?>

Adıyamanlı kadınlar, meme kanseri farkındalık hareketi için bir araya geldi

"Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi" kapsamında, kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

Çevre-Hayat - 6 ay önce

Adıyaman

İhtiyaç Haritası ve Kanser Savaşçıları Derneğinin, AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteğiyle yürüttüğü "Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi" kapsamında, kontrol ve teşhisin önemi anlatılarak kadınların meme kanseri konusunda bilgilendirilmesi amaçlanıyor.

Altınşehir Mahallesi'ndeki K1 konteyner kentte yer alan Anne ve Çocuk Merkezi (AÇEV) ve Sanko Konteyner Yaşam Alanındaki Eğitim Salonunda düzenlenen etkinlikte, Kanser Savaşçıları Derneğinin gönüllü hekimi Dr. Maide Mağara tarafından yaklaşık 200 kadına meme kanseri farkındalık eğitimi verildi.

Kadınlar, meme kanseri görülme sıklığı, başlıca risk faktörleri, erken tanının önemi, meme kanseri tarama (mamografi) ve elle muayene gibi konularda bilgilendirildi.

"Kendini Tanı, Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi" kapsamında daha önce Antalya, Trabzon, Hatay ve Gaziantep'te 800'ün üzerinde kadına eğitimler verildi. Eğitim verilen kadınların İhtiyaç Haritası tarafından en yakın Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezinde (KETEM) meme taramalarının yapılması sağlandı. Tarama yapılan kadınların yüzde 6'sı ileri tetkikler için hastanelere sevk edildi.

Proje kapsamında kadınlara eğitim veren Kanser Savaşçıları Derneği gönüllü hekimi Dr. Maide Mağara, gazetecilere yaptığı açıklamada, depremlerden etkilenen Adıyaman'da kanser taramalarının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Kadınlara meme kanserini anlatmak için kente geldiklerini ifade eden Mağara, "6 Şubat 2023’te büyük bir depremle sarsılan Adıyaman, halen depremin etkilerini taşıyor ve toparlanmaya çalışıyor. Bu süreçte kanser taramalarının ihmal edilmesini önlemek amacıyla Kanser Savaşçıları Derneği katkılarıyla depremden etkilenen kadınlarımıza ulaşmak, onlara kadınlarda en sık görülen kanser olan meme kanserini anlatmak ve erken tanının ne kadar önemli olduğunu hatırlatmak çok kıymetli oldu." dedi.

Afetzedelerin yaşam kalitesinin artırılması hedefleniyor

Proje hakkında bilgi veren İhtiyaç Haritası Yönetim Kurulu Üyesi Esra Arslan Seyithanoğlu ise deprem bölgesindeki afetzedelerin yaşam kalitesinin artması için çalışmalar yaptığı söyleyerek, şöyle devam etti:

"İhtiyaç Haritası olarak, 6 Şubat depreminin hemen ardından bölgede insanların yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik çalışmalar başlattık. İlk dönemde insani yardım sağlarken, bugün de sürdürülebilir projelerimizi hayata geçiriyoruz. Ancak hala çözülmesi gereken pek çok sorun ve ihtiyaç var. Bunlardan biri de kadınlarda en sık görülen kanser türü olan meme kanserinin, diğer acil ihtiyaçların arasında arka planda kalması."

Meme kanserinde erken teşhisin önemini anlatan Seyithanoğlu, "Oysa ki meme kanseri, erken teşhis edildiğinde tedavi şansı çok daha yüksek. Bu farkındalıkla, Kanser Savaşçıları Derneği ve AstraZeneca Türkiye'nin koşulsuz desteğiyle, dört şehirde farkındalık eğitimleri düzenledik ve kadınlara ücretsiz meme kanseri taramaları sağladık. Bugün de Adıyaman'dayız. Bu eğitimlerle başlattığımız etki büyümeye devam edecek ve Türkiye genelinde meme kanseri farkındalığını artıracağız." şeklinde konuştu.

Kanser Savaşçıları Derneği Genel Sekreteri Aslı Ortakmaç da depremlerin ardından bölgede kanser vakalarının ileri seviyelerde teşhis edilebildiğini ifade etti.

Deprem bölgesinde verilen eğitimlerin önemine değinen Ortakmaç, şunları söyledi:

"Araştırmalar gösteriyor ki 6 Şubat depremi gibi büyük felaketlerin ardından kanser vakaları da daha ileri seviyelerde teşhis edilebiliyor. Sebep, hiç kuşkusuz bu tür travmalardan sonra hayata tutunmaya çalışırken bireylerin erken tanı belirtilerini göz ardı edebilmesi ve erken tanı hizmetlerine erişimin kısıtlılığı. 'Kendini tanı, erken tanı meme kanseri farkındalık hareketi' projesinin deprem bölgesinde devam etmesini, bu talihsizliği bertaraf edecek bir olanak olarak değerlendiriyoruz ve çok önemsiyoruz."

AstraZeneca Türkiye Medikal Direktörü Dr. Deniz Ertürk Erem ise herkesin kanser tedavilerine eşit şekilde erişebilmesini sağlamak ve kanseri ölüm nedeni olmaktan çıkarmak vizyonu doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüklerini söyledi.

Toplum sağlığının iyileşmesi için çalıştıklarını aktaran Erem, "Bu anlamda kendimizi kanser ekosisteminin bir çözüm ortağı olarak tanımlıyoruz. Toplum sağlığını iyileştirmek ve erken tanı konusunda farkındalığı artırmak, kurumsal sorumluluklarımızın başında geliyor. Sağlık okuryazarlığını artırmayı ve meme kanseri farkındalığını güçlendirmeyi hedeflediğimiz ve yıllardır destekçisi olduğumuz Kendini Tanı Erken Tanı Meme Kanseri Farkındalık Hareketi projemizle özellikle meme kanserinde erken teşhisin önemini vurguluyoruz." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Zonguldak'ta denizde hortum oluştu

2024-10-16 12:57 - Gündem

Devlet desteğiyle ekilen brokoli belde üreticisine yeni gelir kapısı oldu

2024-10-16 13:22 - Ekonomi

Genç milli boksör İbrahim Alp Bakır, Dünya Şampiyonası'nda altın madalya hedefliyor

2024-10-16 13:23 - Spor

Kadın astsubaylar, erken yaşta ve zorla evliliklerin önüne geçmek için sahada

2024-10-16 13:27 - Çevre-Hayat

Rusya: Ukrayna'nın Mıkolayiv kentindeki zırhlı araç üretim fabrikasını füzelerle vurduk

2024-10-16 14:17 - Dünya

Adıyamanlı afetzedeler kentsel dönüşümle yeni evlerine kavuşuyor

2024-10-16 14:08 - Gündem

Adıyamanlı kadınlar, meme kanseri farkındalık hareketi için bir araya geldi

2024-10-16 14:27 - Çevre-Hayat

Lübnan Başbakanı: (İsrail, Nebatiye'de) Belediye meclisi toplantısını kasten hedef aldı

2024-10-16 13:13 - Dünya

17. İstanbul Hazır Giyim Konferansı başladı

2024-10-16 13:37 - Ekonomi

Devlet desteğiyle dijital oyun geliştiren genç girişimci 5 kişiye de istihdam sağladı

2024-10-16 13:38 - Teknoloji

İlgili Haberler

Adana'da aç kalan tilkiyi şantiye işçisi besledi

17:33 - Çevre-Hayat

Ankara'nın Beypazarı ilçesinde karla kaplanan yaylada yılkı atları görüntülendi

15:22 - Çevre-Hayat

Diyarbakır'da "usta eller", doğadan topladıkları kenger ile ikramlık yemekler hazırlı

15:12 - Çevre-Hayat

Türkiye ve Bulgaristan'dan kuş gözlemcileri şah kartallarını takip ediyor

13:52 - Çevre-Hayat

Everest'te şerpalar Khumbu Buz Şelalesi'ni kateden rotadaki ip hattının kurulumunu tamamla

13:47 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

Trump, tarife muafiyeti olmadığını, tüm elektronik tedarik zincirine bakacaklarını belirtti

01:03 - Dünya

Ağrı ve Kastamonu'da eğitime kar engeli

00:42 - Gündem

Ağrı'da yoğun kar etkili oluyor

00:38 - Gündem

Husiler: ABD'nin Sana'ya saldırısında 5 kişi öldü

23:37 - Dünya

ABD Başkanı Trump, Somali'de "terör hedeflerini" vurduklarını duyurdu

23:27 - Dünya