin açıklama

09:38 - Ekonomi

Fed Başkanı Powell: Ekonomi sağlam durumda, bunu korumak için araçlarımızı kullanma niyetindeyiz

00:13 - Ekonomi

Günün Manşetleri

Afrika'nın "doğal kahve" merkezi Uganda

11:37 - Dünya

Cammu-Keşmir'deki seçimlerin son aşaması için oy kullanma işlemi başladı

11:32 - Dünya

CANLI: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır, AA Editör Masası'nda

11:28 - Gündem

Güneş paneli sanayicileri muhtemel afetlere karşı hem teknik hem ekonomik tedbir alıyor

11:22 - Ekonomi

TBMM Karma Komisyonda 766 yasama dokunulmazlığı tezkeresi bulunuyor

11:18 - Siyaset