?>

Afrika’da seçimler: Barışçıl demokrasi ve sivil irade

Senegal, Güney Afrika Cumhuriyeti, Gana, Komorlar, Ruanda, Cezayir, Tunus ve Mozambik gibi birçok Afrika ülkesi, 2024 yılında seçime şahit olurken uzmanlar kıtada barışçıl demokrasilerin artmasını umut verici olarak görüyor

Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika - 2 ay önce

İstanbul

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Bizim Afrika Platformu Koordinatörü Faruk Mintoiba ve Afrika Koordinasyon ve Eğitim Merkezi Araştırmacısı Moussa Hissein Moussa ile 2024 Afrika seçimlerini ve Afrika'nın demokrasi yolculuğunu konuştuk.

Moussa, Afrika'da 2024'te 17 ülkede seçim yapıldığına dikkati çekerek, "Eğer yerel seçim, milletvekilleri seçimleriyle birlikte bakarsak 30 civarı seçimin yapıldığı bir yıldan bahsediyoruz. Bu çok çok önemli Afrika'da. Çünkü Afrika'da değişimler genellikle demokratik yolla veya seçimler yoluyla olmuyor. Ancak bu seneyi ayrı bir sene olarak görüyoruz." dedi.

Seçimler yoluyla halkın kendi isteklerini ifade ettiği bir ortam sunulduğunu aktaran Moussa, "Aynı zamanda demokratikleşme sürecinde gerek barış sürecinde gerek çok partili sürecinde çok önemli bir ilerleme kaydedildiğini rahatlıkla söyleyebiliriz." diye konuştu.

Demokratikleşme sürecinin hem olumlu hem de olumsuz yanları olduğuna vurgu yapan Moussa, "Yani seçimler çok adil ve şeffaf bir şekilde olmadığında 'seçimsiz bir seçim' olarak sonuçlanabiliyor çünkü halkın isteği ve iradesi tam olarak tamamlanmıyor, sonuçlar gerçeği göstermiyor veya farklı sonuçlarla karşı karşıya kalınabiliyor." açıklamasında bulundu.

Moussa, Senegal'deki seçimleri örnek göstererek, bir önceki seçimlerde yüzde 19 oy alan bir partinin son seçimlerde halkın iradesiyle iktidara geldiğini, halkın isteğinin böylece gerçekleşmiş olduğunu söyledi.

Kıtada daha önceki değişimlerin çoğunun seçimle olmadığını belirten Moussa, şunları kaydetti:

"Değişimlerin çoğunlukla askeri araçlarla olduğunu veya bir karmaşanın sonucunda farklı şekillerde olduğunu görüyorduk ve bu bir nevi bir umutsuzluk doğurdu kıtada. Ancak 2024, yani bu seçimler değişimin ilerlemenin mümkün olabileceği umudunu doğurmuş insanlarda özellikle gençlerde. Daha barışçıl ve demokratik yöntemlerle herkesin istediğini söylediği, istediğini seçtiği yani değişimin ve ilerlemenin olduğu bir demokratik sistemin mümkün olabileceğini görebildik."

Moussa, medyanın da demokratikleşme sürecinde çok önemli bir faktör olduğunu vurgulayarak, "Seçimlerin şeffaf olabilmesi için ve adil olabilmesi için de medyanın çok önemli bir rolü var." ifadelerini kullandı.

​​​​Bizim Afrika Platformu Koordinatörü Faruk Mintoiba

Mintoiba ise seçimlerle alakalı söylenebilecek en doğru şeyin, nasıl gerçekleştiğine bakmaksızın demokratik sürece bir katkı sağlaması olduğunu aktararak, "Şimdi oturup Afrika'da bu kadar seçim olmuş diyorsak en azından bir şey hakkında hem fikiriz. İnsanların kimler tarafından yönetileceklerini seçebilmeleri için kendilerine bir şans verilmiştir. Bu nedenle bu süreçte Afrika'da demokratikleşme adına sürekli iyi bir şey olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesini yaptı.

Seçimle değişimin olmasının çok güzel bir gelişme olduğunu aktaran Mintoiba, "Kendinize demokrasi diyorsanız yapabileceğiniz en ufak şey ülkenizde seçimlerin olmasıdır." dedi.

Mintoiba, buna rağmen seçimlerin adil olmasını sağlamak gerektiğinin altını çizerek, "Kurumların tamamen bağımsız olmalarını sağlayabilirsek gerçekten şeffaf ve adil seçimlerin olabileceği bir ortam sağlamış olacağız." diye konuştu.

Halkın seçimlere katılımını sağlamanın çok önemli olduğuna dikkati çeken Mintoiba, "Bir seçim oldu ve bir cumhurbaşkanı ya da bir milletvekili seçildi diyelim. Bu halka, kendilerini kim yöneteceği konusunda bir söz hakkı vermiş sayılır mı? Çok da sayılmaz diyebilirim. Çünkü diyelim ki 30 milyonluk bir ülkede sandığa giden 5 milyon kişi varsa bu insanlar gerçekten bütün halkı temsil ediyor mu?" ifadelerini kullandı.

Mintoiba, halkın demokratik kurumlara güvenmesini sağlayarak seçimlere katılımın artırılabileceğini ve şeffaf ortamların oluşturulmasının da buna katkı sağlayacağını söyledi.

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

2024 yılında Moskova çevre bölgesinin en pahalı 10 binası belli oldu

2024-12-18 00:32 - Özel Haber

İzmir'de tekstil fabrikasında çıkan yangın kontrol altına alındı

2024-12-13 00:08 - Asayiş

Yalova'da gönüllü polisler zorlu eğitimlerle gemi adamı olmaya hazırlanıyor

2024-12-13 13:47 - Çevre-Hayat

Evde bakım yardımları hesaplara yatırıldı

2024-12-16 13:53 - Gündem

Çaykur Rizespor, Ziraat Türkiye Kupası'nda adını grup aşamasına yazdırdı

2024-12-17 20:18 - Spor

Dışişleri Bakanı Fidan'dan diplomasi trafiği

2024-12-16 22:28 - Gündem

İsrail, yazar, şair ve gazetecileri kasıtlı olarak hedef alıyor

2024-12-16 18:02 - Kültür Sanat

Açık deniz karakol gemisi TCG AKHİSAR ilk seyrini gerçekleştirdi

2024-12-16 16:17 - Gündem

İstanbul'da seyir halindeki yolcu minibüsü yandı

2024-12-15 16:07 - Asayiş

Basketbolda haftanın programı

2024-12-13 11:00 - Spor

İlgili Haberler

Almanya, 23 Şubat'ta yeni seçim yasası ve 53 Türk kökenli adayla seçime gidecek

11:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Transatlantik güvenlikte yol ayrımı mı?: Münih Güvenlik konferansı ve ötesi

11:22 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

5 soruda Emlak Konut'un orta gelirlilere yönelik kampanyası

13:52 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Almanya'da yaşayan Türkler, 23 Şubat seçimleri öncesi AfD'nin oy oranlarının yükselişinden endişeli

12:33 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

BM İnsan Hakları Konseyi Başkanı Lauber: İHK üyesi ülkeler toplantıya katılmalı ve endişelerini dile getirmeli

12:16 - Analiz/Röportaj/Dizi/Tefrika

Günün Manşetleri

Abdullah Zeydan'a verilen 3 yıl 9 ay hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı

19:42 - Gündem

Rusya: NATO, Ukrayna ile ilgili barış müzakere sürecini engellemeye çalışıyor

19:38 - Dünya

İsviçre yönetimi, terör örgütü PKK'nın ülkedeki faaliyetlerini itiraf etti

19:33 - Dünya

Terör örgütü PKK'nın Fransa yapılanmasında faaliyet gösteren zanlı tutuklandı

19:23 - Gündem

MASAK, bir döner zincirine yönelik FETÖ soruşturmasında tarafların izini adım adım sürdü

19:17 - Gündem