?>

Afet dönemlerinde sosyal medya kullanımında daha hassas davranılması gerekiyor

Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, "Sosyal medyada paylaşım yapmak iyilik yapmak değil. Bilmediğimiz, kaynağını görmediğimiz, teyit etmediğimiz mesajı paylaşmak sürece zarar vermek dışında kimseye iyilik yapmaz" dedi

Medya - 2 yıl önce

Kastamonu

Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Programları ve Öğretim Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Selman Tunay Kamer, 11 ili etkileyen büyük bir deprem felaketiyle karşı karşıya olunduğuna işaret etti.

Devlet ve sivil toplum kuruluşlarının bölge için çeşitli çalışmaların yanı sıra yardım kampanyaları düzenlediğine dikkati çeken Kamer, bazı vatandaşların da ayni ve nakdi yardımla yetinmeyip, "Bölge için neler yapabiliriz?" düşüncesiyle sosyal medya üzerinden kendilerine gelen bilgileri yine sosyal medya üzerinden yetkililere ulaştırmak için paylaşımda bulunduklarını belirtti.

Sosyal medyada deprem süreciyle ilgili en büyük sıkıntılardan birinin dezenformasyon ve yalan haber olduğunun altını çizen Kamer, "Göçük altında vatandaşların olduğu yönünde bazı adres bilgileri paylaşıldı. O mesajları yetkililere ulaştırmak adına bazı vatandaşlar sosyal medyada çaba içine girdiler. Aslında gerçekte belirtilen enkaz altında kimsenin olmadığı, öyle bir adresin olmadığı gibi şeyler ortaya çıktı. Bu da sosyal medyanın amacına uygun bir şekilde kullanılmadığını ortaya çıkarıyor." diye konuştu.

Yalan haberlere yorum yapmak yerine yetkili kurumlara bildirmek gerektiğini vurgulayan Kamer, şunları dile getirdi:

"Sosyal medyada bir haberin yalan olduğunu görsek dahi altına yorum yazmayacağız çünkü yorum yazdığımızda bu sizin takipçilerinize de düşüyor. Dolayısıyla yalan haberin etkileşimi artmış oluyor. İletişim Başkanlığının dezenformasyonla mücadele merkezi var, Anadolu Ajansının teyit merkezi var. Bu dezenformasyonla ilgili bilgileri gönderiyorsunuz en azından teyit ediliyor veya yalan haberin önlenmesi noktasında sürece dahil oluyorsunuz. Bu tür ihbarlar sürece sizin en büyük desteğiniz olur."

"Teyit edilmemiş hiçbir mesajı paylaşmamak çok önemli"

Bu süreçte sosyal medya üzerinden "linç kültürü" ve "itibar suikastı"nın yoğun şekilde yaşandığını aktaran Kamer, şöyle devam etti:

"Dezenformasyonla mücadele noktasında güvenlik endeksi yüksek hesaplardaki bilgileri ya da devlet yetkililerinin açıklamaları dikkate alınmalı. Güvenlik endeksi yüksek hesap demek takipçi sayısı fazla olması ya da mavi tıklı hesap demek değil. Mavi tık gördüğümüzde oradaki bilgilerin doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu süreçte ön plana çıkmış sanatçıların veya toplum önderlerinin yaptığı bazı paylaşımlarının doğru olmadığını gördük. Antakya'da baraj patladı haberi üzerine kurtarma çalışmalarına maalesef ara verildiği ve bu nedenle vatandaşlarımızın vefat ettiği haberi basına yansıdı. Dolayısıyla teyit edilmemiş hiçbir mesajı paylaşmamak çok önemli. Sosyal medyada, 'mesaj teyitlidir, kesin bilgi mutlaka yayalım' gibi mesajları bu süreçte yoğun şekilde aldık. Yetkililerin yaptığı açıklamada bunların doğru olmadığı, sürece zarar verdiğine dair resmi kurumların açıklamaları var."

Yalan haberler nedeniyle yetkililerin açıklamalarının genellikle dezenformasyonla mücadele şeklinde olduğunu belirten Kamer, "Yetkililer, afet süreciyle ilgili neler yapıldığı, vatandaşlardan neler beklendiği gibi şeyler açıklanması gerekirken dezenformasyonlara cevap vermek zorunda kaldılar. Dolayısıyla teyit etmediğimiz hiçbir mesajı sosyal medya üzerinden paylaşmıyoruz." ifadelerini kullandı.

Her paylaşımın iyilik olmadığını söyleyen Kamer, şunları kaydetti:

"Sosyal medyada paylaşım yapmak iyilik yapmak değil. Bilmediğimiz, kaynağını görmediğimiz, teyit etmediğimiz mesajı paylaşmak sürece zarar vermek dışında kimseye iyilik yapmaz.

Dezenformasyonu yetkililere ulaştırmakla birlikte onun doğru bilgi olarak kabul edildiği için orada yazan mesajların çözümüne ilişkin birtakım çabalar içine giriliyor. Bilgi doğru olmadığı için enerji bölünüyor, yapılan faaliyetler aksıyor ve sürece zarar veriyor.

Burada asıl olması gereken, birey, toplum ve devletin birbirine kenetlenerek deprem gibi yıkıcı faaliyetlerin üstesinden gelmek için işbirliği içerisine girmesi gerekiyor. Dezenformasyonla enerjileri bölündüğü için maalesef süreç yönetiminde ciddi problemlerle karşılaşılabiliyor."

Kaynak: AA

.

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

İtfaiye eri enkazdan çıkararak sahiplendiği kediyi kucağından düşürmüyor

2023-02-18 16:33 - Magazin

Biden yönetimi Ohio'daki tren kazasıyla ilgili Trump idaresini ve Cumhuriyetçileri suçladı

2023-02-22 23:39 - Dünya

Adana'da depremde yıkılan binaların molozları güvenlik kameralarıyla izleniyor

2023-02-17 14:32 - Gündem

Endonezya'nın Tual kentinin güneybatısında 6,1 büyüklüğünde deprem

2023-02-17 16:23 - Dünya

Kırklareli'nde Roman kadınlar afetzedeler için giysi dikiyor

2023-02-22 14:48 - Çevre-Hayat

"Kimsesiz depremzede çocukların İstanbul'a getirildiği" iddiası

2023-02-18 23:39 - Gündem

Malatya'da kurulan konteyner kentte öğrenciler eğitim görüyor

2023-02-23 17:22 - Çevre-Hayat

Bahreyn'de depremzedeler için düzenlenen kampanyada 3,7 milyon dolar bağış toplandı

2023-02-18 00:10 - Gündem

THY, Hatay'daki tahliye seferlerinin devam ettiğini duyurdu

2023-02-20 23:33 - Gündem

Senegalli eski milli futbolcuların formaları depremzedeler yararına satılacak

2023-02-22 22:03 - Spor

İlgili Haberler

OpenAI, şirkette yapısal değişiklik planlarını açıkladı

20:03 - Medya

Yunan basını: Türkiye 5. nesil Kaan savaş uçağı üretirken biz vida bile üretemiyoruz

18:32 - Medya

İsrail'in saldırılarında ölen Filistinli gazeteciler Ankara'da anıldı

16:42 - Medya

İsrail basını, İsrail ordusunun Lübnan topraklarındaki işgalini uzatmak için hazırlık yaptığını yazdı

22:47 - Medya

Filistinli gazeteci, ilk çocuğunu kucağına almadan İsrail saldırısında öldü

02:22 - Medya

Günün Manşetleri

DSÖ, Gazze'nin kuzeyindeki Kemal Advan Hastanesinin baskın nedeniyle hizmet dışı kaldığını bildirdi

02:32 - Dünya

ABD Hazine Bakanı Yellen'dan "borç limiti" uyarısı

02:27 - Dünya

Beyaz Saray, Çinli hackerların bir Amerikan telekom firmasını daha hedef aldığını açıkladı

02:18 - Dünya

Trump, TikTok yasağının ertelenmesi için Yüksek Mahkemeye başvurdu

02:13 - Dünya

Bazı bakanlık ve kurumlarda atama ve görevden alma kararları Resmi Gazete'de

01:59 - Gündem