?>

Afrika’da seçimler: Barışçıl demokrasi ve sivil irade

Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gana, Komorlar, Ruanda, Cezayir, Tunus ve Mozambik gibi birçok Afrika ülkesi, 2024 yılında seçime şahit olurken uzmanlar kıtada barışçıl demokrasilerin artmasını umut verici olarak görüyor.

Dünya - 2 saat önce

İstanbul

AA muhabiri, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bizim Afrika Platformu Koordinatörü Faruk Mintoiba ve Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi Araştırmacısı Moussa Hissein Moussa ile 2024 Afrika seçimlerini ve Afrika'nın demokrasi yolculuğunu konuştu.

Moussa, Afrika'da 2024'te 17 ülkede seçim yapıldığına dikkati çekerek, "Eğer yerel seçim, milletvekilleri seçimleriyle birlikte bakarsak 30 civarı seçimin yapıldığı bir yıldan bahsediyoruz. Bu çok çok önemli Afrika'da. Çünkü Afrika'da değişimler genellikle demokratik yolla veya seçimler yoluyla olmuyor. Ancak bu seneyi ayrı bir sene olarak görüyoruz." dedi.

Seçimler yoluyla halkın kendi isteklerini ifade ettiği bir ortam sunulduğunu aktaran Moussa, "Aynı zamanda demokratikleşme sürecinde gerek barış sürecinde gerek çok partili sürecinde çok önemli bir ilerleme kaydedildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz." diye konuştu.

Demokratikleşme sürecinin hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğuna vurgu yapan Moussa, "Yani seçimler çok adil ve şeffaf bir şekilde olmadığında 'seçimsiz bir seçim' olarak sonuçlanabiliyor çünkü halkın isteği ve iradesi tam olarak tamamlanmıyor, sonuçlar gerçeği göstermiyor veya farklı sonuçlarla karşı karşıya kalınabiliyor." açıklamasında bulundu.

Moussa, Senegal'deki seçimleri örnek göstererek, bir önceki seçimlerde yüzde 19 oy alan bir partinin son seçimlerde halkın iradesiyle iktidara geldiğini, halkın isteğinin böylece gerçekleşmiş olduğunu söyledi.

Kıtada daha önceki değişimlerin çoğunun seçimle olmadığını belirten Moussa, şunları kaydetti:

"Değişimlerin çoğunlukla askeri araçlarla olduğunu veya bir karmaşanın sonucunda farklı şekillerde olduğunu görüyorduk ve bu bir nevi bir umutsuzluk doğurdu kıtada. Ancak 2024, yani bu seçimler değişimin ilerlemenin mümkün olabileceği umudunu doğurmuş insanlarda özellikle gençlerde. Daha barışçıl ve demokratik yöntemlerle herkesin istediğini söylediği, istediğini seçtiği yani değişimin ve ilerlemenin olduğu bir demokratik sistemin mümkün olabileceğini görebildik."

Moussa, medyanın da demokratikleşme sürecinde çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, "Seçimlerin şeffaf olabilmesi için ve adil olabilmesi için de medyanın çok önemli bir rolü var." ifadelerini kullandı.

​​​​Bizim Afrika Platformu Koordinatörü Faruk Mintoiba

Mintoiba ise seçimlerle alakalı söylenebilecek en doğru şeyin, nasıl gerçekleştiğine bakmaksızın demokratik sürece bir katkı sağlaması olduğunu aktararak, "Şimdi oturup Afrika'da bu kadar seçim olmuş diyorsak en azından bir şey hakkında hem fikiriz. İnsanların kimler tarafından yönetileceklerini seçebilmeleri için kendilerine bir şans verilmiştir. Bu nedenle bu süreçte Afrika'da demokratikleşme adına sürekli iyi bir şey olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Seçimle değişimin olmasının çok güzel bir gelişme olduğunu aktaran Mintoiba, "Kendinize demokrasi diyorsanız yapabileceğiniz en ufak şey ülkenizde seçimlerin olmasıdır." dedi.

Mintoiba, buna rağmen seçimlerin adil olmasını sağlamak gerektiğinin altını çizerek, "Kurumların tamamen bağımsız olmalarını sağlayabilirsek gerçekten şeffaf ve adil seçimlerin olabileceği bir ortam sağlamış olacağız." diye konuştu.

Halkın seçimlere katılımını sağlamanın çok önemli olduğuna dikkati çeken Mintoiba, "Bir seçim oldu ve bir cumhurbaşkanı ya da bir milletvekili seçildi diyelim. Bu halka, kendilerini kim yöneteceği konusunda bir söz hakkı vermiş sayılır mı? Çok da sayılmaz diyebilirim. Çünkü diyelim ki 30 milyonluk bir ülkede sandığa giden 5 milyon kişi varsa bu insanlar gerçekten bütün halkı temsil ediyor mu?" ifadelerini kullandı.

Mintoiba, halkın demokratik kurumlara güvenmesini sağlayarak seçimlere katılımın artırılabileceğini ve şeffaf ortamların oluşturulmasının da buna katkı sağlayacağını söyledi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Meta uygulamalarına dünya genelinde erişim sorunu yaşandı

2024-12-11 23:37 - Medya

Metil alkolden yapılan yarım çay bardağı içkiyi tüketmek bile ölümle sonuçlanabilir

2024-12-14 11:38 - Sağlık

Esenyurt'ta metal fabrikasında çıkan yangın söndürüldü

2024-12-18 08:08 - Asayiş

"Viral enfeksiyonlardan korunmak için egzersiz yapmayı ihmal etmeyin" uyarısı

2024-12-12 11:28 - Sağlık

TFF, Süper Lig'in 16. haftasındaki VAR kayıtlarını paylaştı

2024-12-17 23:02 - Spor

Samanyolu'ndaki süper kütleli kara deliğin etrafında birbirine çok yakın iki yıldız keşfedildi

2024-12-18 10:42 - Teknoloji

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: İsrail'in Golan Tepelerini aşan eylemlerini son derece tehlikeli görüyoruz

2024-12-18 02:34 - Siyaset

Bazı antimikrobiyallerin hayvanlarda kullanımına yasak getirildi

2024-12-18 09:37 - Sağlık

UEFA Konferans Ligi'nde 6. hafta karşılaşmaları yarın yapılacak

2024-12-18 10:22 - Spor

Fenerbahçe Beko, THY Avrupa Ligi'nde yarın Paris Basketbol'a konuk olacak

2024-12-18 10:55 - Spor

İlgili Haberler

Kremlin: Kiev yönetimi, Rus komutanın ölümüyle sonuçlanan terör saldırısını organize etti

14:07 - Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev: Türkiye'yle her yıl 10'dan fazla ortak tatbikat yapıyoruz

14:03 - Dünya

İsrail, kuruluşundan bu yana işgalle anılıyor

13:22 - Dünya

İsrail basınına göre, Netanyahu Suriye'deki işgalin 2025 sonuna kadar sürdürülmesi emri verdi

13:12 - Dünya

İsrail'in Gazze Şeridi'nin farklı bölgelerindeki saldırılarında 11 Filistinli hayatını kay

13:07 - Dünya

Günün Manşetleri

Borsa İstanbul'dan medya çalışanlarına özel eğitim

14:48 - Ekonomi

Beşiktaş'ta Hüseyin Yücel ve Serdal Adalı, başkan adaylığı başvurusunu yaptı

14:43 - Spor

Konut satışlarında 11 ayda geçen yılın rakamı aşıldı

14:33 - Ekonomi

Borsa İstanbul'da gong Sümer Varlık Yönetim için çaldı

14:28 - Ekonomi

Hatay Altınözü'ndeki kırsal afet konutlarının yapımı sürüyor

14:23 - Gündem