?>

'Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği' Resmi Gazetede

"Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi

Eğitim - 3 ay önce

Ankara

Yönetmelikle, aday öğretmenlerin adaylık süreçleri ile öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemelerine ilişkin usul ve esaslar düzenlendi.

Buna göre, 18 Ekim 2024 tarihinde aday öğretmen olarak görev yapanlar ile bu tarihten 1 Eylül 2025 tarihine kadar aday öğretmen olarak istihdam edilecekler, Aday Öğretmen Yetiştirme Programına tabi tutulacak.

Adaylık süreci 1 yıldan az, 2 yıldan çok olamayacak. Aday Öğretmen Yetiştirme Programını tamamlayan ve bir yıllık görev süresini dolduran aday öğretmenlerin adaylıkları, süreç sonunda kaldırılarak öğretmenliğe atamaları yapılacak.

18 Ekim 2024 tarihinde sözleşmeli öğretmen olarak görev yapanlardan adaylık sürecini tamamlamayanlar ile bu tarihten 1 Eylül 2025 tarihine kadar sözleşmeli öğretmen olarak istihdam edilecekler de aday öğretmenler için öngörülen adaylık sürecine tabi tutulacak.

Adaylık sürecini tamamlayan sözleşmeli öğretmenlerden sözleşme gereği 3 yıllık çalışma süresini tamamlayarak öğretmen kadrosuna atananlar hakkında adaylık hükümleri uygulanmayacak.

Öğretmenlerden öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar, uzman öğretmen ünvanı için düzenlenecek Uzman Öğretmenlik Eğitim Programına başvuruda bulunabilecek. Bu programı tamamlayanlara uzman öğretmen ünvanı verilecek.

Uzman öğretmenlerden, uzman öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar başöğretmen ünvanı için düzenlenecek Başöğretmenlik Eğitim Programına başvuru yapabilecek. Bu programı tamamlayanlar başöğretmen olacak.

18 Ekim 2024 tarihinde görevde bulunan öğretmen ve uzman öğretmenlerden, öğretmenlikte veya uzman öğretmenlikte 20 yıllık çalışma süresini tamamlayan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayanlar Başöğretmenlik Eğitim Programına başvuruda bulunabilecek. Bu programı tamamlayanlara başöğretmen ünvanı verilecek.

Uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanına başvuruda bulunacakların öğretmenlik veya uzman öğretmenlik sürelerinin hesabında, öğretmen veya uzman öğretmen olarak geçirdikleri hizmet süreleri dikkate alınacak.

Bu hesaba dahil edilecek sürelerden bazıları şöyle:

"Aday öğretmenlikte geçen süreler, Milli Eğitim Bakanlığı kadrolarında öğretmen olarak görevliyken askerlik hizmetini yapmak üzere aylıksız izne ayrılanlardan askerlik hizmetini temel askerlik eğitiminden sonra öğretmen olarak yerine getirenlerin temel askerlik eğitimi dışında kalan askerlik süreleri, eğitim kurumu müdürlüğü, müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığında geçen süreler, vekil öğretmenlikte geçirilen süreler."

Öğretmen ünvanından, bu göreve atanmanın yetkili amir tarafından onaylandığı tarihten, uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanından ise uzman öğretmen/başöğretmen sertifikasının düzenlendiği tarihten itibaren yararlanılacak.

Uzman öğretmen veya başöğretmen ünvanı alanlara her ünvan için ayrı ayrı olmak üzere bir derece verilecek.

Özel okulda görev yapan öğretmenler de başvurabilecek

Bakanlığa bağlı özel öğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler ve bu kurumlarda öğretmenliğe atanma şartlarını taşıyan yöneticiler ile Bakanlık dışındaki kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan öğretmenler de şartları taşımaları kaydıyla uzman öğretmen ve başöğretmen ünvanı için başvuruda bulunabilecek.

Resmi Gazete'de 12 Mayıs 2022'de yayımlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği" ise yürürlükten kaldırıldı.

Kaynak: AA

dikGAZETE.com

Haftanın Öne Çıkanları

NBA'de Jokic 'triple-double' yaptı, Nuggets üst üste 3. galibiyetini aldı

2024-12-17 10:47 - Spor

Beşiktaş'ta durağa yanaşan İETT otobüsünün çarptığı kadın öldü

2024-12-15 15:38 - Asayiş

Bayat kilimi dünyaya açılacak

2024-12-17 11:43 - Çevre-Hayat

Amerikan Matematik Olimpiyatı'nda birinci olan Denizlili öğrenci yaşadığı gururu anlattı

2024-12-19 16:53 - Çevre-Hayat

Avrupa'da çocukları korumak için kısıtlayıcı politikalar ivme kazanıyor

2024-12-18 12:27 - Medya

Lübnan Başbakanı Mikati, ülkesinde yeniden inşa için en az 5 milyar dolar gerektiğini söyledi

2024-12-19 21:28 - Dünya

Antalya'da çardaklardan temizlenen Kumköy Sahili eski haline döndü

2024-12-18 11:57 - Çevre-Hayat

Blinken: İsrail'in Gazze'de kalıcı işgaline karşıyız

2024-12-19 21:47 - Dünya

FETÖ'ye yönelik 'Kıskaç-31' operasyonlarında 41 şüpheli yakalandı

2024-12-18 08:18 - Asayiş

Eurofighter Typhoon savaş uçağı Mürted Hava Üssü'ne indi

2024-12-18 15:02 - Gündem

İlgili Haberler

Özel okullardaki yemek, kıyafet ve kırtasiye ödemeleri MEB'in yakın takibinde

10:38 - Eğitim

Okullarda ikinci ara tatil için son ders zili yarın çalacak

10:05 - Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Tekin, Bursa'da sınıf başkanı seçilen öğrencinin vaadini gerçekleştirdi

15:13 - Eğitim

Milli Eğitim Bakanı Tekin, canlı yayında soruları cevapladı

05:17 - Eğitim

Ordu ve Yozgat'ın bazı ilçelerinde yarın eğitime ara verildi

20:42 - Eğitim

Günün Manşetleri

Tesla'nın otomobil teslimatları ilk çeyrekte yaklaşık yüzde 13 oranında azaldı

18:32 - Ekonomi

Ticaret Bakanı Bolat, boykot çağrılarına rağmen alışveriş yapan vatandaşlara teşekkür etti

18:28 - Ekonomi

Almanya, Gazze'den 19 Alman vatandaşı ve onların yakınlarından oluşan 33 kişiyi tahliye etti

18:23 - Dünya

Japonya'nın güneyinde 6 büyüklüğünde deprem

18:18 - Dünya

Rusya'nın Ulusal Refah Fonu rezervleri 11,75 trilyon rubleye geriledi

18:13 - Dünya