?>

Adını aldığı gazi dedesinin İstiklal Madalyası'nı gururla taşıyacak

Kurtuluş Savaşı'nda farklı cephelerde vatan savunmasına katılarak gazi olan Ahmet Tokgöz'ün teslim edilen madalyası, adını ve soyadını taşıyan torununu gururlandırdı.

Çevre-Hayat - 13 saat önce

Konya

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, 1919-1922 yıllarında milli mücadeleye katılarak Batı Cephesi'nde savaşan ancak İstiklal Madalyası'nı alamayan Tokgöz'ün 66 yaşındaki torunu Ahmet Tokgöz, Milli Savunma Bakanlığına başvurdu.

Yapılan inceleme sonucu 1965'te hayatını kaybeden gazi Tokgöz'ün madalyası, yaklaşık bir asır sonra Beyşehir Askerlik Şubesi'nde torununa teslim edildi.

"İzmir Kadifekale'ye ilk çıkan askerlerin içindeymiş"

Tokgöz, AA muhabirine, 1895 doğumlu dedesinin Kurtuluş Savaşı'nda, Batı Anadolu'daki birçok cephede ve İzmir'de savaştığını, ülkenin düşman işgalinden kurtarılması için uzun yıllar askerlik yaptığını söyledi.

Dedesinin savaş anılarını aile büyüklerinden dinleyerek büyüdüğünü anlatan Tokgöz, bu yüzden Birinci Dünya Savaşı ve Kurtuluş Savaşı dönemine ilgi duyduğunu dile getirdi.

Dedesinin askerlik kayıtlarına ulaşmak için Milli Savunma Bakanlığına başvurduğunu, resmi yazışmalardan sonra madalyasını ve İstiklal Berat Belgesi'ni teslim alabileceğini öğrenince büyük mutluluk yaşadığını vurgulayan Tokgöz, "Dedemi, babaannem ve babam anlatırdı. Dedem öldüğünde henüz çocuktum. Elimizde sadece Kurtuluş Savaşı'nın kayıtları bulunuyor ama babaannem 8 yıl savaştığını söylerdi. Birinci Dünya Savaşı'nda, Yemen'de de savaştığını anlatırdı. Kurtuluş Savaşı'nda İzmir'e Kadifekale'ye ilk çıkan askerlerin içindeymiş. Dedem o şekilde anlatırmış." ifadesini kullandı.

"Böyle bir insanın torunu olmak bana büyük gurur veriyor"

Tokgöz, kahramanlık hikayeleriyle büyüdüğü dedesinin madalyasını almaktan büyük gurur duyduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu:

"Dedemin madalyasına kavuştuğumda manevi yönden çok keyif aldım. Dedemin ismini taşıyordum, şimdi madalyasını da taşıyacağım. Bu benim için çok büyük bir keyif ve mutluluk. Duygularımı anlatmak çok zor. Dedemin 6 çocuğu vardı, almak bana nasipmiş. Madalyayı evimin en güzel köşesine asacağım. Dedemin başka hatıraları da var. Tüfeklerin ucuna takılan bir tane süngüsü var. 1881'de yapılmış bir süngü. Onu da saklıyorum. Madalya da evimin köşesinde ölünceye kadar benimle beraber yaşayacak."

Dedesinin bir İstiklal neferi olarak vatanı ve milleti için savaştığını belirten Tokgöz, "Bu uğurda cephelere gitmiş. Böyle bir insanın torunu olmak bana büyük gurur veriyor." dedi.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kariye Camisi'nde 80 yıl sonra ilk teravih namazı kılındı

2025-03-01 00:43 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliğinden Cumhurbaşkanı Erdoğanlı paylaşım

2025-03-01 05:33 - Medya

Sisi, Trump ile Filistin için adil bir çözüm planı üzerinde çalışmaya hazır olduğunu söyledi

2025-03-05 00:43 - Dünya

Almanya'da CDU/CSU ile SPD borç reformu ve 500 milyar avroluk altyapı fonu üzerinde anlaştı

2025-03-04 23:53 - Dünya

ABD ile Ukrayna arasında nadir toprak elementleri anlaşması bugün imzalanabilir

2025-03-04 23:56 - Dünya

Siber Güvenlik Kanunu Teklifi, TBMM Genel Kurulunda

2025-03-05 01:02 - Siyaset

Hobi olarak başladığı taş boyama kursuyla evini atölyeye çevirdi

2025-03-01 15:52 - Kültür Sanat

Katar'daki büyükelçiler, Türkiye'nin Doha Büyükelçiliğince düzenlenen iftarda buluştu

2025-03-04 23:47 - İslam-Hayat - Ramazan 1446

Türkiye'nin ilk kırsal uydu kenti deprem bölgesinde inşa edildi

2025-03-04 23:58 - Gündem

İsrail ve ABD, Akdeniz üzerinde ortak askeri tatbikat yaptı

2025-03-05 06:28 - Dünya

İlgili Haberler

Tokat'ta geleneksel Dive dokuması kurulacak atölyede yaşatılacak

17:03 - Çevre-Hayat

Şehitler için 7 yıldır İstanbul'dan Çanakkale'ye yürüyor

16:58 - Çevre-Hayat

İspanyol hacı adaylarının at sırtında hac yolcuğu, gayrimüslimlerin İslam'a bakışını değiştiriy

16:52 - Çevre-Hayat

Rize'de beyaza bürünen Ayder Yaylası dronla görüntülendi

15:38 - Çevre-Hayat

"Zimem defteri" geleneğini Amasya'da öğrenciler yaşatmaya çalışıyor

15:33 - Çevre-Hayat

Günün Manşetleri

İstanbul'da kaybolan Ece Gürel Belgrad Ormanı'nda sağ bulundu

02:23 - Gündem

ABD Başkan Yardımcısı Vance: Göçmen sorununda yeni yasalara değil yeni başkana ihtiyaç varmış

01:47 - Dünya

Trump, Hamas'ın Gazze'den tümüyle çıkması gerektiğini savundu

01:33 - Dünya

Şampiyonlar Ligi'nde son 16 turu ilk maçları tamamlandı

01:28 - Spor

ABD, düzensiz göçe yardım etmekle suçlanan yabancı yetkililere vize kısıtlamaları getirdi

00:02 - Dünya