?>

Adalet Bakanı Tunç'tan HSK kararnamesine ilişkin açıklama

Gündem - 2 yıl önce

Ankara

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, "6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremler nedeniyle idari yargıda açılması muhtemel davalar öngörülerek Hatay ve Kahramanmaraş illerinde ilaveten iki adet, Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa illerinde ilaveten bir adet, ayrıca yıllık gelen iş yükü gözetilerek İzmir ilinde bir adet idare mahkemesi faaliyete geçirilmiştir." bilgisini verdi.

HSK'nin adli ve idari yargı ana kararnamesi tamamlandı

Tunç, sosyal medyadan, Hakimler ve Savcılar Kurulunun (HSK) 2023 Yılı Adli ve İdari Yargı Kararnamesine ilişkin açıklama yaptı.

Kararnameyle adli yargıda 3 bin 36 kişiye ilişkin atama yapıldığını, bu kapsamda 20 ilin Cumhuriyet başsavcısının değiştiğini ifade eden Tunç, Karasu Adliyesine ilk kez Cumhuriyet başsavcısı atandığını belirtti.

Ağır ceza mahkemesi başkanı olarak ise 118 atama gerçekleştirildiğini bildiren Tunç, şu bilgileri paylaştı:

"Tatvan'da ilk kez ağır ceza mahkemesi kurularak faaliyete geçirilmesi planlanmış ve ağır ceza mahkemesi başkanı ataması yapılmıştır. Yargıtaya da 40 tetkik hakimi, 4 Cumhuriyet savcısı ataması gerçekleştirilmiştir. Bölge adliye mahkemelerinde mevcut dairelere ilave olarak 4 ceza dairesi, 11 hukuk dairesi olmak üzere toplam 15 daire faaliyete geçirilecektir. Bölge adliye mahkemelerine 291'i üye hakim, 38'i Cumhuriyet savcısı, 55'i daire başkanı olmak üzere (bölge adliye mahkemelerinin kendi içerisindeki yer değişikliği ile birlikte) toplam 384 atama gerçekleştirilmiştir. Bu sayının 202'si ilave olarak bölge adliye mahkemelerine planlanan hakim ve Cumhuriyet savcısıdır. Buna göre hem daire hem üye sayısı artırılarak bölge adliye mahkemelerinin daha etkin bir şekilde faaliyetlerini yürütmeleri amaçlanmıştır. Buna ilave olarak idari yargı alanında da 387 kişi atanmıştır."

Bölge idare mahkemelerine, 69'u ilk derece mahkemelerinden, 2'si Danıştay tetkik hakimliğinden olmak üzere 71 ilave üye atanarak, bu mahkemelerin etkin bir şekilde faaliyetlerini yürütmelerinin amaçlandığını aktaran Bakan Tunç, böylece bölge idare mahkemelerinin iş yükünün azaltılmasının hedeflendiğini belirtti.

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, şunları kaydetti:

"6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen depremler nedeniyle idari yargıda açılması muhtemel davalar öngörülerek Hatay ve Kahramanmaraş illerinde ilaveten iki adet; Adıyaman, Gaziantep, Malatya ve Şanlıurfa illerinde ilaveten bir adet, ayrıca yıllık gelen iş yükü gözetilerek İzmir ilinde bir adet idare mahkemesi faaliyete geçirilmiştir. Bu kapsamda Hatay'ın 4 idare mahkemesi ve 20 üye, Gaziantep'in 4 idare mahkemesi ve 24 üye, Kahramanmaraş'ın 3 idare mahkemesi ve 15 üye, Malatya'nın 3 idare mahkemesi ve 15 üye, Şanlıurfa'nın 3 idare mahkemesi ve 18 üye, Adıyaman'ın 2 idare mahkemesi ve 12 üye ile faaliyet göstermesi planlanmıştır. Yine idari yargı teşkilatlanması olmayan Osmaniye ilinde bir adet idare mahkemesinin faaliyete geçirilmesi amacıyla bir başkan ve altı üye ataması gerçekleştirilmiştir. Yeni atamaların hayırlı olmasını diliyorum."

Kaynak: AA

dikGAZETE.com
Haftanın Öne Çıkanları

Kazan Başkonsolosu İsmet Erikan’a, Rusya'da madalya -Fuad Safarov, Moskova'dan bildiriyor-

2023-07-12 20:44 - Özel Haber

Associated Press, haber arşivini yapay zeka modeli Chat GPT ile paylaşacak

2023-07-14 18:52 - Medya

Huzura kavuşan Hakkari turizmdeki yükselişini sürdürüyor

2023-07-13 13:52 - Çevre-Hayat

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Canları pahasına ülkemize sahip çıkan kahramanlarımızı unutmadık

2023-07-15 10:52 - Gündem

Gazze Şeridi'ndeki abluka ve nüfus yoğunluğu "yeşil alanları" yok ediyor

2023-07-15 15:33 - Dünya

QNB Finansbank, EBRD ile deprem bölgesi için kredi anlaşması imzaladı

2023-07-11 15:18 - Ekonomi

TBMM'nin '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' programı belli oldu

2023-07-11 23:27 - Siyaset

Depolamalı elektrik üretim tesisi önlisans başvurularında teminat sunma süresi 30 gün oldu

2023-07-13 08:57 - Ekonomi

Muğla'da sıcak havalardan bunalan tatilciler Saklıkent Kanyonu'na serinledi

2023-07-12 11:22 - Çevre-Hayat

Çin'in kıdemli diplomatı Vang'a göre, sınır anlaşmazlıkları Hindistan ile ilişkileri belir

2023-07-17 16:22 - Dünya

İlgili Haberler

Sağlık Bakanlığından sağlık çalışanlarına yönelik açıklamalarda "hassasiyet" çağrısı

22:03 - Gündem

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Altun'dan The Economist'e tepki

21:12 - Gündem

Türkiye ile Irak'ın, su konusunda işbirliğine yönelik komite toplantısı Bağdat'ta yapıldı

18:08 - Gündem

Kartepe'de hafta sonu yoğunluğu yaşandı

17:17 - Gündem

Türk savunma sanayisi yoğun katılımla IDEX ve NAVDEX 2025'te boy gösterecek

17:03 - Gündem

Günün Manşetleri

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:18 - Dünya

İran'da 5,4 büyüklüğünde deprem

00:07 - Dünya

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Tebriz'de Türkçe şiir okurken bir yetkili tarafından uyarıldı

00:02 - Dünya

İsrail'in Batı Şeria'daki baskınlarında Filistinli bir çocuk yaralandı, 14 kişi gözaltına

23:57 - Dünya

Hamas: İsrail güçleri Ofer Hapishanesinin bir bölümüne baskın düzenledi

23:27 - Dünya