?>

Afganistan'da barışa giden yolda belirsizlikler sürüyor

Afganistan hükümeti, mahkum takasının tamamlanması için "önce Taliban'ın elinde tuttuğu komandoları serbest bırakması" gerektiğini açıkladı.

Dünya - 4 yıl önce

Kabil

Afganistan hükümeti ile Taliban arasında devam eden mahkum takasının tamamlanmasının ardından geçen hafta başlaması planlanan Afganlar arası barış görüşmeleri hala belirsizliğini koruyor.

ABD ile Taliban arasında 29 Şubat'ta imzalanan barış anlaşması kapsamında 5 bin Taliban mahkumuna karşılık 1000 Afgan mahkumun, Afganlar arası müzakereler başlamadan önce serbest bırakılması gerekiyordu.

Söz konusu 5 bin Taliban mahkumun arasında ağır suçlara karışan 400 militanın serbest bırakılması, 7 Ağustos'ta başkent Kabil'de toplanan Büyük Halk Meclisinin (Loya Cirge) onayına sunuldu ve oy birliğiyle kabul edildi.

Loya Cirge onayının ardından Cumhurbaşkanı Eşref Gani'nin imzaladığı kararla söz konusu 400 Taliban mahkumundan şu ana kadar 80'i serbest bırakıldı.

Afganlar arası müzakerelerin akıbeti belli değil

Mahkum takası, tamamlandığı takdirde Afganlar arası müzakerelerin başlaması planlanırken Almanya, Avusturalya ve Fransa'nın itirazları nedeniyle belirsiz süreliğine erteledi.

Sürecin askıya alınmasının ardından iki hafta geçmesine rağmen ne zaman mahkum takasının tamamlanarak Afganlar arası müzakerelerin başlayacağı henüz bilinmiyor.

Afganistan hükümeti ise bu sorunun çözüme kavuşturulması için diplomatik yollarla görüşmelerini sürdürüyor.

Afganistan Cumhurbaşkanı Eşref Gani, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile dün yaptığı telefon görüşmesinde de mahkum takasını ele aldı.

Hükümetten ön şart

Afganistan Ulusal Güvenlik Şurası Sözcüsü Cavid Faisal, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, mahkum takasının tamamlanması için Taliban'ın önce komandoları serbest bırakması gerektiğini bildirdi.

Taliban'ın elinde tuttuğu komandoları serbest bıraktığı takdirde hükümetin, geri kalan 320 Taliban üyesi mahkumu serbest bırakacağını vurgulayan Faisal, hükümetin mahkum takasını tamamlama konusunda kararlı olduğunu belirtti.

Faisal, barışa ulaşmak için artık yardım sırasının Taliban'da olduğunu kaydetti.

Öte yandan, Afganistan Dışişleri Bakan Vekili Muhammed Hanif Atmer, iki gün önce yaptığı açıklamada, mahkum takasının gelecek hafta tamamlanmasının beklendiğini duyurmuştu.

400 mahkumun arasında kimler var?

Afganistan hükümetinin de yetkisini aşan ve daha sonra Loya Cirge onayıyla serbest bırakılmaları kararlaştırılan 400 Taliban üyesi mahkumun arasında yabancı militanların bulunması dikkati çekiyor.

Söz konusu militanların 40'ının yabancı uyruklu olduğu, 156'sının idama mahkum edildiği belirtiliyor.

Bu 400 mahkumun arasında ABD tarafından kara listeye alınan 44 militanın da olduğu kaydediliyor.

Şiddet durmak bilmiyor

Bir yandan barışın sağlanması için çalışmalar devam ederken diğer yandan da şiddet olayları durmak bilmiyor.

İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Tarık Aryen, Taliban'ın son bir haftada ülkenin 27 vilayetinde düzenlediği 446 saldırıda 67 sivilin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Saldırılarda 179 sivilin yaralandığını dile getiren Aryen, en çok can kaybının ülkenin kuzeyindeki Belh vilayetinde yaşandığı bilgisini verdi.

Taliban ile barış görüşmeleri süreci

Cumhurbaşkanı Eşref Gani yönetimindeki hükümet için büyük tehdit unsuru olan Taliban, ülkenin birçok bölgesinde hakimiyetini koruyor.

Afgan hükümeti, Taliban ile barış görüşmelerine başlamak için defalarca girişimde bulunmuş ve bu amaçla Barış Konseyini kurmuştu.

Eski Cumhurbaşkanı Hamid Karzai döneminde, Haziran 2013'te hükümetle Taliban arasındaki temasların Katar'ın başkenti Doha'da yapılması planlanmıştı. Ancak Taliban'ın müzakerelerin yürütüleceği ofise "Afganistan İslam Emirliği" yazan tabela ve sözde bayrağını asması üzerine Afgan hükümeti görüşmelerden çekilmişti.

Ofis, bir ay geçtikten sonra kapanmış ve barış müzakereleri de askıya alınmıştı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

HUAWEI MatePad 10.4 modeli tüketiciye sunuluyor

2020-08-26 15:06 - Genel

IMF'den Türk ekonomiste üst düzey görev

2020-08-26 00:36 - Ekonomi

BBC araştırması, Libya'daki askeri akademi katliamından BAE'nin sorumlu olduğunu ortaya koydu

2020-08-28 17:29 - Dünya

Sadağı Kanyonu 'kesin korunacak hassas alan' ilan edildi

2020-08-27 14:01 - Çevre-Hayat

Bakan Pakdemirli Giresun'daki arama çalışmalarını takip etti

2020-08-29 17:01 - Gündem

Terör örgütü PKK/KCK'nın örgütsel iletişimdeki isim oyunu iddianamede

2020-08-26 14:11 - Asayiş

Deniz kaplumbağaları 'Patara, Likya ve Belkıs', türlerinin geleceğine de hizmet edecek

2020-08-26 14:26 - Gündem

AK Parti'li Turan: İstanbul Barosu ve CHP'li yöneticiler milletimize ihanet etmiştir

2020-08-29 16:21 - Siyaset

Hakkari'de şehit olan asker Mersin'de son yolculuğuna uğurlandı

2020-08-26 17:31 - Gündem

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker: “Bisküvilik buğday ihraç edeceğiz“

2020-08-26 20:32 - Genel

İlgili Haberler

Yunanistan, Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle adalardaki okullarda tatil süresini uzattı

23:48 - Dünya

Suriye'de güvenlik güçleri, Lübnan sınırındaki devrik rejim unsurlarıyla çatışıyor

23:42 - Dünya

ABD'de milyonlarca kişi hafta sonu beklenen yeni kar fırtınasına hazırlanıyor

23:37 - Dünya

ABD'de, Los Angeles yangınları sonrası "tehlikeli atık temizliği" çalışmalarına başla

22:52 - Dünya

Suriye'nin Bab ilçesinde bombalı terör saldırısı engellendi

22:42 - Dünya

Günün Manşetleri

Büyükçekmece'de makaslayan tır nedeniyle kapatılan D-100 kara yolu trafiğe açıldı

00:18 - Gündem

Büyükçekmece'de makaslayan tır nedeniyle D-100 kara yolu Edirne yönü trafiğe kapatıldı

23:53 - Gündem

Yunanistan, Ege'deki sismik hareketlilik nedeniyle adalardaki okullarda tatil süresini uzattı

23:48 - Dünya

Suriye'de güvenlik güçleri, Lübnan sınırındaki devrik rejim unsurlarıyla çatışıyor

23:42 - Dünya

ABD'de milyonlarca kişi hafta sonu beklenen yeni kar fırtınasına hazırlanıyor

23:37 - Dünya